• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Rumlar açık deniz devriye gemisi alıyor

Rumlar açık deniz devriye gemisi alıyor
Güney Kıbrıs, İsrail’den iki adet açık deniz devriye (kararkol) gemisi (OPV- Offshore Patrol Vessel) satın almak için İsrail ile anlaşma imzaladı.

 

Güney Kıbrıs’ın İsrail’den iki adet açık deniz devriye (kararkol) gemisi (OPV- Offshore Patrol Vessel) satın alınması konusunda iki ülke arasında imzaların dün atıldığı, ancak gemilerin alınması için Rum Meclisi Savunma Komitesi’nin “yeşil ışığının” beklendiği haber verildi.
 
Rum basınından Alithia Gazetesi'nde yer alan haberde, Rum Hükümetinin, İsrail’den 100 milyon Euro karşılığında iki açık deniz devriye gemisi tedarik edilmesine ilişkin dün İsrail ile imzaladığı anlaşmanın onanması için Rum Meclisi Savunma Komitesi’nin “yeşil ışığını”  beklediği açıklandı.
 
Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu’nun söylediği üzere, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesini” denetlemek için iki savaş gemisi satın alma kararının Hükümet tarafından alındığını kaydeden gazete, kararın dün yurtdışında bulunan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e vekalet eden Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru’nun başkanlığında toplanan Rum Bakanlar Kurulu’nca onaylandığını belirtti.
 
Fotiu’nun Meclis’e giderek, iki geminin satın alınması için uzlaşıya varılan 100 milyon Euro’nun serbest bırakılması için Rum Meclisi Savunma Komitesi üye milletvekillerine gemilerin alımının Bakanlar Kurulu’nca onaylandığı bilgisini verdiği belirtilirken, Savunma Komitesi’nin de Savunma Bakanlığı'na, kararın pazartesi günü yapılacak olan toplantıda alınacağı bilgisini aktardığı açıklandı.
 
Rum basınına göre Meclisin miktarı serbest bırakacağına göre Rum Savunma Bakanlığı’nın dün, temsilcisi bu amaçla Güney Kıbrıs’ta bulunan İsrail ile anlaşma imzaladığı aktarılırken, OPV olarak bilinen gemilerin satın alınmasına ilişkin anlaşmaya, Rum Savunma Bakanlığı’nda İsrail adına İsrail Savunma İhracat ve İşbirliği Ajansı (SIBAT) Genel Müdürü Shmaya Avieli ve Rum Yönetimi adına Savunma Bakanlığı Genel Müdürü Hristos Malekkidis imza attığı ileri sürüldü.
 
Rum basınında yer alan haberlere göre her bir geminin 50 milyon Euro’ya satın alınması konusunda uzlaşıya varıldığı, paranın, yarısının peşin, diğer yarısının da taksitler halinde ödeneceği belirtildi.
 
Yine Rum basınında yer alan haberlere göre İsrail’in, iki geminin inşa garanti zamanını 3 yıldan 15 yıla çıkardığı, gemilere yerleştirilecek topların sayısının artırılacağı, mürettebat için güçlendirilmiş taşınabilir silahlar verileceği de belirtilirken gemilerin İsrail'de teslim edilebileceği ancak  şirketin bunları bizzat kendisinin Güney Kıbrıs’a teslim etme yükümlülüğünü üstlendiği de yer alıyor.
 
Habere göre Fotiu, iki geminin alınmasıyla Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”ini denetleme imkanına sahip olacağını ifade etti.
 
BELİRSİZLİK
 
Fileleftheros gazetesi ise haberinde, gemilerin alım sürecinde belirsizliğin hakim olduğundan söz etti. Haberinde gemilerin alımının Bakanlar Kurulunca onaylanması, Fotiu’nun, Savunma Komitesi’ne kararla ilgili bilgi vermesi gibi gelişmeleri aktaran gazete, Savuma Komitesi’nin aynı toplantısında 11 adet MI-35 Rus saldırı helikopterlerinin bakımı için 28 milyon Euro’luk ödeneğin serbest bırakılması konusunun da yeniden görüşüldüğünü de yazdı.
 
Bazı milletvekillerinin helikopterler için ödeneğin serbest bırakılmasını oylamayı reddetmesinin diğer milletvekillerinin tepkisine neden olduğunu yazan gazete, sonuçta helikopterler ve gemiler için ortak karar alınmasının (yani iki ödeneğin serbest bırakılması ya onaylanması ya da reddedilmesi) istendiğini belirterek, bu gelişme sonucunda Savuma Komitesi’nin nihai kararların alınması için konunun partilerin meclis gruplarına götürülmesine karar verdiğini aktardı.
 
Gazete Meclisteki bu olumsuz gelişmenin, dün Savunma Bakanlığında tamamlanması planlanan gemilerle ilgili anlaşmanın tamamlanmasına izin vermediğini de yazdı.
 
“50 MİLYON EURO’NUN SERBEST BIRAKILMASI DURUMUNDA GEÇERLİ”
 
Aynı gazete Meclis’in 50 milyon Euro’yu serbest bırakması durumunda geçerli olacağını, aksi bir durumda Rum Yönetimi’ne yönelik herhangi bir sonucu olmaksızın, anlaşmanın feshedileceğini de yazdı.
 
GEMİLERİN TESLİMİ 18 AYDA
 
Haravgi gazetesi ise haberinde konuyla ilgili gelişmeleri aktararak gemilerin 18 ay içerisinde teslim edilmesinin beklendiğini yazdı.
 
Bakanlar Kurulu’nun dün sabah iki geminin alımını onayladığını, akşamüzeri de Savunma Bakanlığı’nda gemilerin İsrail’den alınmasıyla ilgili sözleşmenin imzalandığını haber veren gazete gemilerin alımının Meclis’in ilgili ödeneği serbest bırakıp bırakmamasına bağlı olduğunu yazdı.
 
DİSİ TEPKİLİ
 
Politis gazetesi ise teçhizat programları konusunda dün yeni ciddi çatışmanın yaşanması neticesinde, 128,5 milyon Euro’nun (100 milyon Euro İsrail’den açık deniz devriye gemilerini alınması için, 28,5 milyon Euro 11 adet Rus saldırı helikopterinin mekanik tamiri için) serbest bırakılamadığını yazdı.
 
Geçen hafta helikopterlerin tamiri için 28,5 milyon Euro verilemesine karşı çıkan DİSİ’nin, dün, ekonomik krize atıfta bulunarak teçhizatlar konusunu 2014 yılının ilk çeyreğindeki ekonomik koşullar temelinde yeniden incelenmesini önerdiğini, diğer partilerin de buna sert tepki gösterdiğini kaydetti.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim