• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Nükleer zirvesinde Türkiye 'ye ödül!

Nükleer zirvesinde Türkiye 'ye ödül!
Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde Türkiye, nükleer tıp araştırmaları için kullandığı zenginleştirilmiş uranyumu ABD’ye verdiği için ‘Barış Atomları Ödülü’ ile ödüllendirilecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılacağı, nükleer terörizmle mücadele için uluslararası işbirliğinin geliştirilmesini hedefleyen Nükleer Güvenlik Zirvesi, 31 Mart-1 Nisan tarihleri arasında ABD Washington’da yapılacak. Nükleer terörizmi ve kaçakçılığı önleme hedefiyle toplanan zirveye İngiltere, Fransa, İsrail, Ermenistan, Suudi Arabistan gibi 52 ülke ve Interpol, Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ve Avrupa Birliği (AB) temsilcileri katılacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirveye katılmama kararı aldı. Rusya gerekçe olarak, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile işbirliği yaptığını belirtti ve ABD’nin bu konuda oynamak istediği öncü role karşı çıktığını açıkladı. Nükleer uzlaşıya varılan İran da zirveye katılmayacak ülkeler arasında. 

TÜRKİYE’YE ÖDÜL 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, salı günü gidip pazar günü döneceği ABD’de yoğun bir program bekliyor. Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu 52 lider, 30 Mart’ta ABD Başkanı Barack Obama’nın vereceği yemekte bir araya gelecek. Yemeğin ana gündemi terörle mücadele olacak.
 
31 Mart’ta başlayacak ve 2 gün sürecek zirve çerçevesinde, 31 Mart’ta Nükleer Endüstri Zirvesi Ödül Töreni gerçekleştirecek. Zenginleştirilmiş uranyum kullanımını bırakan veya yok eden 17 ülkeye ödül verilecek. Ödül sahibi ülkelerden biri olan Türkiye’nin alacağı ödülün adı “Barış Atomları” olacak. Ödül alan diğer ülkeler ise Brezilya, Şili, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Macaristan, Kazakistan, Meksika, Kore Cumhuriyeti, Romanya, Filipinler, İspanya, Tayland, Vietnam ve Ukrayna. Zirve töreninde Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’e de “Uluslararası Liderlik Ödülü” verilecek.
 
Türkiye geçtiğimiz yıllarda, nükleer tıp araştırmaları için kullandığı zenginleştirilmiş uranyumu ABD’ye vermişti. Türkiye’de 9 bin 100 ton uranyum rezervi olduğu tahmin ediliyor. Önceki yıllarda Salihli, Güre, Ayvacık, Giresun ve Sorgun’da rezerv olduğu rapor edilmişti. 

SAYILARLA ‘NÜKLEER’ MÜCADELE 

-Nisan 2009’dan bu yana dünyada 3.2 bin ton zenginleştirilmiş uranyum ve plutonyum yok edildi.
 
-Nükleer terörizmle mücadele için gelişmiş önlemler alındı. Bu çerçevede, nükleer madde içeren silahların bulunduğu 32 binada güvenlik önlemleri artırıldı.-Nükleer madde kaçakçılığının önlenmesi amacıyla, radyasyon tespit eden ekipmanlar 328 havalimanı, deniz limanı ve sınır geçiş noktasına yerleştirildi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim