• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C

Nükleer barışında İran'dan ilk jest geldi

Nükleer barışında İran'dan ilk jest geldi
Nükleer anlaşmanın üzerinden daha bir hafta geçmeden İran'dan ilk iyi niyet adımı geldi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, 2 yıl aradan sonra Arak tesisini ziyaret edecek.

 

Nükleer anlaşmanın üzerinden daha bir hafta geçmeden İran'dan ilk iyi niyet adımı geldi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, 2 yıl aradan sonra Arak tesisini ziyaret edecek
 
İran, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile vardığı nükleer anlaşmadan sonra ilk iyi niyet adımını attı. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano, İran'ın nükleer programının denetimi konusunda Tahran yönetimiyle anlaşmaya vardıklarını belirterek, 8 Aralık'ta Arak ağır su reaktöründe denetim yapacaklarını açıkladı. Amano ayrıca, "İran'da yeni yönetimin uranyum zenginleştirme faaliyetlerini yavaşlattığını" bildirdi. UAEK, başkent Tahran'ın 250 kilometre güneybatısında yer alan Arak tesisini en son olarak 2011'de ziyaret etmişti. Batı inşaatı devam eden Arak tesisinde nükleer silah üretmekte kullanılacak plütonyum üretildiğini savunuyor. İran tesiste bilimsel çalışmalar yapıldığını söylüyor. 
 
RUHANİ'Yİ DEVİRECEKLERDİ 
 
Arak tesisi Cenevre'de yürütülen nükleer görüşmelerde de kilit rol oynamıştı. UAEK'nın yapacağı ziyaret ise Cenevre anlaşmasıyla bağlantılı değil. İran ile UAEK arasında ayrı bir ayrışma süreci işliyor. Ancak tesisi iki yıldır denetime açmayan Tahran'ın Cenevre anlaşması üzerinden daha 1 hafta geçmeden UAEK'yı kabul etmesi iyi niyet göstergesi olarak yorumlandı. Öte yandan İngiliz Times gazetesinin haberine göre eğer Cenevre görüşmelerinden tatmin edici bir sonuç çıkmasıydı ülkedeki sertlik yanlıları Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye bir darbe yapacaktı. Haberde Ruhani'nin ekibinin Cenevre'de "kırmızı çizgileri" aşmaları halinde İran'da ilk önce olağanüstü hal ilan edileceği ardından da "görevi kötüye kullandı" gerekçesiyle Ruhani'nin görevinden alınacağı ileri sürüldü. Suriye resmi haber ajansı SANA'da yer alan habere göre Suriye lideri Beşar Esad, İran'ın nükleer anlaşmayı diplomatik bir başarı olarak değerlendirdi. Esad, İran Cumhurbaşkanı Ruhani'yi de telefonla arayarak kutladı.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim