• BIST 8718.11
  • Altın 2246.452
  • Dolar 32.3304
  • Euro 35.1901
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

PTT, "milli kargomatik"ler kuracak

PTT, "milli kargomatik"ler kuracak
PTT Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Bozgeyik, drone ile paket taşımaktan AVM'lere kargomatik kurmaya kadar pek çok yeni yatırımı özel sektör ile işbirliği içinde hayata geçireceklerini anlattı.

PTT, global bir marka haline gelmek için paradigma değişikliğine gidiyor. Milli kargomatikler kurmak için start verdiklerini anlatan PTT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kenan Bozgeyik, drone ile paket taşıma da dahil tüm teknolojik yeniliklere adapte olarak hizmeti müşterinin ayağına götüren PTT'yi orta vadede halka arz etme hedefiyle çalıştıklarını açıkladı. PTTcell'i, sınır ötesinde yapacakları kargo hizmetleri, PTT AVM'si ile bir şirketler topluluğu haline gelmeyi hedefl ediklerini anlatan Bozgeyik, "Büyük fırsatlar söz konusu. Bugüne kadar PTT, vatandaş kapısına geldiyse hizmet verdi. Şimdi bunu değiştiriyor ve vatandaşın ayağına giderek hizmet sunuyoruz" ifadesini kullandı.

Ar-Ge birimi kuruldu Kargomatik yerli olacak

Bozgeyik, sektörün geleceğinin e-ticarette ve kargo taşımacılığında olduğunu vurguladı. Bu hedefle yeni kargo uçağı almak da dahil tüm yatırımlara sıcak bakıyor PTT. Bozgeyik, çok kısa süre içinde İstanbul'da denemesine başlayacakları Kargomatikler ile evde sürekli olmayan kişilerin AVM'lerdeki bu birimlerden kargolarını alabileceklerini anlattı. Kargomatik, 2010 yılında PTT tarafından denenmiş ancak proje yaygınlık kazanamamıştı. Bozgeyik şu bilgileri verdi: "Daha önce başlanmıştı ama biz bu kez daha uygun şartlarda yapacağız. Bu kez milli bir teknoloji ile ilerliyoruz. Cep telefonunuza bir şifre göndereceğiz. O şifre ile gidip Kargomatik'den kargonuzu alabileceksiniz. Yıl sonuna kadar büyük şehirlerde pilot uygulamalarına başlayacağız. Ayrıca büyük sitelerin girişine de Kargomatikler koyacağız. Gelen taleplere göre büyük modern sitelere bu teknolojik ürünü yerleştireceğiz, orada yaşayanlar isterse gönderecekleri kargoyu da bu Kargomatiklere koyabilecekler."

Kenan Bozgeyik, drone ile ilgili çalışmalarının ayrıntılarını ise şu şekilde paylaştı: "Drone işin fantastik tarafı. Drone ürününü biz de kullanacağız. Diyelim ki Adalar'daki bir müşterimizin kargosunun acil gitmesi gerekiyor. Belirli bir maliyetle o kargo örneğin Acıbadem'e Adalar'dan taşınacak. Bu hizmet ihtiyaç oranında yaygınlaşır. Bizim söylemek istediğimiz, dünyada teknolojik olarak ne varsa PTT'nin onu en hızlı şekilde kullanacağı bir kurum haline geliyoruz. Ar-Ge merkezimizi kuruyoruz, iş geliştirme birimimizi kuruyoruz. Bu sektördeki ekonomiyi büyüterek, PTT'yi dünyaya açıp yerli şirketlerimizi de bizimle birlikte büyüteceğiz. Bir dünya markası olmanın gerekleri neyse yapacağız çünkü bize konan hedef bu."

PTT AVM ile KOBİ'lere ihracat kapısı açılacak

PTT'nin bir diğer projesi ise PTT AVM'yi hızla geliştirmek. Küçük üreticilerin çok düşük maliyetlerle ihracat yapmasını sağlayacaklarını anlatan Bozgeyik, Kosova ile 2 ay önce ilk anlaşmanın imzalandığını belirterek şöyle devam etti: "Kosova'da yerel dilde sanal AVM'yi kurduk. Kosova'daki bir kişi bugün Türk kahvesini PTT AVM üzerinden satın alabilir ve bu ürünü biz çok uygun şartlarda oraya götürüyoruz. Buradaki kahve fiyatına Kosova'da kahve içmiş oluyorsunuz. Posta Kongresi'nde yaptığımız ikili görüşmelerde onlarca ülke siteyi orada kurmamızı istedi. KOBİ'lerin PTT AVM ile basit bir protokol yapıp sanal AVM'de sembolik bir ücretle mağaza açmaları, bu sisteme girmeleri için yeterli. Evinde bir ürün yapan kişinin ürünü evinden alıp ABD'de ürünü sattığı kişiye ulaştıracağız." Teknolojik altyapısını tüm dünyaya hizmet verecek şekilde tamamladıkları PTT AVM'nin tanıtımı için yatırım yapacaklarını belirten Bozgeyik, halen epttavm.com'da 2 binin üzerinde üreticinin ve 2 milyonun üzerinde ürünün yer aldığını belirtti. Ürün sayısında hedef 10 milyon. Dev e-ticaret siteleri ile işbirliklerine açık olduklarını söyleyen Bozgeyik, "PTT AVM'nin bir Alibaba olmaması için hiçbir sebep yok" ifadesini kullandı.

Almanya'daki Türk vatandaşlarının yarattığı potansiyeli PTT'nin kullanmaya başlayacağını anlatan PTT Yönetim Kurulu Başkanı, dev kargo şirketleri ile işbirliği görüşmeleri içinde olduklarını açıkladı. Türkiye'nin en ücra köylerine dahi mobil PTT aracı ile ulaşmanın diğer bir yeni projeleri olduğunu anlatan Kenan Bozgeyik, bu araçların PTTBank ATM'si de taşıyacağını da belirtti. Bozgeyik, 10 aracın bu hafta faaliyete geçtiğini belirtti.

Fatura dağıtma tekeli PTT'nin kredi kartında yanlış uygulama var

PTT Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Bozgeyik, PTT'nin yaşlılık yardımı gibi sosyal yardımları vatandaşa ulaştıran bir kamu şirketi olduğunu vurgulayarak fatura dağıtma tekelinin de PTT'ye ait olduğunu söyledi. Peki özel kargo şirketleri ile dağıtılan kredi kartı faturaları? Bozgeyik konuyla ilgili şu bilgileri verdi: "Fatura dağıtma tekeline aykırı davrananlar Bilgi Teknolojileri Kurumu tarafından belirleniyor. Resmi olarak fatura dağıtma hakkı olmayan şirketlerin yaptığı yasal değil. Büyük şirketlerden beklentimiz bu tür yasal olmayan şirketlerle bu işin yapılmaması. Buna karşı hem hukuki haklarımız var hem de BTK'nın ceza kesme hakkı var. Burada hassasiyet gösteriliyor, ekonomimizin zarar görmemesi için dikkat ediliyor. Umuyorum düzelecek. Bizim bu şirketlerin üzerine gidip onları yok etmek gibi bir isteğimiz yok, tam tersine bu şirketleri büyütelim. Ancak burada altyapıyı geliştirmek ve günübirlik karlara değil ileriye bakmak gerekiyor."

Bu kongre iptal olsa domino taşı gibi hepsini kaybedecektik

PTT Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Bozgeyik, İstanbul'da süren ve bugün yapılacak bakanlar toplantısında 50 ülke bakanının İstanbul'da toplanacağı Dünya Posta Kongresi'nin 15 Temmuz sonrası iptalinin söz konusu olduğunu, bu dev organizasyonu Türkiye'de tutabilmek için büyük çaba harcadıklarını anlattı. Posta sektörünün olimpiyatları olarak tanımlanan toplantının Türkiye'de yapılmaması için belirli çevrelerin ellerinden geleni yaptığını ifade eden Bozgeyik, "Gitti, geldi. Deyim yerindeyse aslanın midesinden çıkardık. Bu uluslararası toplantı iptal olsa, önümüzdeki günlerde Türkiye'de düzenlenecek tüm uluslararası toplantıların iptali de söz konusu olacaktı. 2 yıl daha Birleşmiş Milletler'in hiçbir toplantısı İstanbul'da düzenlenemeyecekti. Domino taşı gibi hepsini kaybedecektik" dedi. Kongrenin yapılabilmesi için 154 sayfalık bir güvenlik raporu hazırladıklarını, çok kısa sürede tüm talepleri yerine getirdiklerini anlatan Bozgeyik, "192 ülkeden katılımcılar 15 Temmuz gibi bir olayı yaşadıktan sonra Türkiye'de böyle bir kongreye katıldı. Tüm katılımcıların çok memnun kaldığı, kimsenin hayal bile edemeyeceği bir kongreye imza atmış olduk. Türkiye'nin prestiji açısından çok önemli. Türkiye'nin gücünü burada tüm dünyaya göstermeye çalışıyoruz. Bu coğrafyada ilk kez düzenlenen bu kongre ile Türkiye bir tarih yazıyor" ifadelerini kullandı. Dünyada ilk kez kağıtsız Posta Kongresi İstanbul'da düzenlenirken bu sayede 4 ton ağaçtan tasarruf edilmiş oldu.

Holdinglere kriptolu mail hizmeti

Büyük şirketlerin kamu kurumları ile iletişimini kolaylaştırmak için PTT'nin yeni bir hizmeti var. Kenan Bozgeyik, e-imza yerine geçen elektronik mektup hizmeti verdiklerini anlattı. A şirketinin adliyeden vergi dairesine kadar her resmi kuruma yazacağı mektupları elektronik posta ile ulaştırabileceğini anlatan Bozgeyik, "Bu tasarruf sağlayan, bürokrasiyi azaltan bir sistem. Adalet Bakanlığı'ndan tebligatların tamamını bu şekilde yapıyoruz. Şirketlere hizmeti yeni yeni artırıyoruz. Kriptolu gidecek bu mailler ile şirketlerin bilgi güvenliği devlet güvencesinde sağlanıyor" dedi.

Telgrafın telleri fiber hat oldu ama...

► Telgraf telsiz de olsa çalışıyor. Fiber hatlara geçtik artık. Eskisi gibi değil ama daha şık kağıtlarda telgraf hizmetini istenen yere vermeyi sürdürüyoruz.

► Kişiye özgü pullar ilgi çekiyor. Belirli bir maliyetle istediğiniz fotoğrafı pul olarak bastırabilmeniz mümkün.

► İstanbul ve Ankara'da iki müzemiz var. Kurtuluş Savaşı'nın nasıl kazanıldığının hikayesini orada canlı olarak görmeniz mümkün.

Yatırımlar özel sektörle yapılacak hedef halka arz

"PTT yatırımlarını kamu-özel sektör modeli ile, PPP modeli ile, yapişlet- devret modeli ile birlikte gerçekleştireceğiz. Diyelim ki İstanbul'da bir yatırıma ihtiyacımız var. Kendi gayrimenkulümüzde işbirliği yapıp oraya bir yatırım yaptırtacağız. Ya da altyapıyı A şirketiyle yapıp ortaklaşa kullanacağız. Her şeyin devletin olması gibi bir yaklaşımımız yok çünkü biz bu şirketleri büyütüp halka arz edilecek noktaya getireceğiz. Milletin malını büyütüp katma değeri artırarak pazarlamanın modelini oluşturacağız. Halka arz için bir süre hedefi yok ama yönetim olarak süratle oraya gitmemiz gerektiğini biliyoruz. Güçlü bir profili olan bir şirketi halka arz ettiğinizde her yerden buna talep olacaktır diye düşünüyorum. Bunu orta vadede hep beraber göreceğiz."

17 bin kadrolu postacı var

"Kadrolu postacı sayımız 17 bin seviyesinde. Bak postacı hala geliyor. Azalsa da hala yıllık 1 milyar adet yazılı posta gönderiliyor. Her yıl yüzde 10 azalıyor. Dünyanın gittiği yer burası ki bizdeki azalma dünyaya göre daha düşük. Yeni nesil büyüdükçe bu düşüş hızlanacak."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim