• BIST 9067.58
  • Altın 2324.279
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.9588
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Sağlık Logistics, 2 dev tesisi açmaya hazırlanıyor

Sağlık Logistics, 2 dev tesisi açmaya hazırlanıyor
Bir süredir sessizliğini koruyan Sağlık Logistics, her iki yakanın optimum noktalarında inşa ettiği iki tesisinin açılışını duyuracağı eylül ayında “Gümbür gümbür geliyorum”un mesajını verecek.

Bir süredir sessizliğini koruyan Sağlık Logistics, her iki yakanın optimum noktalarında inşa ettiği iki tesisinin açılışını duyuracağı eylül ayında “Gümbür gümbür geliyorum”un mesajını verecek. Bahçeşehir Hoşdere ve Orhanlı’da kurulan entegre tesisler, 50 milyon Euro’luk bir yatırımı ifade ediyor. Büyüklükleri de yaklaşık 15 futbol sahasına denk geliyor.

İstanbul’da lojistiğin kalbi olarak nitelendirilebilecek Yenibosna, kentleşmenin tam ortasında kalması nedeniyle bu özelliğini yitirmek üzere. Uzun yıllardır Yenibosna’daki kendi tesislerinde hizmet veren Sağlık Logistics de, yönetim merkezini Bahçeşehir Hoşdere’deki modern tesislerine taşıdı.

Uzun yıllar UND yönetim kurulunda görev alıp, başkan yardımcılığına kadar yükselmiş ve geçen yıl Başkanlığına seçildiği DEİK Slovenya İş Konseyi yöneticiliğiyle şapkalarına bir yenisini ekleyen Sağlık Logistics Yönetim Kurulu Başkan Vekili Zahit Sağlık, önümüzdeki günlerde de adından sıklıkla söz ettireceğe benziyor.

Filosundaki treylerleri “en verimli” çalışacak şekilde dizayn ettiren; çeşme başı olarak nitelendirilebilecek İstanbul’un iki yakasındaki dev tesisleri hizmete sokacak olan Zahit Sağlık, sektöre de büyük katkı sağlayacak önerisini önümüzdeki günlerde Başbakan Binali Yıldırım’a bizzat sunacak.

Açılış öncesi Bahçeşehir Hoşdere’deki yeni şirket merkezini ziyaret ettiğimiz Zahit Sağlık, bizi karşılayarak yeni tesislerinin özelliklerini aktardı.

“Tesisisimizin inşasına yaklaşık 5 yıl önce başlandı. Üzerine kurulduğu alan eskiden burada faaliyet gösteren, fakat daha sonra Türkiye’den de çıkma kararı alan Willi Betz’e aitti. Hoşdere ve Orhanlı tesislerimize arazi satışlarıyla birlikte yaklaşık 50 milyon Euro’luk bir yatırım yaptık. 50 bin metrekare büyüklüğe sahip Hoşdere’nin 13 bin metrekare serbest depo ve 8 bin metrekare gümrüklü antreposu bulunuyor. Burası Ambarlı Limanı’na 7 km, yeni havaalanına 20 km, Karadeniz’e 23 km, Marmara Denizi’ne 7 km, E 6’nın dibinde, E7’nin tüm çıkışlarının tam ortasında bulunuyor. Çatalca Gümrüğü’ne uzaklığı ise sadece 3 km. Eylülün sonunda bir açılış planlıyoruz. Aynı tarihlerde en az bu büyüklükte olan Orhanlı tesisimizi de resmen faaliyete geçireceğiz.  Orhanlı tesislerimiz de, 60 bin metrekare üzerinde kuruldu. 25 bin metrekare kapalı alanı olan Erenköy ve Gebze İhtisas gümrüklerine yakın bir bölge. Orhanlı’da da 500 bin palet stok yapabilecek bir hacim var.”

HOŞDERE

50 bin metrekare, yani, yaklaşık 7 futbol sahası büyüklüğünde. Ambarlı Limanı’na 7, üçüncü havalimanına 20 km mesafede. Çatalca Gümrüğü’ne ise yalnızca 3 km uzaklıkta.

ORHANLI

60 bin metrekare, yani yaklaşık 8 futbol sahası büyüklüğünde. Erenköy ve Gebze ihtisas gümrüklerinin hemen yanı başında.25 bin metrekare kapalı alanı var. 500 bin paletlik stok hacmine sahip.

“Kolay ticaret için Gümrük Bakanlığı Maliye Bakanlığı’na bağlanmalı”

Birçoğumuzun bireysel fikirlerle, kitlelerin ellerini rahatlatacak projeleri vardır. İşte Zahit Sağlık’ta da o projelerden çokça var. Sonuncusu da oldukça ilgimizi çektiği için sizlerle paylaşmak istedik.

“Sayın Başbakan Binali Yıldırım’a iletilmek üzere bir çalışma hazırlıyorum. Kısaca Gümrük Bakanlığı’nın Maliye Bakanlığı’na bağlanması olarak özetlenebilir. Nedenine gelince, zaten Gümrük Bakanlığı, Maliye Bakanlığı’nın bir veznedarı konumundadır. İkinci olarak da, Maliye Bakanlığı e-fatura sistemiyle gümrüğe entegrasyonu gerçekleştirdi. Artık vergi  numarasını girerek, hiç fatura vermeden birbirimize e-fatura kesebiliyoruz. Bu, ithalatçı ve ihracatçıların, vergi numarasını girerek ithalat ve ihracat beyannamesi açabileceği anlamına da geliyor. Malın tüm bilgilerini bilgisayar üzerinden karşı tarafa iletebiliyorsunuz. Bunu yapınca, karşıdan size bir beyanname gelir. Eğer gümrüğe tabiyse, “blokeyi kaldırmak için herhangi bir TC gümrüğüne uğrayın” şeklinde bir mesaj alırsınız. Gümrük mührünün sorumluluğunu kolcu 1 saniye, nakliyeci sonuna kadar taşır. Bu yöntemle kolcu da bypass edilerek, bu yetki nakliyeciye devredilir.

Bir araç, ihracatçının deposundan fabrikasına yüklendiği zaman, ona yüklenen malla ilgili irsaliye, gümrük beyannamesi, ATR’si, menşesi internet üzerinden tanzim edilecek. Kaşelenip, imzalanmasının ardından şoföre verilecek. Şoför de alıp, direkt yola koyulacak. Sorumluluk beyannameyi beyan eden ihracatçıda ve o beyanı kabul eden nakliyecidedir. Bu sistem, birçok aracıyı ortadan kaldıracağından suiistimalleri de önleyecektir. Bu yapı, bazılarının işine gelmeyebilir ama biz ülke olarak ihracatı artıracaksak elimizi taşın altına koymalıyız.

Renault’a aynı ürün Romanya’dan 3, Bursa’dan 8 günde geliyor

Fransa’da Renault toplantısındaydıım. Öğrendim ki, Renault, kendi Bursa fabrikasından mal almak yerine Romanya’yı tercih ediyormuş. Çünkü, Romanya fabrikasından Paris’e 3 günde geliyor. Ama Bursa’dan Paris’e 8 günde gidemiyormuşuz. Biz araç yüklendikten sonra iki günde ihracat işlemlerini tamamlayamıyoruz. Nasıl rekabet edeceğiz? İşlerin hızlanması ve artık kolay ticaret yolunu seçmeliyiz. Çünkü, Avrupalı malı bir an önce edinmek, zaman kaybetmemek istiyor. Bürokrasi insanları o denli bezdirmiş ki, bazen legal yollardan mal temini yerine gayri resmi yollar tercih ediliyor. Örneğin, büyük rakamlarla ifade edilen bir bavul ticareti gerçeği var ama kayıt dışı olduğu için devlet, yeterince yararlanamıyor.

Önerim sonucunda gümrükteki mevcut kadro da, asli işi olan denetim görevini yapar, böylece ortada dönen binlerce evrak ortadan kalkar.”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim