• BIST 9093.3
  • Altın 2324.193
  • Dolar 32.3628
  • Euro 34.9825
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Rusya'dan Çin'e doğal gaz aktarımı başladı

Rusya'dan Çin'e doğal gaz aktarımı başladı
Rusya’dan Çin’e doğal gaz akışı için başlatılan doğal gaz hattı döşeme programı tamamlanarak borulara gaz verilmeye başlandı.

Rusya ile Çin arasında 2014 yılında imzalanan anlaşma ile 30 yıl boyunca Rusya’nın Sibirya Bölgesi’nden Çin’e maksimum kapasiteyle 38 milyar metreküp doğal gaz sağlanmasını sağlayan ve ‘Sibirya Gücü’ olarak isimlendiren boru hattına gaz verilmeye başlanıldı.

Gerçekleşen gaz aktarımı açılışı ise telekonferans yöntemi ile gerçekleşti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Başbakan’ı Şi Çinping, Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitriy Kozak, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller katıldı.

Gerçekleşen törende Gazprom Başkanı liderlere ve heyetlere telekonferans aracılığıyla ‘Sibirya Gücü’ ile ilgili bilgiler aktardı.

2020 yılında 5 milyar metreküp doğal gaz akışı planlanırken 2025 yılına kadar tam kapasite ile gaz akışının sağlanması hedefleniyor. 2014 yılında imzalanan anlaşmanın tutarı 400 milyar dolar olarak öngörüldü.

Çin ise Uluslararası Ekonomik Ajansı (IEA) verilerine göre son yıllarda doğal gaz tüketimini yüzde 33 oranında arttırdı. Bundan dolayı 'Sibirya Gücü’ Çin’in doğal gaz ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacak.

Rus kamu doğalgaz şirketi Gazprom ile Çin'in en büyük petrol ve gaz üreticisi ve tedarikçisi olan CNPC 2014 yılında "Power of Siberia" gaz boru hattı için bir anlaşma imzalamıştı. 30 yıllık olan bu anlaşma, yılda 38 milyar metreküp Rus gazının Çin'e iletilmesini doğu yolundan sağlamak amacı ile yapıldı. 2015 yılında ise her iki taraf, Rusya doğalgazının Çin'e teslimatını batıdan sağlayacak "Power of Siberia 2" gaz boru hattı için bir ön anlaşma imzaladı. İlk aşamada 30 milyar metreküp gazın Batı Sibirya'dan teslim edilmesi planlanıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim