• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Piri Reis Üniversitesi'nde "Ar-ge ve İnovasyonda Klas Kuruluşlarının Rolü" çalıştayı yapıldı

Piri Reis Üniversitesi'nde "Ar-ge ve İnovasyonda Klas Kuruluşlarının Rolü" çalıştayı yapıldı
Piri Reis Üniversitesi tarafından yürütülen ve İSTKA tarafından desteklenen “Gemi İnşa Sanayi Ar-Ge ve İnovasyon Kapasitesi Geliştirme Merkezi ve Sertifikasyon Programı” kapsamında “Ar-ge ve İnovasyonda Klas Kuruluşlarının Rolü" çalıştayı düzenlendi.

Piri Reis Üniversitesi tarafından yürütülen ve İSTKA tarafından desteklenen  “Gemi İnşa Sanayi Ar-Ge ve İnovasyon Kapasitesi Geliştirme Merkezi ve Sertifikasyon Programı” çerçevesinde “Ar-ge ve İnovasyonda Klas Kuruluşlarının Rolü" çalıştayı Piri Reis Üniversitesi'nin Tuzla'daki yerleşkesinde gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan “Dünya, gemi inşadaki arz ve taleple ilgili çok ciddi araştırmalar içerisinde. Bizlerin de bu konuda daha fazla çalışmamız gerektiğine inanıyorum. Uzun yıllar bu konuda çalışıyoruz. En somut örneği de Türk Loydu’yla yaptığımız Türkiye Tersaneler Master Planı. Biz planla ilgili çalışmalar sırasında  olası ekonomik  riskleri zaten öngörmüş ve belirtmiştik. Uzun vadede arz talep projeksiyonunu ortaya koyup tersanelerin nasıl planlanacağını ortaya koymak gerekir. Yaşanılan sıkıntıları değerlendirirken denizcilik sektörü kendi içinde özeleştiri de yapmalıdır. Bugün klas kuruluşlarının davetli olduğu bu çalıştay vesilesi ile Türk Loydu’nun  öneminin de altını çizmek gerekir ” dedi.

Piri Reis Üniversitesi gemi inşa sanayii  için  10 mentor yetiştirdi 

Gemi İnşa Sanayii Ar-Ge ve İnovasyon Kapasitesi Geliştirme Merkezi ve Sertifikasyon Programı’yla ilgili katılımcılara bilgi veren Proje Koordinatörü Prof. Dr. Taner Albayrak “İSTKA desteği ile yürütülen bu projenin en önemli hedefi beş tane mentor yetiştirilmesiydi. Biz 10 mentore ulaştık.” diyerek  şimdiki amaçlarının  bu programı kalıcı bir sertifika programına dönüştürmek  olduğunu belirtti. 

Piri Reis Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurhan Kahyaoğlu ise   “Bizim işimiz icat çıkarmak. İcat çıkartmakla birlikte iş de çıkartmış oluruz.” diyerek denizcilikte gelişme için  inovasyonun  şart olduğunu belirtti. 

Denizcilik camiası büyük bir ailedir ve birlikte başarabilir

Klas Kuruluşu Oturumu’nun açılış konuşmasını gerçekleştiren Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Dereli “Gemi inşa sanayimizde yapılacak en önemli arge ve inovasyon çalışması şüphesiz gemilerin ana makinelerinin Türkiye’de üretilmesi olacak. TÜLOMSAŞ yıllardır ana makine üretti. TÜLOMSAŞ bizlere ana makine üretmenin imkansız olmadığını gösterdi. Bizler büyük bir aileyiz. Birlikte çalışarak başarılı olabiliriz.” şeklinde konuştu.

Türk Loydu sektöre her alanda desek veriyor 

Klas kuruluşu oturumunda Türk Loydu, ABS, DNV-GL, Class NK ve RINA temsilcileri tarafından konuya ilişkin sunumlar gerçekleştirdi. 

Uluslararası kuralların arge ve inovasyon çalışmalarını beraberinde getirdiğini belirten ve klas kuruluşlarının bu alandaki fonksiyonunu anlatan Türk Loydu Emniyet, Çevre Kalite Birim Başkanı Mehtap Karahallı Özdemir “Türk Loydu, büyüklerimizin kurdukları hayali 1962’de gerçeğe dönüştürdükleri bir başarı hikayesidir. Türk Loydu olarak Genel Kurul delegasyon yapımız ile hem denizcilik hem de endüstri alanında tüm tarafları temsil ediyoruz.  Ar-Ge konusundaki çalışmalarımızı arttırmak için Teknopark’da yeni bir şirket kurduk. Sektör ile işbirliği yaparak başarılı araştırma  projeleri  gerçekleştirmeyi  hedefliyoruz. Denizcilik alanında sektörle birlikte çalışan, gereken her noktada destek veren bir kuruluş olarak; hem Koster Filosu Yenileme Projesi, hem de yerli ana makine üretimi çalışma grubu içindeyiz. Milli klas kuruluşu olarak bu projelerde yer almamamız zaten düşünülemez” diyerek Türk Loydu’nun önemine ve sektöre katkılarına dikkat çekti. 

Class  NK Türkiye ofisi Genel Müdürü  Hasan Tahsin Acar ise konuyla ilgili bilgiler verdikten sonra “Japonya’da  denizcilik konusu milli bir konu olarak ele alınır. Klasıyla, üreticisiyle, tersanesiyle tüm denizcilik sektörü birlikte büyüme hedefi ile ortak hareket ederler. Devlet politikası da zaten bu yönde geliştirilir. Türkiye’nin de benzer bir model uygulaması gerekir” ifadelerini kullandı.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim