• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Norveçli enerji devi Statoil, Türkiye ofisini 15 Haziran’da kapatıyor

Norveçli enerji devi Statoil, Türkiye ofisini 15 Haziran’da kapatıyor
Türkiye irtibat bürosunu 15 Haziran’da kapatma kararı alan Norveçli enerji devi Statoil’in bu kararında, Şahdeniz Projesi’ndeki tüm hisselerini Malezyalı Petronas şirketine satmasının etkili olduğu öğrenildi.

Norveçli  enerji devi Statoil, Türkiye ofisini 15 Haziran’da kapatıyor. Kararın arkasında Statoil’in Şahdeniz Projesi’nden ayrılmasının etkili olduğu kaydediliyor. Statoil, TANAP’ı da beslemesi öngörülen Azerbaycan’ın Şahdeniz doğalgaz havzasındaki hisselerini Malezyalı Petronas’a satmıştı. Söz konusu proje kapsamında, Azerbaycan’dan çıkarılacak gazın Gürcistan’dan geçip Türkiye üzerinden Avrupa’ya transfer edilmesi planlanıyor.

OFİSİNİ KAPATIYOR

Türkiye irtibat bürosunu 15 Haziran’da kapatma kararı alan Statoil’in bu kararında, Şah Deniz Projesi’ndeki tüm hisselerini Malezyalı Petronas şirketine satmasının etkili olduğu öğrenildi. Söz konusu hisse satışının 1 Mayıs’ta tamamlanmasıyla beraber Statoil’in Şahdeniz Üretim Paylaşımı Anlaşması, Azerbaycan Gaz Tedarik Şirketi ve Güney Kafkaslar Boru Hattı Şirketindeki ortaklıkları sona ermişti. Enerji sektöründen bir temsilci şu yorumu yapıyor;

KOÇ’LA ORTAKLIK

“Statoil 2001 yılında Türkiye’ye geldiğinde Azerbaycan’da sahaları ve ortaklıkları; Azerbaycan’da üretilen gazın, Türkiye doğalgaz piyasasında satılmasına yönelik hedefleri vardı. Total ve Statoil daha sonra o sahalardan çıktı. Statoil dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) oyuncularından biri. Türkiye’de bu alanda büyümeyi hedefliyordu. Koç Grubu ile ortaklık yaptılar, LNG ticareti yapmaya başladılar. Fakat Koç Grubu, bu ortaklıkta daha sonra Statoil’in hisselerini satın aldı. Zaten geriye bir tek irtibat bürosu kalmıştı. Doğalgaz ithalatı ve toptan satışı, LNG ithalatına yönelik planlarını rafa kaldırdılar.”

GAZDAN ÇEKİLMİŞTİ

Statoil, Türkiye’den bazı şirketlere ilettiği veda mektubunda, “Statoil, özellikle son yıllarda enerji sektöründe farklı segmentlerde yatırım için çeşitli girişimlerde bulunduysa da, ana faaliyet konusu olan doğalgazın arzından çekilmesiyle büronun Türkiye’deki varlığının sürdürülemeyeceğine karar verilmiştir. Türkiye piyasası uzun yıllar boyunca Statoil’un LPG ve LNG ihracatında önemli bir yere sahiptir. Şirketimiz Türkiye’yi dinamik, cezbedici ve daha fazla büyüme potansiyeli olan bir enerji piyasası olarak görmeye ve gelişimini ilgiyle izlemeye devam edecektir” denildi.

35 ülkede faaliyette

STATOIL’in Azerbaycan’daki Azeri-Chirag-Güneşli (ACG) ve Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hatlarındaki ortaklıkları ise devam ediyor. Merkezi Norveç’te bulunan Statoil, 35’i aşkın ülkede faaliyet göstereren uluslararası bir enerji devi. Statoil’in internet sitesinde, Türkiye’nin Hazar Bölgesi petrol ve gazının en büyük ithalatçısı olduğu kaydedilerek, TANAP ve TAP projelerinin buluşma noktasında olduğu vurgulanıyor. Koç Topluluğu ile Statoil, doğalgaz alanında faaliyet göstermek üzere şirket kurmuştu. Koç Topluluğu daha sonra Statoil’in hisselerini devralmıştı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim