• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Sahil Güvenlik botu turizm için batırıldı

Sahil Güvenlik botu turizm için batırıldı
Antalya'nın Kaş ilçesinde düzenlenen Uluslararası Kaş-Likya Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Sahil Güvenlik Komutanlığına ait 50 yıllık sahil güvenlik TCSG 119 botu, Çukurbağ Yarımadası Neptün Bölgesi'nde batırıldı.

Sahil Güvenlik botu turizm için batırıldı

Çukurbağ Yarımadası'ndaki bot batırılma çalışmalarını Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Dz. Kur. Kd. Albay Rahim Çonguloğlu, Sahil Güvenlik Antalya Grup Komutanı Sg. Binbaşı Mustafa Gümüşiğne, Sahil Güvenlik 113 Bot Komutanı Sg. Üsteğmen Erkan İğdeli ve Kaş Belediye Başkanı Abdullah Gültekin ile teknelerle denize açılan çok sayıda yerli ve yabancı turist izledi.

Bot yaklaşık 2 saat süren çalışmanın ardından sulara gömülmeye başladı. Botun arka tarafının batmaya başladığı sırada ön tarafta bulunan dalgıçlar denize atladı. Dalgıçların denize atlamasının sonra bot tamamen sulara gömüldü.

Botun batırılma çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Kaş Sualtı Derneği Başkanı Yusuf Ziya Sülekoğlu, bottan sökülen makine ve motorun yerini doldurması ve makine dairesinden denize yağ sızmaması amacıyla bota yaklaşık 14 ton beton döküldüğünü söyledi. Botun batırılması için önce arka tarafından delikler açıldığını kaydeden Sülekoğlu, ''Bot batarken sağa sola kaçmaması için halatlarla kayalara bağlandı. Geminin arka kısmına pompayla su basıldı. Botun arka kısmı suya gömülünce tamamen battı. Batırılma işlemi tam istediğimiz gibi sona erdi. Bot denizde durduğu gibi suyun altına düştü'' dedi

Batırılan sahil güvenlik botunun hem balıklar için yapay resif hem de turistler için yeni bir dalış merkezi olacağını kaydeden Sülekoğlu, ''Kaş'a sadece dalış yapmak için gelen binlerce turist var. Yeni dalış noktalarının oluşturulması Kaş'ın cazibesini artıracak''dedi.

Gemi batırılma çalışmaları sırasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya, Sahil Güvenlik Komutanlığına ait 119 Botu'nun batırılmasıyla Kaş'a yeni bir dalış noktası kazandırıldığını belirtti. Festival sırasında Kaş'a çok sayıda yerli ve yabancı turistin geldiğini anlatan Kapankaya, ''Botun batırılmasını, kültür ve sanat festivalini daha renkli kılması amacıyla festival kapsamında yaptık. Bu tarz etkinlikler Kaş'a çok şey kazandıracak. Kaş, dalış turizmiyle ünlü bir ilçe'' dedi.

Her yıl binlerce kişinin Kaş'a dalış amacıyla geldiğini vurgulayan Selami Kapankaya, şöyle konuştu:

''Kaş'ta 40'ın üzerinde dalış noktası var. Dalış okulu sayısı 18'e çıktı. Dalış için gelen turist sayısı 20 bine ulaştı. Yılda yapılan dalış sayısı ise 60 bini buldu. Dalış turizmi özel ve turistlerin daha fazla harcama yaptığı bir turizm alanı. Bu yüzden dalış noktalarının sayısını artırmayı hedefliyoruz''

Botun batırılmasının ardından batırılma çalışmalarında görev alan dalgıçlara plaket verildi.

-TCSG 119 BOTU-

TCSG 119 Botu, 1959 yılında Almanya'da inşa edildi ve 19 Ocak 1961 tarihinde denize indirildi. 1982 yılına kadar Jandarma Genel Komutanlığı emrinde sahil muhafaza botu olarak görev yaptı. 9 Temmuz 1982 yılında ise Sahil Güvenlik Komutanlığı emrinde görev yapmaya başladı. 1961 yılından 1997 yılına kadar Mersin'de, 1997 yılından 2001 yılına kadar Hatay'ın İskenderun ilçesinde, 2002 yılından 2003 yılına kadar İzmir'de, 2003 yılından 2007 yılına kadar Mersin'de ve 2007 yılından 2011 yılına kadar Antalya'nın Alanya ilçesinde görev yaptı. 28,9 metre uzunluğundaki bot 70 ton ağırlığında ve 4,7 metre genişliğindeydi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim