• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

Otobüsçüler, Yüksek Hızlı Tren'e talip oldu

Otobüsçüler, Yüksek Hızlı Tren'e talip oldu
Akaryakıt fiyatlarındaki artış ile zor durumda kalan otobüs firmaları, Ulaştırma Bakanlığı'ndan YHT vagonlarını kiraya vermesini isteyecek.

OTOBÜSÇÜLER, HIZLI TRENE TALİP

Akaryakıt fiyatlarındaki artış ile zor durumda kalan otobüs firmaları, Ulaştırma Bakanlığı'ndan YHT vagonlarını kiraya vermesini isteyecek.

Akaryakıt fiyatlarındaki artış en çok ulaşım sektörünü vurdu. Otobüs firmaları, acil çözüm için Ulaştırma Bakanlığı'nın kapısını çalmaya hazırlanıyor. Firmalar, bakanlıktan Yüksek Hızlı Tren'in vagonlarını kiraya vermesini isteyecek. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Rüştü Terzi, "Vagonların kullanılması ve bilet satışı ile birlikte maliyetleri aşağıya çekip en azından eşit koşullarda rekabet etmeyi arzuluyoruz" dedi.

Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanan Türkiye'de hızlı tren ve hava ulaşımının yaygınlaşması, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüs firmalarını olumsuz etkiledi. Sektör temsilcileri, bir yandan maliyetleri düşürmek için sefer sayılarını azaltırken bir yandan da yeni çare arayışları içerisine girdi. Otobüsçülerin bağlı olduğu Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED), sektöre nefes aldıracak iki önemli proje üzerinde çalışıyor. TOFED Genel Başkanı Rüştü Terzi, sektörün, hızlı trenlerin hizmete girmesi ve akaryakıta gelen son zamların ardından zor duruma düştüğünü dile getirdi.

Genel Başkan, hızlı tren seferlerinin başladığı bölgelerde sektörün daha sıkıntılı olduğunu belirterek, "Yüksek hızlı trenler lokal olarak bölgeleri etkiliyor. İstasyonların şehir merkezlerinde olması otobüsçüleri etkiliyor. Burada biz de sefer sayılarımızı yeniden düzenleyeceğiz. Hizmet kalitesini artıracağız. Bizim yayılmış bir bilet satma ağımız var. Hızlı tren biletlerini satmak istiyoruz. Otobüsçüler olarak Ulaştırma Bakanlığı ile masaya oturup bunların işletilmesi için talepte bulunacağız. Vagonlarının kullanılması için talepte bulunacağız. Maliyetleri aşağıya çekip en azından eşit koşullarda rekabet etmeyi arzuluyoruz" dedi.

Yakıta ÖTV indirimi sağlansın

Genel Başkan Terzi, deniz ve hava ulaşım araçlarına tanınan ÖTV indiriminin kendilerine de sağlanması için çalışma yürüttüklerini kaydetti. Uçakların uluslararası sivil havacılık kanunlarına bağlı olmaları nedeniyle uçak yakıtlarından ÖTV alınmadığını belirten Terzi, yapılan çalışma hakkında şu bilgileri verdi: "Bizim üç yıldır takip ettiğimiz ÖTV'nin yüzde 50'sini iade eden dosyayı ilgili makamlara sunduk. Ama şunu biliyoruz ve maliyet hesabı yapıyoruz. Türkiye direkt vergi alabilen bir ülke değil. Daha çok dolaylı vergilerden gelir elde ediyor. Önümüzdeki yıllarda direkt vergilerin daha çok yaygın hale getirilmesinin ardından sektör adına indirimler Maliye Bakanlığı tarafından verilecek. Bunun sözünü aldık." Metro Turizm Konya Genel Müdürü Ahmet Yılmaz ise diğer uçak ve hızlı trenlerin otobüsçüleri olumsuz etkilediğini ve eşit şartlarda rekabet şanslarının olmadığını dile getirdi. Otobüs işletmelerinin maliyetlerinin yüksekliğinden yakınan Yılmaz, "Hızlı trenin çalıştığı bölgelerde sefer sayılarını azaltacağız. Ulaştırma Bakanlığı, hızlı trenlerin vagonlarını kiralama hakkı tanırsa seve seve kabul ederiz. 10 milyon insan bu sektörden ekmek yiyor" açıklamasında bulundu.

Kontur İşletme Müdürü Mithat Oruç da irili ufaklı 220 otobüs şirketi bulunduğunu belirterek şöyle konuştu: "Otobüsler 50 TL'ye İstanbul'a yolcu taşıyor. Uçaklar da 50 TL'ye taşıyor. Uçaklar yakıtı ÖTV'siz alırken biz mazotu 3,27 TL'ye alıyoruz. Onlar indirimli alıyorsa bizim de indirimden faydalanmamız, eşit şartlarda rekabet etmemiz açısından önemli. Türkiye ekonomisine katkı yapan, turizmine katkı yapan yaklaşık 10 milyon kişiye istihdam sağlayan sektörümüzün bu sıkıntısını ilgililer görmelidir."

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim