• BIST 8718.11
  • Altın 2246.816
  • Dolar 32.3324
  • Euro 35.1911
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C

'TANAP cari açığın kapatılmasına destek olacak'

'TANAP cari açığın kapatılmasına destek olacak'
Petkim Petrokimya Holding AŞ Genel Müdürü Mammadov, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin Türkiye ekonomisinin en önemli problemi olan cari açığın kapatılmasına yardımcı olacağını söyledi.

Petkim Petrokimya Holding AŞ Genel Müdürü Annar Mammadov, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP), Türkiye ekonomisinin en önemli problemi olan cari açığın kapatılmasına yardımcı olacağını ve ülkenin doğal gaz tedarik güvenliğini sağlayacağını bildirdi.

Mammadov,  yaptığı değerlendirmede, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi'nin (SOCAR) Türkiye'nin bugün en büyük yabancı yatırımcısı konumunda bulunduğunu ifade ederek, bunu söylerken kendilerini Türkiye'ye yabancı gibi hissetmediklerini, Türkiye'nin kendilerine çok yakın ve kardeş ülke olduğunu söyledi.

Uluslararası bir şirket olan SOCAR'ın dünyanın birkaç ülkesinde yatırımları bulunduğunu ancak bu yatırımların en büyük hacminin Türkiye'de olduğunu aktaran Mammadov, Türkiye'nin ekonomisine çok inandıklarını vurguladı.

Mammadov, çok büyük potansiyel gördükleri Türkiye'de, 11 milyar dolarlık kısmı tamamlanmış, toplam 18 milyar dolar tutarında yatırımları bulunduğunu, bütün projelerini 2020 yılında bitirmeyi planladıklarını kaydetti. 

"TANAP'la ilk doğal gaz 2018'de gelecek"

Annar Mammadov, Azerbaycan'ın Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi'nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın öncelikle Türkiye'ye, ardından Avrupa'ya taşınmasını amaçlayan TANAP'ın iki ülkeye de önemli katkıları olacağını vurguladı.

2020 yılında tamamlanması planlanan TANAP'ın ilk fazının 2018'de devreye alınacağını ve Türkiye'ye doğal gaz gelmeye başlayacağını bildiren Mammadov, bu ve diğer projelerin Türkiye ekonomisinin en önemli problemi olan cari açığın kapatılmasına yardımcı olacağını ifade etti.

Mammadov, sadece SOCAR Türkiye Ege Rafinerisi'nin (STAR) cari açığın kapatılmasına yüzde 3,5 düzeyinde destek olacağını ifade ederek, Petkim Konteyner Limanı'nın (PETLİM), derinliğiyle daha yüksek tonajlı gemilerin Ege Bölgesi'ne gelmesine imkan tanıdığını, böylece taşıma harçlarının azalacağını söyledi. 

"Petrol fiyatlarında 50-60 dolar koridorunda bir dalgalanma öngörüyoruz"

Petkim Genel Müdürü Mammadov, STAR Rafineri'nin 2018'de devreye alınacağını belirterek, "Amacımız Petkim yarımadasında Petkim ve STAR arasında entegre bir tesis yaratmak. Burada katma değer ve birçok fırsat oluşacak." dedi.

TANAP'ın Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayacağını ifade eden Mammadov, "Azerbaycan ile Türkiye arasındaki bağ arttıkça gücümüz de artacak. Bu projenin ikinci önemli boyutu da Türkiye'nin doğal gaz tedarik güvenliğini sağlayacak olmasıdır. Ayrıca rekabet ve şeffaflık da artacak." diye konuştu.

Ekonomi ve piyasada istikrarın önemine işaret eden Mammadov, geçen yıl döviz ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar dolayısıyla sıkıntılar yaşandığını ancak bu durumun normalleşmeye doğru gittiğini ve 2017 yılında daha çok istikrar görüleceğine inandıklarını söyledi.

Mammadov, bu yıl petrol fiyatlarında 50-60 dolar koridorunda bir dalgalanma öngördüklerini de bildirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim