• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

TÜBİTAK'la rüzgar enerji türbini yapılacak

TÜBİTAK'la rüzgar enerji türbini yapılacak
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin 2023'e kadar rüzgar enerjisinde üretmeyi düşündüğü 20 bin megawatt enerjinin yerli kaynaklarla sağlanması gerektiğini söyledi.

Bakan Yıldız: TÜBİTAK'la rüzgar enerjisi türbini üreteceğiz 

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin 2023'e kadar rüzgar enerjisinde üretmeyi düşündüğü 20 bin megawatt enerjinin yerli kaynaklarla sağlanması gerektiğini söyledi. Bu kapsamda TÜBİTAK'la başladıkları bir projeyi açıklayan Yıldız, "Projeye, 50 milyon kaynak aktardık. Başlangıçta, üretilen türbinle 2.5 megawat kadar elektrik üreteceğiz. Ancak bu zamanla gelişecek ve ilerleyecektir." dedi.

Türkiye'nin 2011 yılı ürettiği enerji miktarı 220 milyon megawatt. Üretilen bu enerjinin sadece 3,2'si rüzgar enerjisinden sağlanıyor. Hükümetin, 2023'e kadar rüzgar enerjisinden üretmeyi planladığı elektrik enerjisi ise 20 bin megawatt. 2023'teki bu hedefi yakalamak için Enerji Bakanlığı'nda Türkiye Rüzgar Enerjisi Sektör Buluşmaları yapıldı. Bakanlık bünyesinde yapılan toplantıya, rüzgar enerjisinin Türkiye'deki önemli temsilcilerinin yanı sıra, Bakan Taner Yıldız, TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı, Enerji Pisyasa Düzenleme Kurulu Başkanı Hasan Köktaş ve Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Atasaven de katıldı.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Yıldız, toplantıda yaptığı konuşmada, Danimarka'da 1979'da rüzgar enerjisiyle elektrik üretildiğini ifade ederek, çalışmaların 86 ülkeye yayıldığını kaydetti. Türkiye'nin rüzgar enerjisinde Avrupa'da ilk 15 içinde yer aldığını belirten Yıldız, "Geçiş süresi olabilir. Ama önemli olan bu teknolojiyi Türkiye'ye getirmektir. Avrupa fiyatlarıyla ülkemizde 20 milyar dolarlık bir rüzgar üretiminden bahsediyoruz. Bunu nasıl elde deceğiz? Bunun için çalışmalar yapmamız gerekmektedir." diye konuştu.

TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Atasaven, 2023'te yakalanması düşünülen 20 bin megawatt enerji üretimi için, sektörün karşılaştığı bazı problemlerin bugünden çözülmesi gerektiğini ifade etti. Genel tabloya bakıldığında, Türkiye'nin rüzgar enerjisinden ürettiği 3 bin 527 megawatt enerjisinin olduğunu kaydeden Ataseven, buna karşılık 11 bin MW'lık bir rüzgar enerjisi lisans projesinin olduğunu vurguladı. Bu rakamın Avrupa'nın en büyük rüzgar enerjisini sağlayacak miktar olduğuna dikkat çeken Ataseven, teşvikle üretilen türbinlerin tamamının yerli unsurlardan bir süreliğine elde edilemeyeceğine işaret etti ve "Bakanımızdan ricamız, öncelikle yerli kompanat olmaksızın, yerli üretimi en azından 3-5 yıllığına kadar gelişmesidir. Bu konuda, yardım bekliyoruz. Biz, 11 bin megawatlık enerji yatırımını yerli kaynaklarından sağlamamız gerekiyor. Kompanatlara, bu noktada KDV indrimi yapılması gerekiyor." talebinde bulundu.

"SEKTÖRÜN ÖNÜNDEKİ BÜROKRATİK ENGELLERİ KALDIRMALIYIZ"

TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı da 20 bin megawattlık hedefin olabildiğince yerli kaynaklardan sağlanmasının önemine değinerek, "Bu noktada, firmalarımızı Türkiye'de operasyon yapabilecek firmalar haline nasıl getirebiliriz? Bunu hesaplarını yapmalıyız ve geliştireceğimiz bu sanayi koluyla da dünya piayasalarına ihraç yapmalıyız. Bizim için yeni bir pazar olan Afrika'ya bu ürünleri pazarlayabiliriz." ifadelerini kullandı.

Fındıklı, sektörün problemlerine de değindi.Rüzgar enerjisinini bürokrasiye takldığını dile getiren Fındıklı, "Özel sektör ile bürokrasi arasında zaman farkı var. Zaman farkının çözülmesi lazım." uyarısında bulundu. Yapılan kanunla, yerli imalata destek verdiklerinin altını çizen Fındıklı, uygulamadan önce yerli imalatın tarifinin yapılması gerektiğinin altını çizdi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim