• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Rus gazetesinden Gazprom'u üzecek iddia

Rus gazetesinden Gazprom'u üzecek iddia
Küresel ekonomideki sıkıntıların etkilediği Avrupa'nın önde gelen ülkeleri, gaz ihtiyaçlarını düşürürken, Gazprom'dan da önceki sözleşmelerin gözden geçirilmesini istediler.

Rus gazetesinden Gazprom'u üzecek iddia

Küresel ekonomideki sıkıntıların etkilediği Avrupa'nın önde gelen ülkeleri, gaz ihtiyaçlarını düşürürken, Gazprom'dan da önceki sözleşmelerin gözden geçirilmesini istediler.

Rus Nezavisimaya gazetesinde yayımlanan haberde, Gazprom'un Avrupa'dan gelen bu talebe kayıtsız kaldığı belirtilerek, müşteriye sözleşmedeki tüm miktarı alma yükümlülüğü getiren "al veya öde" hükmünün halen yürürlükte olduğuna dikkat çekildi.

Gazprom'un yeni sözleşmeler yapmaya devam etmesine rağmen Avrupa'daki hisselerinin yüzde 28,4'den yüzde 26'ya gerilediği ifade edilen haberde, "Ancak çok net sorunlara rağmen Gazprom Avrupa'daki işlerini genişletiyor. Gazprom, Makedonya ile ilave gaz için ekonomik ve teknik koşulları görüşüyor. Gazprom bu ülkeye ayrıca Güney Akım'dan bir hat uzatılması konusunu da görüşüyor" denildi.

Şirketin Avrupa'da giderek artan sorunlarla yüz yüze olduğu ve Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksandır Medvedev'in de geçen ay belirttiği gibi Avrupalı müşterilerin çoğunluğunun taahhüt ettikleri gazı çekemediği kaydedilen haberde, Avrupalı şirketlerin sözleşmelerinde öngörülen miktardan 5 milyar metreküp düşük gaz aldığı belirtildi.

Medvedev konuyla ilgili açıklamasında, bu durumun Gazprom'un kazancını etkilemediğini belirterek, "Avrupa'ya 140 milyar metre küp gaz satmamıza rağmen yürürlükteki "al ya da öde" hükmü sayesinde alınmayan 5 milyar metreküplük gazın da parasını alacağız. Bu yüzden gelirimiz 145 milyar metreküp gaz seviyesinde olacak" ifadesini kullanmıştı.

Rus analist Nikolay İsain, gazeteye yaptığı açıklamada, Gazprom'un Avrupa piyasasında payındaki düşüşün geçici olduğuna inandığını belirterek, "Gazprom'un Avrupa gaz piyasasındaki payı bu yıl yüzde 28,4'den yüzde 26'ya düştü. Kuzey Akım'ın faaliyete geçmesiyle Gazprom Avrupa piyasasında daha iyi bir konuma geçecek. Bu boru hattındaki kapasite Almanya, Danimarka, Fransa ve İngiltere tarafından satın alınmış durumda. bu yüzden Gazprom'un ihracatı 2012'den itibaren büyümeye geçecek" dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim