• BIST 9774.49
  • Altın 2817.367
  • Dolar 34.0942
  • Euro 37.9234
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 16 °C

Salgın nedeniyle rezervasyonların yüzde 60'ı iptal edildi

Salgın nedeniyle rezervasyonların yüzde 60'ı iptal edildi
Dünyanın gündemindeki koronavirüs sebebiyle rezervasyon iptalleri son 15 gün için yüzde 60 seviyelerine çıktı. TÜROB Başkanı Müberra Eresin, “Koronavirüs, özellikle İstanbul ve Nevşehir’de turistik anlamda büyük kayıplara neden oldu” dedi.

Çin'in Vuhan şehrinde yaşanan koronavirüs gün geçtikçe etkisini arttırıyor. Gelen son bilgilere göre 259 insanın hayatını kaybettiği ve yaklaşık 9 bin 810 kişinin etkilendiği virüs salgını turizmde olumsuz etkileri de ardında getirdi. Bu durumdan Türkiye turizm sektörü de etkileniyor.

Çin'de hastalık sebebiyle bir çok bölge karantina altına alındı. Bu nedenle son 15 gün içinde özellikle İstanbul ve Nevşehir'de ki otellerde rezervasyonların yüzde 60'ı iptal edildi.

Türkiye Otelciler Birliği Başkanı (TÜROB) Müberra Eresin, “1 yıl içerisinde Çin'den yurt dışına 200 milyon turist seyahat ediyor. Bunun 450 bin tanesini Türkiye olarak biz ağırlıyoruz. Turistlerin 450 binin 350 bini de İstanbul ve Kapadokya’ya geliyor. Koronavirüsün Türkiye'yi son 15 gün içerisinde turistik anlamda yüzde 60 olumsuz etkiledi. Özellikle İstanbul ve Nevşehir'de büyük kayıplar yaşıyoruz. Umarım bir an önce tedavi şekli yöntemi bulunur ve Çinli turistleri tekrar ülkemizde ağırlamaya devam ederiz” dedi.

“Özellikle son 15 günde yüzde 60 varan iptaller var”

Bir yıl içerisinde Çin'den yurt dışına 200 milyon turist seyahat ettiğini belirten Müberra Eresin, “Bu turistlerin 450 bin tanesini Türkiye olarak biz ağırlıyoruz. 450 binin 350 bini de İstanbul ve Kapadokya'ya geliyor. Maalesef turistik anlamda kaybımız çok büyük. Özellikle koronavirüsün ortaya çıkış dönemi Çin'in yılbaşına denk geldi ve Çinli turistlerin en çok seyahat ettiği dönemde olduğu için şu anda ben size söyleyebilirim ki 15 günlük süreç içerisinde tabii ki yüzde 60'a varan kayıplarımız söz konusu oldu. Çin hükümetinin aldığı kararı destekliyoruz. Dünya sağlığı için çok önemli bir karar. Çin'den dışarı çıkışları bir süreliğine durdurdular, bir ay kadar uçuş yasağı geldi. Bugün de Türk Hava Yolları Çin'deki birçok destinasyondan gelen uçaklarını iptal etti. Fransa ve İngiltere'de böyle önlemler alınmaya çalışılıyor ne olursa olsun önümüzdeki minimum beş altı ay Çinli trafiğinin çok az olacağını görüyoruz. Turistik anlamda büyük kayıp olacaktır. Şöyle pozitif bir durum var ortada, yılda 200 milyon turist gönderen Çin'den sadece 450 binini alıyoruz. Dolayısıyla Türkiye koronavirüsle alakalı en az risk taşıyan ülkelerden birisi. Gerekli tedbirler Sağlık Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı tarafından da alınmış durumda oradan yana herhangi bir korkumuz yok. Umarım bir an önce tedavi şekli yöntemi bulunur ve Çinli turistleri tekrar ülkemizde ağırlamaya devam ederiz” şeklinde konuştu.

“Turistik anlamda İstanbul ve Nevşehir'de büyük kaybımız var”

Koronavirüsün turizmi olumsuz yönde etkilediğini ve özellikle İstanbul ve Nevşehir'deki rezervasyonların iptal olduğunu vurgulayan, Eresin, “Ülkeden çıkışlar yasaklandığı için mücbir sebep konumuna geliyor. Dolayısıyla iptal olan rezervasyonların hepsi iadesi hava yolu şirketi tarafından ve konaklama tesisleri tarafından yapılmak durumunda. Kazancımız gibi görünen meblağı iade etmek zorunda kalıyoruz. Özellikle konaklama tesisleri bu konuda daha da zorlanacak. İstanbul ve Nevşehir bu şehirlerin başında geliyor. 450 bin turist rakamı hiç de azımsanacak bir rakam değil. Biz tabi ki bu rakamları beğenmiyoruz daha yukarılara çıkmalı daha çok turist gelmeli diyoruz ama 450 binin nereden bakarsanız bakın yüzde 70'i kaybolacak gibi düşünmek lazım o kayıp kısmı başka bir destinasyonla doldurabilmek lazım. Yeni pazarlar açmaya çalışıyoruz çünkü Çin uzunca bir süre seyahat edemeyecek. Kültür ve Turizm Bakanlığında birtakım çalışmalar yürütülüyor. Bizim beklentimiz özellikle Avrupa'dan Çin’e giden turistler ya da o tarafa uçan turistler daha çok Avrupa içinde kalmaya çalışacaktır. Biz zamanında gerekli atakları yaparsak o Avrupalı turistten bir kısmını Türkiye'ye getirebiliriz diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kongre ve kruvaziyer turizminin hareketlenmesi lazım”

Turizmde geçen seneye bakarak bu sene beklentinin biraz altında bir artış gerçekleştiğini belirten, Eresin, “Bu artışlar ama önümüzdeki yıl muhtemelen 2019 rakamlarının minimum yüzde 4-5 üstünde kapatılacaktır. Asıl olan kongre turizmi ve kruvaziyer turizminin daha hareketlenmesi lazım, oda fiyatlarının yükselebilmesi için daha çok şehirde para harcayacak misafirleri ağırlar hale gelmemiz lazım. Sonuca bakacak olursak dünyanın bu gidişiyle 2012 rakamlarımızı 2021 de yakalayabilmemiz pek mümkün görünmüyor” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim