• BIST 9873.15
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Rusya-Türkiye KEK protokolü imzalandı

Rusya-Türkiye KEK protokolü imzalandı
Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyonu 11. Dönem Toplantısı Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da gerçekleşti.

Rusya-Türkiye KEK protokolü imzalandı

Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 11. Dönem Toplantısı Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da gerçekleşti.

Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin'in eş başkanlıklarını yaptıkları KEK toplantısında iki ülke ticari, ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkileri ele alındı. Kültür ve turizm alanında 2011 yılı çalışmalarını kapsayan bir protokol; bir de enerji, ulaştırma, tarım, sanayi ve diğer konulardaki ikili ilişkilerin yer aldığı KEK protokolü imzalandı.

KEK toplantısı öncesi Yıldız ve Seçin'in ikili ve heyetler arası görüşmelerde Samsun-Ceyhan petrol boru hattı başta olmak üzere stratejik projeleri ele aldıkları belirtiliyor. Türkiye'nin önerdiği transit geçiş ücretlerini yüksek bulan Rusya'nın taslak metne olumlu yaklaşmadığı kaydediliyor. Sıkı süren pazarlıklarda sonuç alınamazken, son sözün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in 15-16 Mart tarihlerinde Moskova'da gerçekleştirecekleri Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısına bıraktıkları kaydedildi.

KEK toplantısı sonrası Samsun-Ceyhan petrol boru hattının Türkiye ortağı Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Yıldız ve Seçin ayak üstü bir görüşme de gerçekleştirdi. Rus basınına yansıyan bilgilere göre, Türkiye Samsun-Ceyhan'dan taşınacak petrol için ton başına 19-20 dolar istiyor. Boğazlardan geçişin maliyetinin 4-5 dolar seviyesinde kaldığını kaydeden Rus ekonomi çevreleri, Burgas-Dedeağaç'taki rakamın da 7 doları geçmeyeceği değerlendirmesinde bulunuyor. Ancak Moskova'nın Samsun-Ceyhan'ın rakibi olan Burgas-Dedeağaç'ı finanse etmeyi askıya alan Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko da Samsun-Ceyhan'ın imzalanacağını söyledi.

Türk kaynaklarından edinilen bilgiye göre Samsun-Ceyhan'da müzakereler sürüyor. Erdoğan'ın Moskova ziyareti öncesi diğer konuların da Rusya ile masaya yatırıldığını kaydeden yetkililer, Samsun-Ceyhan petrol boru hattında imzaların atılacağını öngörüyor. Enerji Bakanı Yıldız da basın mensupları ile kahvaltılı toplantıda verdiği bilgide müzakerelerin sürdüğünü, anlaşmanın imzalanması ile ilgili herhangi bir tarih vermenin doğru olmayacağını ifade etmişti. Rus enerji şirketleri Rosneft ve Transneft'in hatta ortak olmasına olumlu yaklaşırken, Rus tarafının da en az 25 milyon ton petrol tedarik edeceği konusunda mutabakat sağlanmış durumda. Türkiye, 50-70 milyon metreküp kapasitesi olacak Samsun-Ceyhan'a Kazakistan'ın da en az 10 milyon metreküp arz sağlamasını bekliyor.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim