• BIST 9524.59
  • Altın 2492.323
  • Dolar 32.5526
  • Euro 34.6859
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Tarihi Osmancık Koyunbaba Köprüsü restore ediliyor

Tarihi Osmancık Koyunbaba Köprüsü restore ediliyor
Çorum'un Osmancık ilçesinde restorasyon çalışmaları devam eden tarihi Koyunbaba Köprüsü'nde yaklaşık 500 yıllık katır nalları bulundu.

Çorum'un Osmancık ilçesinde restorasyon çalışmaları devam eden tarihi Koyunbaba Köprüsü'nde yaklaşık 500 yıllık katır nalları bulundu.

Yapımına 1484 yılında başlanan ve 1489 yılında bitirilen tarihi Koyunbaba Köprüsü'nde yapılan restorasyon çalışmaları sırasında 500 yıllık olduğu tahmin edilen katır nallarına rastlandı. Köprünün yapımında taşların katırlarla taşındığına işaret eden katır nallarının yapım esnasında taşların dengesini sağlamak amacıyla da kullanıldığı tespit edildi. Boyları 70 santimetre ile 1 metre arasında değişen korkuluk taşlarını şakulüne getirmek amacıyla çeşitli ebat ve kalınlıklardaki katır nallarının kullanıldığı ve taşların arasına horasan harcı döküldüğü belirlendi. Bugün ise aynı işlem galvanizli sac plakalarla yapılarak aslına uygun olarak inşa ediliyor.

Her 1 metre uzunluğundaki taşların arasından 3 adet çıkan ve muhafaza altına alınan katır nallarının köprü restorasyon çalışmaları bittiği zaman sayısının yaklaşık bin civarında olacağı tahmin ediliyor.

Yetililer, taş blokların arasına dengeyi sağlayarak şakulüne getirmede yassı taş yerine nal konulmasının amacının taşın kırılabilir olması fakat nalların uzun yıllar boyunca sağlamlığını koruyabilmesi olduğunu söylendi.

Tadilat çalışmaları bittiğinde elde edilecek olan yaklaşık bin adet nalın, katırların taşıma esnasında ayaklarından çıkan ve işlevini yitirmiş nallar olduğu belirtildi.

corumun-osmancik-ilcesinde-restorasyon-calismalari-devam-eden-tarihi-1.jpgcorumun-osmancik-ilcesinde-restorasyon-calismalari-devam-eden-tarihi-001.jpgcorumun-osmancik-ilcesinde-restorasyon-calismalari-devam-eden-tarihi-002.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim