• BIST 8708.17
  • Altın 2242.45
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1585
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C

Tuna Holdig'e ait Tuna-1 gemisi Libya'da bombalandı: 3. kaptan öldü, 3 kişi yaralandı

Tuna Holdig'e ait Tuna-1 gemisi Libya'da bombalandı: 3. kaptan öldü, 3 kişi yaralandı
“Tuna-1” isimli yük gemisi Libya açıklarında hem karadan hem de havadan vuruldu. Dışişleri Bakanlığı, olayda Türk vatandaşı olduğu belirtilen üçüncü kaptanın öldüğünü duyurdu. Ölen kaptanın Anamurlu İlker Büyükdere olduğu belirtildi.

Libya'da Tobruk açıklarında Tuna Holding İNC'ye ait ve Bergen Denizcilik tarafından işletilen Tuna-1 adlı gemi, dün akşam önce topçu atışına maruz kaldı ardından iki ayrı hava saldırısının hedefi oldu. Saldırıda Tuna-1 gemisinin 3. kaptanı hayatını kaybetti, 3 kişide yaralandı.

Deniz Haber Ajansı'nın ulaştığı bilgiye Libya tarafından Tuna-1 gemisinin bombalanması sırasında şehit edilen kaptanının Anamurlu İlker Büyükdere olduğu belirlendi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türk şirketine ait Cook Islands bayraklı, "Tuna-1" isimli kuru yük gemisinin İspanya'dan aldığı alçıpan yükünü teslim etmek üzere Tobruk/Libya limanına giderken, Tobruk'un yaklaşık 13 mil açığında, uluslararası sularda karadan topçu atışına maruz kaldığı öğrenilmiştir.

Saldırı üzerine bölgeden uzaklaşmaya çalışan gemiye aralıklarla iki ayrı hava saldırısı düzenlendiği, saldırılarda geminin Türk vatandaşı 3. kaptanının hayatını kaybettiği, mürettebattan yaralananlar olduğu, gemide maddi hasar meydana geldiği bildirilmiştir." ifadelerine yer verildi.

"ŞİDDETLE KINIYOR, LANETLİYORUZ"

"Uluslararası sularda sivil bir gemiye karşı gerçekleştirilen bu alçakça saldırıyı şiddetle kınıyor, saldırıyı gerçekleştirenleri lanetliyoruz." denilen açıklamada devamla şöyle denildi:

"Bu menfur saldırı ilgili Libya makamları nezdinde şiddetle protesto edilmiş, anılan gemiye ve bölgede bulunabilecek diğer Türk gemilerinin güvenliğine yönelik eylemlerin derhal sona erdirilmesi ve söz konusu saldırının sorumluları hakkında gerekli hukuki işlemlerin yapılması talep edilmiştir. Anılan gemiye yönelik saldırı kapsamında uluslararası hukuktan kaynaklanan tazminat dahil her türlü hakkımız mahfuzdur. Konu hakkında ilgili uluslararası örgütler nezdinde girişimler yapılmaktadır.

Söz konusu saldırı, Libya hava ve deniz limanları başta olmak üzere sivil altyapıyı bombalayan, BM gözetimindeki Libya Siyasi Diyalog Sürecine katılan resmi heyetlerin seyahatlerini engellemek için havalimanlarına saldıran, sivil uçakları tehdit eden ve daha önce de olduğu gibi sivil gemilere saldıran kişilerin uluslararası hukuk ihlallerinin yeni bir örneğidir. Bu tür suçları işleyenlerin BM Şartı ve ilgili BMGK Kararları çerçevesinde sorumlu tutulmaları hayati önem taşımaktadır."

Libya'nın farklı bölgelerinde kurulan hükümetler, birbirleriyle çatışmanın yanı sıra rakip limanlara yanaşan gemileri de hedef alıyor.

SALDIRIYA UĞRAYAN GEMİNİN ÖZELLİKLERİ

IMO: 9148491
Name: TUNA 1
MMSI: 518686000
Type: GENERAL CARGO
Gross Tonnage: 4276
Summer DWT: 5312 t
Build: 1996
Flag: COOK ISLANDS

Class society:    Nippon Kaiji Kyokai
Owner:    Bergen Denizcilik Istanbul, Turkey
Manager:    Viramarine Denizcilik Istanbul, Turkey

1-033.jpg2-047.jpg

tuna_1-002.jpgDeniz Haber Ajansı

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim