• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Tekne sahipleri sorunlarını masaya yatırdı

Tekne sahipleri sorunlarını masaya yatırdı
İzmir'in Foça ilçesinde, deniz turizmine hizmet veren tekne sahipleri yaşadıkları sorunları masaya yatırmak üzere Foça Belediyesi Çok Amaçlı Toplantı Salonunda biraraya geldi.

Foça'da, tekneler atık sularını denize bırakmak istemiyor

İzmir'in Foça ilçesinde, deniz turizmine hizmet veren tekne sahipleri yaşadıkları sorunları masaya yatırmak üzere Foça Belediyesi Çok Amaçlı Toplantı Salonunda biraraya geldi.

S.S. Foça Gezi Tekneleri Deniz Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi'nin talebi üzerine Foça Kaymakamlığı ve Foça Belediyesi önderliğinde gerçekleştirilen toplantıya, Foça Kaymakamı Kamil Köten, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Foça Liman Başkanı Cihan Duman ve Sahil Güvenlik Komutanlığı temsilcileri ile denizciler katıldı. Çeşitli sorunların gündeme getirildiği toplantıda sorunları tek tek dinleyen Köten, kendisine iletilen sorunları not alarak gündemine aldı. Toplantıda konuşan S.S. Foça Gezi Tekneleri Deniz Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Mert Fırat, Foça turizmine hizmet verdiklerini belirterek teknelerini bağladıkları küçük deniz limanında yeterli rıhtım hizmetlerini alamadıklarını söyledi.

Küçük deniz limanında yangın pompası, elektrik, su ve atık suların tahliyesi için yeterli donanım olmadığına dikkat çeken Fırat, şöyle konuştu:

"Yılbaşında yürürlüğe giren yeni yasa ile birlikte artık teknelerimizde biriken biyolojik ve kimyasal (sintine) atıklarını denize boşaltamıyoruz. Turizm sezonun kapalı olması nedeniyle bu mevsimde çok nadir olarak sefere çıkabiliyoruz. Ancak seferlerimiz sıklaştığında doğal olarak sahil güvenlikle daha sık karşılaşacağız. Yasa gereği atık sularımızın bertaraf edilmesi adına tesis, araç veya depolama yapan yetkili kurum ya da kuruluşa teslim belgesi karşılığında atık sularımıza teslim etmek zorundayız. Sahil güvenlik teknelerimize yaptığı kontrollerde de atık suyumuzu denize basmadığımızı kanıtlayan teslim belgesini görmek isteyecektir. Aksi halde yasa gereği cezai işlem uygulayacaktır."

DENİZİN TEMİZ OLMASINI EN ÇOK BİZ İSTERİZ

Çıkan yasaya hiçbir itirazları olmadığını anlatan Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü biz, ekmeğini denizden kazanan insanlar olarak gelecek nesillere miras bırakacağımız denizlerimizin temiz kalmasını herkesten çok isteriz. Ancak, ilçemiz kıyı şeridinde şu an atık sularımızı boşaltabileceğimiz bertaraf ya da depolama tesisi maalesef yok. Belediyenin biyolojik atık taşıyan araçları var. Ama o araçlar yeterli olmadığı gibi ev ve iş yerlerine ancak yetiyor. Bizim kurum olarak bu konuda ciddi çalışmalarımız var. Bilindiği üzere ilçemizin sit ve özel çevre koruma alanı içerisinde olmasından dolayı kıyı şeridinde herhangi bir atık alım tesisinin kurulması söz konusu olamaz. Bu nedenle teknelerimize hizmet vermek adına bir atık su transfer aracı alıp söz konusu atıkların sınıflarına göre bertaraf edilebilmesi için ilgili tesislere transfer etmek istiyoruz. Bizim için önemli olan çözümdür. Diğer çözüm önerilerine de açığız. Zorunlu yani alternatif sunulmadığı ve çaresiz kalındığı takdirde bölgemizde hiç kimse bu yeni yasanın getirdiği şartlara uyamaz."

Fırat'ın gündeme getirdiği konu hakkında bilgi sahibi olduğunu belirten Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, sözlerine şöyle devam etti:

"Foça Belediyesi olarak Su Ürünleri Kooperatifimiz ile birlikte bu konu hakkında bizim de çalışmalarımız oldu. Bizim bu konuda çözüm önerimiz, 5'er tonluk olmak üzere biyolojik ve sintine atıklarını ayrı ayrı tanklarda depolamak ve belirli süre içersinde biriken atıkların bertarafını sağlamak için ilgili tesislere ulaştırmak."

Yeni yasanın getirdiği zorunluluklar hakkında tekne sahiplerini bilgilendiren Sahil Güvenlik yetkilileri; turizmin yoğun olduğu sahil beldelerinin hemen hemen tamamında teknelerde biriken atık suların bertarafı için yasa zorunlu kılmadan öncede çeşitli önlemler alındığını bildirdi. Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın bu konuda bir araştırma yaptığını anlatan yetkililer, yapılan araştırma sonucunda İzmir bölgesinin en geri kalmış bölge olduğunu tespit ettiklerini açıkladı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim