• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C

SOCAR petkimi ihya edecek

SOCAR petkimi ihya edecek
Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, Petkim ile başladıkları yatırım programına rafineri ve liman yatırımlarıyla devam ettiklerini, 2018 yılına kadar Türkiye'de 17 milyar dolar yatırım yapacaklarını söyledi.

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Uluslararası Yatırımlar Sorumlusu ve Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, Türkiye'nin büyüme oranlarının bir yatırımcı ve kardeş ülke temsilcisi olarak kendilerini çok sevindirdiğini, uluslararası finans kurumlarının Türkiye'ye olumlu bakışı dolayısıyla gerçekleştirecekleri büyük yatırımlarda finans sorunu yaşamayı beklemediklerini belirtti.

Aliyev, Türkiye'de Petkim ile başladıkları yatırım programına rafineri ve liman yatırımlarıyla devam ettiklerini, 2018 yılına kadar Türkiye'deki toplam yatırım bedelini 17 milyar Dolar olarak öngördüklerini söyledi.

Türkiye'nin petrokimya sektöründeki rolünü artırma çabaları kapsamında Petkim'de 200 milyon doları aşan yatırım yaptıklarını kaydeden Aliyev, kapasite artırma yatırımlarının halen devam ettiğini, hammadde ihtiyacını karşılamak için de geçen yıl Star Rafinerisinin temelini attıklarını anlattı.

Bu rafinerinin Türkiye'deki yatırım programlarına yeni ufuklar açacağını belirten Aliyev, şu ana kadar duyurdukları yatırımlarla Türkiye'de en fazla yatırım yapan yabancı yatırımcılar arasına girdiklerini ifade etti.

Star Rafinerisi ile ilgili altyapı çalışmalarının devam ettiğini, yapım ihalesine Uzak Doğu ve Avrupa'dan dünyanın bu alanda önde gelen firmalarından teklifler geldiğini belirten Aliyev, şöyle konuştu:

"İhale kısa zaman içinde sonuçlanacak. Planlarımızda herhangi bir aksama yok. Rafineriyi 2015 yılında üretime başlayacak şekilde kuracağız. Şu anda bankalarla ve Mali kurumlarla da görüşmeler devam ediyor. Uluslararası finans kurumlarıyla ilişkilerimiz çok iyi durumda. Türkiye, dünyada büyümede ikinci. Bu nedenle uluslararası finans kurumları Türkiye'ye çok olumlu bakıyor, bu durum yatırımlarımızın da önünü açıyor. Rafineri ile ilgili finansal bir zorluk yaşamayı beklemiyoruz. Kendi kaynaklarımızdan da yararlanmayı düşünüyoruz.

Türkiye ekonomisinin krizlere rağmen sağlam durması, göstergelerde gerileme olmaması ülke ekonomisine olan güveni artırdı. Yabancı yatırımcıların da bu pazara olan ilgisi artıyor. Bir yatırımcı ve kardeş ülke temsilcisi olarak bu büyüme bizi çok sevindirdi. Bu yeni yatırımlar konusunda da bizi cezbeden bir göstergedir."

-2 milyar dolarlık yerlileştirme-

Aliağa'daki Petkim yarımadası içinde 25 Ekim 2011 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in temelini attığı Star Rafinerisi'nde altyapı çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Bin 300 dönüm alanda devam eden çalışmaların ardından yapım ihalesini kazanan firmanın rafineriyi kurmaya başlayacağı, 10 milyon ton üretim kapasitesine sahip rafinerinin 2015 yılında üretime başlayacağı, bunun 3 milyon tonunun Petkim, 7 milyon tonunun ise Türkiye'nin ihtiyaçları için kullanılacağı belirtiliyor.

Rafinerinin normalde ithalatla karşılanan ürünleri yurt içinde üreterek yerlileştirmesiyle Türkiye'nin 2 milyar dolarlık cari açıktan kurtulacağı ifade ediliyor.

SOCAR Türkiye'de 2018 yılına kadar 10 milyar doları Petkim Yarımadası içerisinde, 7 milyar doları da Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı olmak üzere 17 milyar

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim