• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C

Taksi plakalarına yeni vergilendirme

Taksi plakalarına yeni vergilendirme
Yeni Gelir Vergisi Yasası ile dolmuş taksi ve halk otobüslerinin plakalarının alım satımına vergi getirildi. 9 bin 400 liradan fazlaya alınıp satılan plakalar yüzde 15 ile 35 arasında vergiye tabi olacak
Maliye Bakanlığı'nın hazırlayıp Meclis'e sunduğu Türkiye'de artık 'beyannameli hayatı' başlatan yeni Gelir Vergisi Yasası özellikle İstanbul'da yüzbinlerce liraya alınıp satılmaya başlanan dolmuş ve taksi plakalarının alım satımına da vergi getirdi. Dolmuş, minibüs, taksilerin ve mavi otobüslerin hatları ve plakalarının satışı 9 bin 400 lirayı ayarsa şahıs ise gelir kurum ise kurumlar vergisine tabi. Yani palaka satanlar yüzde 15 ile 35 arasında kademeli vergi ödeyecek. 
 
Yeni yasa ile getirilen bir başka değişiklik hisse senetleriyle ilgili. Halen hisse senedi borsada işlem görüyorsa 1 yıl sonra işlem görmeyenler 2 yıl sonra satılırsa vergilenmiyor. Tasarıda ise borsadaki 1 yıl şartı kalıyor, borsada alınıp satılmayanlar ise 2 yıl elde tutulunca tamamı 2 yıldan sonrası içinse yüzde 40'tan 75'e kadar kademeli vergilendirilecek. Diğer yandan telif kazançlarında yılda 188 binden fazla kazananlar beyanname verecek ama defter tutmayacak. 188 bin lirayı aşmayanlar telif kazancı sahipleri beyanname verilmeyecek. Beyanneme verenlere yüzde 25 götürü gider indirimi sağlanacak.
 
Çiftçilerin ziraat aletlerini, biçer döverini ve kamyonunu başka çiftçinin işinde kullanırsa elde edeceği gelir zirai kazanç sayılacak. Yıllık beyanname vermeyecek. Onun yerine stopaj yapılacak.
 
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim