• BIST 8718.11
  • Altın 2240.804
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1533
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C

TANAP Genel Müdürü Düzyol: Türk Akımı TANAP'a rakip değil

TANAP Genel Müdürü Düzyol: Türk Akımı TANAP'a rakip değil
TANAP Genel Müdürü Düzyol, Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Türk Akımı'nın TANAP için kısa vadede rekabet yaratmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Azerbaycan'dan Avrupa'ya doğalgaz taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Genel Müdürü Saltuk Düzyol, Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Türk Akımı'nın TANAP için kısa vadede rekabet yaratmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Düzyol, yaptığı açıklamada, hızla büyüyen Türkiye ekonomisinin enerjiye olan ihtiyacının her geçen gün arttığını belirterek, ülkeden geçecek her türlü doğalgaz boru hattının enerji arz güvenliğine katkıda bulunacağını ifade etti.

Türk Akımı projesinin Karadeniz geçişli bir boru hattı olması dolayısıyla diğer transit ülkelere bağımlılığı ortadan kaldıracağını vurgulayan Düzyol, şöyle konuştu:

"Türk Akımı, güzergah çeşitliliği yaratarak, Türkiye'nin arz güvenliğine katkı sağlayacaktır. TANAP kapsamında yatırım kararı alınırken, 15 yıllık gaz taşıma anlaşmaları da imzalanmış ve bu çerçevede söz konusu sürede boru hattından akacak gazın miktarı ve taşıma tarifesi garanti altına alınmıştı. Dolayısıyla Türk Akımı'nın TANAP için kısa vadede rekabet yaratması söz konusu değil."

"Nihai tüketici kazançlı çıkacak"

Düzyol, bu iki boru hattı üzerinden gazlarını taşıtacak ve gazın ticaretini yapacak şirketler açısından bir rekabetin söz konusunu olacağını dile getirerek, "Özellikle TANAP için kapasite artırımı gündeme geldiğinde, Türkiye'nin doğusunda yer alan kaynak ülkelerde ihracata yönelik üretim kararlarının alınmasında, Rus gazının Türkiye-Yunanistan sınırındaki fiyatı belirleyici olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Gaz alım satım anlaşmalarında tarafların belirli dönemlerde karşılıklı fiyat revizyon hakları bulunduğunu anımsatan Düzyol, "Alternatif kaynaklardan gelen gazın fiyatı alıcı ülkeler açısından yapılan fiyat pazarlıklarında her zaman referans olarak alınır. Dolayısıyla eş zamanlı iki boru hattının varlığı Rus ve Azeri gazı arasında fiyat rekabeti oluşmasına neden olacak. Gazın gazla rekabetinden ise hem Türkiye'deki hem de Avrupa Birliği'ndeki nihai tüketiciler kazançlı çıkacak." ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim