• BIST 8718.11
  • Altın 2246.536
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1875
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

TANAP ve TAP, NATO'nun gündeminde

TANAP ve TAP, NATO'nun gündeminde
8-9 Temmuz tarihlerinde Varşova'da yapılacak NATO zirvesinin gündeminde enerji güvenliği çerçevesinde TANAP ve TAP doğal gaz boru hatları konuşulacak.

NATO'nun Enerji Güvenlimi Bölümü Başkanı Michael Ruehle, 8-9 Temmuz tarihlerinde Varşova'da yapılacak NATO zirvesinin gündeminde enerji güvenliği çerçevesinde TANAP ve TAP doğal gaz boru hatlarının da olacağını söyledi. 

Ruehle yaptığı açıklamada, "Enerji güvenliği NATO üyeleri için önemli. Üye ülkelerin Rus gazına bağımlılıklarını azaltılması zirvede ele alınacak. Bu çerçevede Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ve Trans Anadolu Doğal Boru Hattı (TANAP) enerji arzının çeşitlendirilmesi açısından önemli projeler" diye konuştu. 

Bu arada NATO Enerji Güvenliği Bölümü Başkanı Rühle, "Bilinen siber saldırıların yaklaşık yüzde 50’si enerji sektörüne yönelik gerçekleştiriliyor" dedi. TAP ve TANAP projeleri hakkında da konuşan Rühle, projelerin Türkiye'ye özel bir rol yüklediğini söyledi.Polonya'nın başkenti Varşova'da 8-9 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek NATO zirvesi öncesinde, ele alınacak konular hakkında soruları yanıtlayan NATO'nun Yeni Güvenlik Zorlukları Dairesi Enerji Güvenliği Bölümü Başkanı Michael Rühle, enerji güvenliği konusunun tüm NATO ittifakı üyeleri için çok önemli olduğunu söyledi.Rühle, NATO’nun enerji güvenliği konusunda stratejik farkındalık yaratmak, enerji alanında ittifakın güvenliğini etkileyecek gelişmeleri izlemek ve bu konularda hem ittifak üyesi hem de partner ülkelere eğitim vermekle sorumlu olduğunu belirtti.Kritik enerji altyapılarına yönelik siber saldırılar ve terör saldırılarının da NATO’nun ele aldığı konular arasında bulunduğunu ifade eden Rühle, şunları kaydetti:

"Varşova Zirvesi’nde göreceksiniz ki NATO için siber savunma en önemli konulardan biri ve önemi gittikçe artıyor. Siber saldırılar bana göre enerji güvenliği açısından en büyük riskler arasında olmayı sürdürüyor. Enerji dağıtım şebekeleri yüksek derecede bilgisayarlaştırılmış durumda ve siber saldırılar çok ciddi zararlara yol açabiliyor. Bilinen siber saldırıların yaklaşık yüzde 50’si enerji sektörüne yönelik gerçekleştiriliyor ve tabii ki bunun bir sebebi var. Dolayısıyla, altyapılarını korumakla yükümlü olan ülkelerin siber savunmaya gerekli yatırımı yapmasını elzem görüyorum.”"Rusya oyunu kurallarına göre oynamalı"

Çoğu NATO ittifakı üyesinin enerji ihtiyacını genellikle Rus gazından karşılamasını da değerlendiren Rühle, bu kapsamda Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ile Trans Adriyatik Boru Hattı Projesi'nin (TAP) önemine işaret etti.Rühle, "TAP ve TANAP projeleri Avrupa’nın enerji arzını çeşitlendirmesi amacının temel bir parçası, bu Türkiye’ye özel bir rol yüklüyor. Aynı zamanda Türkiye ve AB arasındaki ilişkileri geliştirme isteğimiz nedeniyle de pek çok seviyede memnuniyetle karşılanıyor.” değerlendirmesinde bulundu. Kaynak: Rühle: "TAP ve TANAP projeleri Türkiye'ye özel bir rol yüklüyor" 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim