• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

TÜDEF: Benzin zammı yüksek ve keyfi

TÜDEF: Benzin zammı yüksek ve keyfi
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, benzine yapılan zammın yüksek ve keyfi olduğunu söyledi.
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, ham petrolde ciddi bir yükseliş yokken dövizdeki yükselişi baz alarak benzine yapılan zammın yüksek ve keyfi olduğunu söyledi. 
 
Yazılı açıklama yapan TÜDEF Başkanı Yılmaz, yeni zamla birlikte 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatının 4.83 TL'ye çıktığını belirterek şöyle konuştu: "Bir litre benzine uygulanan 11 kuruşluk zam, petrol ve döviz artışına paralel bir artış olarak değerlendirilemez. Haziran 2008 tarihinde 1 varil ham petrolün fiyatı 120 dolar iken, 1 litre 95 oktan kurşunsuz benzinin fiyatı 3.50 TL'den satılıyordu. Yine 2 Haziran'da 1 varil ham petrolün fiyatı 55 dolara düştüğünde 1 litre 95 oktan kurşunsuz benzinin fiyatı ancak 20 kuruş indirilmiş ve litresi 3.20 TL olmuştu. Yine Ağustos 2012'de ham petrol varil fiyatı 105 dolar, dolar da bin 785 TL'den işlem görürken 1 litre benzinin fiyatı 4.37 TL'den satılıyordu. 1 varil ham petrol fiyatında ciddi bir yükseliş yokken sadece dövizdeki artış nedeniyle 1 litre benzine 11 kuruş zam yapılması doğru hesaplanmış bir zam olmaktan uzaktır. Yukarıdaki fiyatlar incelendiğinde indirimler ve zamlarda bir tutarsızlık olduğu hemen fark edilecektir." 
 
Kaçakçılar nemalanacak
 
"On yıllık bir iktidarın zamdan başka bir çaresinin olmaması acizlikten başka bir şey değildir" diyen Yılmaz, şöyle devam etti: "Bu zamla birlikte bir litre benzin fiyatı, 5 TL'ye dayanmıştır. Tüketicinin ezici çoğunluğu bundan böyle artık ne karnını tam olarak doyurabilecek, ne de deposunu tam olarak doldurabilecektir. Kaçakçılar ve fırsatçılar da bu durumdan nemalanacaktır. Enerji konusunda, ciddi ve uygulanabilir ulusal politikalara ihtiyacımız her geçen gün kendini hissettirmektedir. Bunun yanında acil olarak yapılması gereken akaryakıtta zam yapmak değil, vergi indirimine gitmektir. En azından benzinde verginin vergisi uygulamasına son vermek ve vergi oranını tedricen indirmektir. Kaçağın üzerine gitmek ve vergi kaçağını önleyerek geçici de olsa zammı uygulamaya koymamaktır. Tüketiciye bisiklet yolları açarak ülke kaynaklarının dışarıya akmasını bir nebze de olsa önlemektir."
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim