• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

Petrol fiyatı düştü, benzine indirim yolda

Petrol fiyatı düştü, benzine indirim yolda
Ham petrolün fiyatının bir günde yaklaşık 10 dolar düşmesi Türkiye'de benzin ve motorinde indirim beklentisine yol açtı.

Petrol fiyatları düştü, benzinde indirim gözüktü

Ham petrolün fiyatının bir günde yaklaşık 10 dolar düşmesi Türkiye'de benzin ve motorinde indirim beklentisine yol açtı.

Uzmanlar, akaryakıtta 6-8 kuruşluk indirime gidilmesi gerektiğini söyledi.Ham petrol fiyatlarındaki sert düşüş, Türkiye'de benzin ve motorin fiyatlarında indirimi gündeme taşıdı. Uzmanlar, son düşüşün benzinde 7-8, motorinde ise 6 kuruşluk indirime karşılık geldiği bilgisini verdi. Aynı uzmanlar, rafineri ve dağıtım şirketlerinin akaryakıt fiyatlarında indirim yapması gerektiğini söyledi. Geçen salı gelen 9 kuruş zammın ardından benzinin litresi istasyonlarda 4,29 liraya tırmanırken motorin 3,62 liradan satılıyor. Benzin ve motorin fiyatlarındaki pahalılık, uzun bir süredir kamuoyunun gündeminde. Önceki yıl Rekabet Kurulu, akaryakıt fiyatlarıyla rafineri ve dağıtım şirketlerine yönelik yaptığı incelemede "fiyat rekabetinin ihlal edilmediğine" karar verdi. Ancak kurul gerekçeli kararında "Sektörün fiyat rekabetine yanaşmadığı, şirketlerin petrol fiyatlarındaki artışı nihai tüketici fiyatlarına yansıtırken indirimleri gecikmeli olarak veya hiç yansıtmadığı" tespitlerine yer vermişti.

Petrol fiyatlarındaki son hareketlilik, ABD Doları'ndaki değer artışına bağlanıyor. Merkezi Paris'te bulunan OME'nin Petrol ve Gaz Direktörü Sohbet Karbuz, "Fiyat hareketlerini spekülatörler mi yoksa arz-talep dengeleri mi etkiliyor?" tartışmalarının yapıldığı bir anda gümüş fiyatlarının tarihindeki en sert düşüşlerinden birini yaşadığını söyledi. Karbuz, "Düşüş rüzgârı petrol ve bakır türev piyasalarına da yansıdı. Petrol fiyatları da rekor satışın ardından son birkaç yıldaki en hızlı düşüşü yaşadı. Fizikî arz-talep dengelerinde son bir haftadır dikkat çekici önemli bir gelişme kaydedilmedi. Fizikî piyasa dışında tek kayda değer gelişme doların değer kazanmaya yönelik işaret vermesi." değerlendirmesini yaptı. Karbuz, petrol fiyatlarıyla ilgili şunları aktardı: "Spekülatörlerin şişirdiği petrol fiyat balonu biraz inse de yaz aylarında mevsimsel olarak talep artacağından fizikî arz-talep dengelerinin devreye girmesi çok yüksek ihtimal."

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim