• BIST 8734.15
  • Altın 2240.981
  • Dolar 32.3312
  • Euro 35.1208
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

'Sinop Nükleer'de süreç 2018'de netleşecek'

'Sinop Nükleer'de süreç 2018'de netleşecek'
Japon Mitsubishi'nin Sinop Nükleer Enerji Şirketi Başkanı Kanda, teknik fizibilite kapsamında bölgedeki sahanın santral yapımına uygunluğunu bu yıl sonunda teyit edeceklerini söyledi.

Japon Mitsubishi Heavy Industries'in (MHI) Sinop Nükleer Enerji Şirketi Başkanı Makoto Kanda, Türkiye'nin ikinci nükleer santral projesi olan Sinop Nükleer Güç Santrali'ne (NGS) ilişkin son gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Sinop NGS projesi için teknik ve ticari fizibilite çalışmalarının sürdüğünü belirten Kanda, havadan, karadan ve deniz tabanından yapılan fizibilite çalışmasının ilk turunun geçen yıl tamamlandığını söyledi.

Kanda, sismik değerlendirme çalışmalarındaki ilk tur sonuçların Türk, Japon ve Avrupalı bağımsız uzmanlardan oluşan üst düzey sismik tehlike komitesine (SSHAC) iletildiğini, komitenin talepleri doğrultusunda ek fizibilite çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Kanda, bütün çalışmaların Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (UAEA) standart ve referanslarına göre yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Komitenin son çalıştayı Eylül 2017'de gerçekleşecek. Çatıştay raporunun sonucuna göre, eğer sahanın sismik açıdan uygunluğu için değişiklikler gerekli görülürse, bunlar da dikkate alınarak saha uygunluk raporuna son şekli verilecek. Nihai saha uygunluğu raporunu yıl sonunda bitirmeyi hedefliyoruz. Yani, teknik fizibilite kapsamında Sinop'taki sahanın santral yapımı için uygunluğunu bu yıl sonunda teyit edeceğiz. Ayrıca TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın da geçmiş depremsellik çalışmaları var, onları da bu kapsamda değerlendirmeye aldık."

"Santral binası su geçirmez yapıda olacak"

Nükleer güç santrali projelerinin uzun soluklu projeler olduğuna işaret eden Kanda, "Sinop NGS projesi için yatırımcılar Türk hükümetinden destek bekliyor. Şu anda hedefimiz, saha uygunluğu raporunu tamamlamak ve ticari fizibiliteye yoğunlaşmak. Bu çerçevede, ticari fizibilite çalışmaları da dahil olmak üzere, tüm fizibilite çalışmalarının Mart 2018 itibariyle tamamlanmasını ve sürecin netleşmesini hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Sinop NGS için kullanılması planlanan ATMEA1 tipi nükleer reaktörün güvenliğiyle de ilgili bilgi veren Kanda, herhangi bir acil durumda devreye girmesi için dört farklı dizel jeneratör ve bir adet ek gaz çevirim jeneratörünün bulunduğunu söyledi.

Kanda, santral binasının su geçirmez bir yapıya sahip olacağını belirterek, acil durumda deniz suyu soğutması yerine hava soğutması kullanılabilecek bir yedek sistemin de bulunacağına dikkati çekti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim