• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Şah Deniz'de ön anlaşma 6 ay içinde

Şah Deniz'de ön anlaşma 6 ay içinde
AB Komisyonu'nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Günther Oettingen, Şah Deniz doğalgazında alıcı ve satıcılar arasındaki ön anlaşmaların 2011'in ilk yarısında imzalanmasının beklendiğini bildirdi.

Şah Deniz'de ön anlaşma 6 ay sonra imzalanacak

AB Komisyonu'nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Günther Oettingen, Avrupa'ya doğalgaz sağlayacak Nabucco projesinin kaynağını oluşturan Şah Deniz doğalgazında alıcı ve satıcılar arasındaki ön anlaşmaların 2011'in ilk yarısında imzalanmasının beklendiğini bildirdi.

AB Komisyonu'nun Enerji'den Sorumlu Üyesi Günther Ottingen, AB Komisyonu'nun Avrupa'ya enerji kaynaklarını nakledecek Güney Koridoru konseptini desteklediğini belirtirken, burada doğal gaz nakli için birden fazla altyapı seçeneğinden yararlanıldığını bildirdi. Öttinger "AB Komisyonu Şah Deniz doğal gaz satış anlaşmalarının, Koridor'daki projelerin en azının birinin hayata geçmesine öncülük edeceğine inanıyor" dedi.

Avrupa Parlamentosu Üyesi Niki Tzavela verdiği soru önergesinde Kafkas doğal gazını Avrupa'ya taşıyacak olan ve halen masada bekleyen Nabucco projesine değindi. Türkiye'de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın "Taraflar anlaşmadığı sürece Nabucco boru hattı projesi hayata geçmeyecek" görüşünde olduğunu belirten Tzavela "Nabucco'nun kesintiye uğraması halinde AB Komisyonu'nun alternatif projesi var mı" diye sordu.

AB Komisyonu'nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Günther Oettinger ise önergeye yanıtında, projenin ilerleyebilmesi ve Nabucco doğalgaz boru hattında taşınacak doğal gaz konusunda sağlam taahhütlere ihtiyaç bulunduğunu bildirdi. Bu taahhütlerin sadece Azerbaycan'daki Şah Deniz doğal gaz konsorsiyumuyla arz sözleşmesi müzakerelerinin tamamlanmasına bağlı olduğunu kaydeden Oettinger, gaz arzıyla ilgili müzakerelerin sürdüğünü belirtti. Oettinger, "Şah Deniz konsorsiyumundan edinilen bilgiye göre alıcı ve satıcılar arasındaki ön kararların 2011'in ilk yarısında alınması bekleniyor. Bakan Yıldız'ın değindiği Proje Destek Anlaşmaları denilen anlaşmalar üzerinde temel olarak anlaşmaya varıldı ve Komisyon bunların kısa bir sürede imzalanmasını umuyor. Ancak söz konusu anlaşmalar önemli olsa dahi, Nabucco projesinin zamanında hayata geçirilmesi için kritik öneme sahip değil" dedi.

Günther Ottinger AB Komisyonu'nun Avrupa'ya enerji kaynaklarını nakledecek Güney Koridoru konseptini desteklediğini belirtirken, burada doğal gaz nakli için birden fazla altyapı seçeneği bulunduğunu bildirdi. Öttinger "AB Komisyonu yukarda belirtilen Şah Deniz doğal gaz satış anlaşmalarının, Koridor'daki projelerin en azının birinin hayata geçmesine öncülük edeceğine inanıyor" dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim