• BIST 8718.11
  • Altın 2247.714
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1694
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C

Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi

Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi
Sabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Ersel Göral, iç hat uçuşların Ramazan Bayramı’nda, dış hat uçuşların da temmuzda başlayabileceğini ön görmediklerini bildirdi. Göral, bu yıl yolcuda yüzde 50 daralma olacağından ikinci terminal yatırımı bir yıl ertelendi

Sabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Ersel Göral, iç hat uçuşların Ramazan Bayramı’nda, dış hat uçuşların da temmuz ortasında başlayabileceğini ön görmediklerini bildirdi. Göral, bu yıl yolcuda yüzde 50 daralma olabileceğini bu nedenle ikinci terminal yatırımının bir yıl ertelendiğini söyledi.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Ersel Göral, BloombergHT’nin sorularını yanıtladı. COVID-19’un daha önce yaşanan krizlerden çok farklı ve sert etkileri olacağını belirten Göral, bu krizin etkilerini en az hasarla atlatmak için çeşitli önlemler aldıklarını bildirdi.


İşte ersel Göral’in açıklamaları:


“Havalimanımız nisan ayında kapalı kapacak”


“Geçen sene 35,5 milyon yolcu ile kapattık. Bu sene ilk iki ayda çok iyi başlamıştık. Hatta dış hat yolcu sayımız geçen yılın aynı aylarında göre yüzde 20 artmıştı. Ancak mart ayı ortaları itibarı ile salgının hızını artırması nedeniyle, yolcumuz düşmeye başladı. Daha sonra 27 Mart itibarı ile önce tüm dış hat uçuşları durduruldu. Bir gün sonra 28 Mart’ta da iç hat seferlerine bir takım kısıtlamalar getirilince havalimanımızı kapatma kararı aldık. Havalimanımız nisan ayında kapalı kalacak.”


İç ve dış hat uçuşlar ne zaman başlar?


“Bizim öngörümüz şöyle; Mayıs ortası, en geç Ramazan Bayramı itibarı ile iç hat uçuşlarının başlayacağını öngörüyoruz. Elbette salgının yayılma hızının azalacağını varsayarak. Dış hat uçuşlarının da en geç temmuz ayı ortasında başlayacağını umuyoruz.”


2020’de ne kadar yolcu kaybı olacak?


“Yılın 4-5 aylık kısmını neredeyse sıfır yolcu ile geçirmiş olacağız. Bugün itibarı ile yıl genelinde yüzde 50’lik bir yolcu kaybı öngörüyoruz. 2019’u 35,5 milyon yolcu ile geçirdiğimizi düşünürsek, bu yıl 18 milyon gibi bir yolcu bekliyoruz. Ancak önümüzdeki yıl önemli bir toparlanma yılı olacaktır. En geç 2021 ortalarında 2019 verilerine ulaşırız diye hedefliyoruz.”


Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvurdular mı?


Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvurduk. Mart ortasından itibaren idari kadrolarımızı evden çalışma sistemine geçirdik. Havalimanının 28 Mart’ta kapanmasını takiben de vardiyalı çalışan arkadaşlarımızı işe getirmemeye başladık. Sadece elzem, burada olması gereken arkadaşlarımız nöbet yerlerinde. Virüs etkisini mayıs gibi kaybetip, trafik mayıs ortası, mayıs sonu gibi geri gelmeye başlarsa biz istihdam kaybı yaşamayacağız. Zaten virüsün etkisi 4-5 ay gibi bir süreyi bulursa bununla ilgili farklı tedbirler ve aksiyonlar almamız gerekecektir. Bizim gibi özel işletmelerin kısa sürelerde istihdam kayıpları gibi lüksleri yoktur. Çalışanlarımızın hepsinin tecrübeli olmaları gerekiyor. Dolayısıyla istihdamı korumak bizim önceliğimiz.”


Hisse satışı olacak mı?


“Virüs öncesinde yaklaşık 2 yıldır hissedarımız Malezya Airports’un bir satış düşüncesi vardı, çoğunluk hisse bizde kalmak kaydı ile yani maksimum yüzde 49 olacak seviyede ancak bu kriz döneminde satış o kadar kolay değil. Piyasalar durulduktan, COVID’in etkisi geçtikten sonra bu satış tekrar gündeme gelebilir. Bizim hissedar olarak asıl düşüncemiz stratejik bir ortak bulmaktı, salgın öncesinde ancak şu anki durumda satış söz konusu değil.”

 

Yatırımlar devam edecek mi?


“İkinci pist kasım ayında bitecek, halihazırda çalışmalar hızla devam ediyor. Hatta kapalı kaldığımız nisan ayı içinde mevcut pistin bakım işleri de büyük oranda tamamlanacak. Biz İSG olarak yeni terminal yatırımına en geç haziran ayında başlamayı öngörüyorduk. Ancak yolcu sayısının düşmesi, piyasaların ciddi anlamda daralması nedeniyle muhtemelen bu yatırımı, bir yıl yani 2021 yılının haziran ayına erteleyeceğiz. Ancak yatırımda azalma, tasarımın değiştirilip terminalin küçültülmesi gibi bir durum söz konusu değil. Biz hali hazırda ikinci terminal için 400 milyon Euro’luk yatırım öngörüyoruz. Bununla ilgili bankalarla görüşmelerimize devam ediyoruz. Bu yatırımı tamamladığımızda 2022’nin sonları, 2023 başında Sabiha Gökçen Havalimanı iki faal pisti, iki bağımsız terminal binası ile birlikte bugün yıllık 41 milyon olan yolcu kapasitesini 65 milyona çıkartacak.”

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim