• BIST 9939.26
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Petrolde kırmızı liste uyarısı yapıldı

Petrolde kırmızı liste uyarısı yapıldı
Rumların Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz ihalesine çıkması Ankara'yı harekete geçirdi.

Petrolde kırmızı liste uyarısı

Rumların Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz ihalesine çıkması Ankara'yı harekete geçirdi.

Kıbrıs Rum Kesimi'nin Doğu Akdeniz'de de tek yanlı münhasır ekonomik bölge ilan ettiği ve 12 parsele ayırdığı alanda, 2. tur hidrokarbon arama ihalesine çıkması Ankara'yı harekete geçirdi. İkinci tur imtiyaz hakkı ihalesine 15 teklif sunulduğu açıklanırken Türkiye bu şirketleri yakın takibe aldı. Türkiye'nin resmi ve gayri resmi "sağduyu" çağrısına kulak vermemeleri durumunda söz konusu şirketler kırmızı listeye alınacak.

Rum yönetiminin belirlediği 12 parselden 9'u için İngiltere, Fransa, ABD, İsrail, Hollanda, Güney Kore, Rusya, Malezya, İtalya, Avustralya, Norveç, Kanada, Güney Kıbrıs ve Lübnan'dan 5'i şirket, 10'u konsorsiyum olmak üzere toplam 15 teklif geldi. Antalya açıklarında yer alan 1 ve 4 numaralı parsellere başvuru olmazken KKTC ile Lübnan arasındaki bölgede 13 numaralı parselle de ilgilenen olmadı. Teklif veren şirketler arasında Malezya'dan Petronas, Fransa'dan Total, Rusya'dan Novatek, Güney Kore'den Kogas ve İtalya'dan ENI var. Dışişleri Bakanlığı 18 Mayıs'ta şirketleri ihaleden çekilmeye çağırdı. Şirketlerin ve konsorsiyumların Rumların ihalesinden çekilmemesi durumunda, B planı uygulamaya konulacak.

Bu çerçevede konsorsiyumlarda yer alan şirketler de dahil olmak üzere, "kırmızı liste" uygulaması başlatılacak. Bu şirketlerin Türkiye'de süren işleri engellenmeyecek ancak ihalelere girmeleri ya da Türkiye'de iş yapmaları engellenecek. Rumlar, geçen aralık ayında, 12. parselde doğalgaz bulduklarını açıklamış, Amerikan Noble şirketi sondaj yapmıştı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim