• BIST 9763.37
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

OPET'ten bayi transferinde rekor kırıldı

OPET'ten bayi transferinde rekor kırıldı
OPET Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, bu yıl bayi transferleri döneminde 250 milyon dolar harcama yaptıklarını açıkladı.

OPET'TEN BAYİ TRANSFERİNDE REKOR

OPET Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, bu yıl bayi transferleri döneminde 250 milyon dolar harcama yaptıklarını açıkladı.

Yaygın bayi ağı ile Türkiye'nin en büyük 3. akaryakıt dağıtım şirketi olan OPET'in Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, bu yıl bayi transferleri döneminde 250 milyon dolar harcama yaptıklarını açıkladı.

Önceki akşam Opet'in 2010'u nasıl geçirdiğini değerlendirmek üzere düzenlenen toplantıda konuşan Öztürk, sektörün tamamının da bu transferler için 1 milyar dolardan fazla harcadığını ifade etti. Bu işten en kârlı çıkanların bayiler olduğunu da sözlerine ekledi. Devletin yürürlüğe koyduğu bu uygulamada zaman sıkıntısı yaşandığını anlatan Öztürk, 'Opet, 2011 yılında şirket satın alacak mı?' sorusuna "Şirket satın alacağımıza bayi transfer ediyoruz" serzenişiyle cevap verdi. Fakat bayi transfer sürecini en iyi yöneten şirket olduklarını söyleyen Öztürk, pazar payı ve istasyon sayılarını da artırdıklarını aktardı. Bu süreçte 5'e yakın da istasyon satın aldıklarını açıkladı. Bayilerin yenilenmesi sürecinde Opet'in pazar payını yüzde 1 artırdığını söyleyen Öztürk, "Bu da 180 bin metreküp akaryakıta denk geliyor" dedi. 2009'u yüzde 16,6'lık pazar payı ile kapatan şirket bu yıl bu oranı yüzde 17,1'e çıkardı. 2011 yılında ise yüzde 18'lik pazar payına ulaşmayı hedefleyen Opet, bu yılı 10 milyar lira ciro ile kapatmayı planlıyor. Şirketin gelecek yılki ciro hedefi ise 10,5 milyar lira.

Fikret Öztürk, pahalanan fiyatların akaryakıt dağıtım şirketlerini de rahatsız ettiğini söyledi. Benzinin 3,85 lira olan litre fiyatında 2,48 liranın vergilerden oluştuğunu hatırlatan Öztürk, geriye kalan fiyat içinde 18 kuruşu bayi, 18 kuruşu da dağıtım şirketinin aldığını hatırlattı. Toplamda 40 kuruşa yakın bir kâr marjı bulunduğunu savunan Öztürk, "Bunun hepsini silseniz bile fiyatın düşeceği rakam ortada" dedi. Yönetim kurulu başkanı, petrol fiyatında yüzde 50 bir düşme olması halinde bunun pompa fiyatına ancak yüzde 12 oranında yansıyabileceğini, çünkü litre fiyatında önemli bölümü vergilerin oluşturduğunu hatırlattı. Opet Genel Müdürü Erol Memioğlu da vergi konusuna değinirken, kamunun burada kendine göre haklı gerekçeleri olduğunu kaydetti. Çünkü Türkiye'de yüzde 64 seviyelerinde olan vergi oranı Fransa'da yüzde 61, Almanya'da yüzde 63, İngiltere'de yüzde 64, İtalya'da ise yüzde 56 seviyesinde. Bu oran ABD'de ise yüzde 14. Avrupa ile ABD'nin toplam ortalaması ise yüzde 53. Buna karşın Avrupa'da yüzde 7 kar marjı, Türkiye'de yüzde 10'a yakın.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim