• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Rum yönetimi Suriye ile MEB'e hazırlanıyor

Rum yönetimi Suriye ile MEB'e hazırlanıyor
Kıbrıs Rum yönetiminin, Suriye ile de denizdeki ''Münhasır Ekonomik Bölgesi''nin (MEB) sınırlarını belirlemeye yönelik anlaşma yapmaya hazırlandığı öğrenildi.

Rum yönetimi Suriye ile MEB'e hazırlanıyor

Kıbrıs Rum yönetiminin, Suriye ile de denizdeki ''Münhasır Ekonomik Bölgesi''nin (MEB) sınırlarını belirlemeye yönelik anlaşma yapmaya hazırlandığı öğrenildi.

Rum Fileleftheros gazetesi, Rum yönetiminin Mısır, Lübnan ve İsrail'den sonra şimdi de Suriye ile denizde MEB sınırlarını belirlemeye yönelik bir anlaşma imzalaması çalışmalarının ''ileri aşamada'' bulunduğunu belirterek, Rum Dışişleri Bakanlığı'nın bu konuda Rum meclisine bilgilendirme yazısı gönderdiğini duyurdu.

Rum Dışişleri Bakanlığı'nın meclise gönderdiği 6 Aralık 2010 tarihli yazısına göre, Suriye ile de böyle bir anlaşma yapılması yönünde ''perde gerisi'' temaslar devam ediyor.

Yazıda, Ankara'nın, Rum yönetiminin MEB anlaşmasına neden bu kadar sert bir üslupla tepki gösterdiği sorularına da cevaplar verildi.

Gazetenin haberine göre, Rum Dışişleri Bakanlığının yazısında, Ankara'nın tepkisiyle ilgili olarak, şu görüşler sıralandı:

''Bu tür anlaşmalarla;

- 'Kıbrıs cumhuriyeti', Ankara’nın da taraf olduğu uluslararası anlaşmalar temelinde egemenlik haklarını sağlamlaştırıyor.

- Deniz bölgelerinden mümkün olan her şekilde yararlanmaya yönelik hukuki temeli tesis ediyor. Bu bağlamda 'Kıbrıs'ın münhasır ekonomik bölgesi içerisinde hidrokarbon ve doğalgaz yatakları saptanmasına yönelik araştırmalar yürütülmektedir.

- Bölgedeki diğer ülkelerle iyi komşuluk ilişkileri geliştiriyor.''

Rum Dışişleri Bakanlığı, yazısında, Türkiye'nin 2007’den bu yana Rum yönetiminin sözde ''münhasır ekonomik bölgesini'' reddettiği ve bununla ilgili konularda ve araştırmalarda ''kışkırtıcı faaliyetlerde bulunduğu'' savunularak, ''Bunlara rağmen 'Kıbrıs cumhuriyeti' olarak niyetimiz, münhasır ekonomik bölgemiz içerisinde hidrokarbon ve doğalgaz yatakları aramak, bulmak ve bunlardan istifade etmekle ilgili araştırma programları konusunda komşu ülkelerle görüşmelerimize devam etmektir'' denildi.

Habere göre, ayrıca, Rum yönetimi Ticaret Bakanlığı, fosil enerji kaynaklarının değerlendirilmesi konusunda, uzman bir kuruluşun işbirliğiyle, Rum yönetiminin sözde ''münhasır ekonomik bölgesi'' içerisinde, hidrokarbon ve doğalgaz yatakları aramak ve bunlardan yararlanmak maksadıyla, 51 bin kilometrekarelik bir alanda iki boyutlu ve üç boyutlu sismik araştırmalar yapıyor.

-İSRAİL'LE İŞBİRLİĞİ-

Gazetenin başka bir haberinde de, Rum yönetimi ile İsrail arasında geçen hafta imzalanan MEB anlaşmasına İsrail adına imza atan Ulusal Altyapı Bakanı Uzi Landau'nun, ülkesinin, Kıbrıs Rum yönetimi ve Yunanistan'ın işbirliğiyle Avrupa'ya doğalgaz ihraç etme niyetinde olduğu sözlerine de yer verildi.

Habere göre, Landau, AFP'ye yaptığı açıklamada İsrail'in Avrupa'ya doğalgaz ihracatçısı olabileceğini, böyle bir planda yabancı yatırımcılarla, Yunanistan'la ve Kıbrıs Rum yönetimi ile işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim