• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Tepe, 'Water Buggy' ile okyanusları aştı

Tepe, 'Water Buggy' ile okyanusları aştı
Bodrumlu işadamı Haluk Tepe, 'water buggy' adını verdiği bir su aracı geliştirdi.. Talep yoğunluğun fazlaolduğunu söyleyen Tepe, amacının uluslararası bir marka yaratmak olduğunu dile getirdi.

Tepe, 'Water Buggy' ile okyanusları aştı

Haluk Tepe, denize ve su sporlarına gönül vermiş ve bu hobisini de işine dönüştürmüş genç bir girişimci. 1973 doğumlu Haluk Tepe, 1980 yılından beri Bodrum'da yaşıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde öğrenciyken başladığı su sporları sektöründeki kariyerini okulun ardından sürdüren Tepe, Bodrum Marine Grup'un sahibi. Bodrum Marine, rüzgar sörfü, kano, motorlu su sporları, paraşüt, deniz bisikleti ve jet ski gibi ürünlerin pazarlamasını yapıyor, bazılarını da üretiyor. Bodrum Deniz Ticaret Odası'nın yenilenen ve profesyonel bir ekip tarafından hazırlanan dergisi Mavi'de Haluk Tepe'nin macerasını okuyunca kendisini bu hafta Med-Cezir'e konuk etmeye karar verdim. Şu günlerde Bodrum D Marin Turgutreis Marinası'ndaki Bodrum Yacht Show'daki stantta oldukça yoğun saatler geçiren Tepe, yerli ve yabancı çok sayıda kişi ve şirketin 'water buggy' ile ilgilendiğini söylüyor.

İlk olarak 'water buggy-hafif su taşıtı' fikri nasıl doğdu, onu dinleyelim:

'1990 yılından beri profesyonel olarak su sporları işiyle uğraşıyoruz. Çok sayıda ürünümüz kopyalandı, her yerde kullanılıyor; örneğin deniz bisikleti, ilk biz yaptık. Su sporları bir süre sonra otellerin hepsinde kullanılmaya başlanınca yeni bir ürün tasarlamaya karar verdik sonunda 'water buggy' ortaya çıktı. Yaklaşık 6 yıl sürdü, piyasaya çıkışı. İlk olarak Bodrum'da kullanılmaya başlandı, daha sonra da yayıldı.'
Tepe'nin verdiği bilgiye göre bugüne kadar ürettikleri 120 'water buggy' şu anda Almanya, Hollanda, Yunanistan, Dubai, Kore ve Türkmenistan'da kullanılıyor.

FUARA KATILDI TALEP PATLADI

Tepe, İzmir'deki atölyelerinde 'water buggy'leri üretirken İstanbul'da düzenlenen bir boat show'a katılmış. İlk günler 10-20 sipariş gelmiş, 'Tamam, üretiriz' demişler ancak 50 tane birden istenince reddetmek zorunda kalmışlar çünkü 'Yıllık kapasitemiz zaten 45 adet' diyor Tepe. Ancak bu yıl kapasiteyi artırıp 100'e çıkarmışlar. Talebin çok daha fazla olduğunu belirten Tepe, 'Üretimi zorlu ve pahalı bir süreç, çünkü motor Japonya'dan geliyor. Diğer yandan kullanılan malzeme petrol türevi, sürekli zam geliyor. Ayrıca mali zorluklar nedeniyle stokta mal tutmak çok zor, o nedenle sipariş alıp üretim yapıyoruz şimdilik' şeklinde konuşuyor.

HOLLANDA'DA REKLAM MECRASI

Tepe, 'water bugyy'le bugüne kadar yurtiçinde ve yurtdışında bazı fuarlara da katılmış, kimi fuarlarda broşür bile yetiştirememiş. Yabancıların ilgisinin ardından Dubai, Rusya ve Yunanistan'da distribütörlük devreye girmiş. Şu anda Maldiv, Kore, Dubai, Norveç, Finlandiya'dan müşterilerle görüşmeler sürüyor ama adetler küçük. Tepe, 'Daha çok üretebilsek, daha çok satarız' diyor. Kore'de yapılan bir fuara maliyet yüksekliği nedeniyle katılmaktan vazgeçmek üzereymiş ki Kore devleti sponsor olmuş. Hollandalılar da satın aldıkları araçların üzerini giydirip kanallarda reklam mecrası olarak kullanmaya başlamışlar.

YABANCI ORTAĞI REDDETMİŞ

Tepe, yoğun talebe karşın hızlı büyüme taraftarı değil. 'Şu anda kapasitemizi yüklenebileceğimiz seviyede tutmak istiyoruz' diyen Tepe, yurtdışında çok sayıda ortaklık teklifi almış. Hatta biriyle görüşmeler oldukça ilerlemiş ancak yüzde 80 satış garantisi isteyince vazgeçmiş. Tepe 'water buggy'i bir marka haline getirip Türkiye'nin yanı sıra yurtdışına da satmak istiyorum. Bu nedenle ürünün patentini aldık, kopyalasalar bile bize yetişmeleri için 3 yıl gerekiyor. En son Alanya'ya gönderdim, çok memnunlar. Bodrum'da hemen hemen tüm istasyonlarda var. Bodrum'un bir parçası gibi oldu' diyor.

HAREKETLİ BİR PAZAR

Deniz tutkunları için en hareketli sezondayız. İstanbul'un yanı sıra Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi merkezlerde çok sayıda etkinlik düzenleniyor. Bodrum'da bu pazar en önemli yelken yarışlarından birinin finali var. 28 Temmuz'da başlayan Arkas Bayk Cup, bugün sona eriyor. Birinci gün 21 millik Kos rotasında yarışmaya yapıldı, 29 Temmuz'da yaklaşık 30 millik rotada mücadele eden ekipler, yarışın sonundaki partide eğlenip ödüllerini alacak. Bodrum'un bir diğer köşesinde Turgutreis'te ise Bodrum Yacht Show var. Yerli ve yabancı çok sayıda şirketin katıldığı fuarın son günü en hareketli saatlere sahne oluyor. Fuarda çok sayıda tekne modelinin yanı sıra su sporları aletleri, yan sanayi ürünleri de sergileniyor.

SUALTINDA DA MÜZİK DİNLEYİN

Malum yaz ayları, tatiller ve hafta sonları zamanın büyük kısmı denizde, plajda geçiyor. Plajlarda çalan müzikleri beğenmiyor ya da sualtını seyrederken müzik dinlemek istiyor olabilirsiniz. Grundig, böyle düşünenlerin imdadına yetişip su altında da çalışan, kumdan etkilenmeyen bir MP3 çalar tasarlamış, tabii kulaklığıyla. Üç metreye kadar dalışlarda müzik dinlenebilen MPaxx 928 Hydrox su mavisi rengiyle de dikkat çekiyor. Bu ürünü satın alanlara uyumlu bir de deniz gözlüğü hediye ediliyor. Bu cihazı sadece denizde değil, koşu, yüzme ve sörf gibi her türlü spor aktivitesi sırasında da kullanmak mümkün. Entegre lityum polimer pili sayesinde 7 saat kesintisiz kullanılabiliyor.

7 BİN 500 EURO

Joystick'in fren ve gaz pedalı olarak kullanıldığı water buggy, sığ sularda da kullanılabiliyor olması ve güvenliği nedeniyle tercih ediliyor. Yurtdışı satış fiyatı 7 bin 500 Euro olan buggy'leri bakıma gerek duymadan 10 yıl kullanmak mümkün. 10 yılın ardından 2 bin euroluk bir harcamayla motoru yenilemek gerekiyor. Dolayısıyla ortalama ömrü 20 yıl.

Tepe, bir yandan da yeni bir araç üzerinde çalışıyor. 4 kişilik olarak tasarlanan yeni aracın yanı sıra yine aynı sistemle çalışan katamaran şeklinde bir ürün de yapılmış. Hatta katamaran şeklinde deniz bisikleti de dizayn etmiş, hedefi buna da motor takarak kullanılabilir hale getirmek. Bu ürünün lansmanını ise 2012 yılında Dusseldorf'taki fuarda yapacak.

Kaynak: Esin Gedik - Akşam

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim