• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Tural'dan PTT'nin 2010 değerlendirmesi

Tural'dan PTT'nin 2010 değerlendirmesi
PTT Genel Müdürü Osman Tural, Sirkeci‘deki PTT Başmüdürlüğü Binasında düzenlediği basın toplantısında, 2010 yılı faaliyetleri ve 2011 yılı hedefleri hakkında bilgi verdi.

PTT, 2010 yılı değerlendirmesi yaptı

PTT Genel Müdürü Osman Tural, Sirkeci‘deki PTT Başmüdürlüğü Binasında düzenlediği basın toplantısında, 2010 yılı faaliyetleri ve 2011 yılı hedefleri hakkında bilgi verdi.

Öncelikle PTT’nin genel yapısı hakkında bilgi veren Osman Tural, 29 bin 109 personeli ve 7 bin 791 firma elemanı olmak üzere toplam istihdamın 36 bin 905 olduğuna değinerek, bu çalışanlardan 27 bin 243’ünün sözleşmeli, bin 1’inin kadrolu olduğunu ve 865’inin işçi, 7 bin 791’inin ise taşeron firma elemanı olduğunu belirtti.

Toplamda 36 bin 905 çalışanı bulunan ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri’ndeki toplam personel sayısının yüzde 16’sına sahip olan PTT Genel Müdürlüğü’nün Türkiye genelinde, bin 56 merkez binası, 2 bin 225 şubesi ve 828 acentesi bulunuyor. Banka şubesi olmayan 33 ilçe, bin 155 belde ve 188 köy olmak üzere toplam bin 376 işyerinde müşterilere hizmet veriliyor.

Toplam 4 bin 12 binası bulunan PTT Genel Müdürlüğü’nün filosunda; 753 motorlu taşıt, 320 motosiklet, 2 bin 516 scooter, bin 905 kiralık araç olmak üzere toplam 5 bin 494 taşıt bulunuyor.

Posta, banka ve lojistik alanında hizmet veren PTT’nin posta alanındaki hizmet ve uygulamaya koyulan projelerinden bahseden Tural, 2004 yılında başlatılan Kayıtlı Posta Maddeler Otomasyon Projesi’nin sürekli artan bir yapıya sahip olduğunu belirterek, bu artışın nedenini ‘iş yeri sayısının artması ve tüm ,işyerlerinin otomasyon sitemine kavuşmuş olması’ olarak niteledi. Sürekli yenilenebilen bu projeyle ilgili yazılımın kendi personelleri tarafından yapıldığı için ihtiyaca göre değişiklik yapabildiklerini söyleyen Tural, “Evrakları teslim aldığımızda müşteriye bir barkot numarası veriyoruz. Bu barkot numarasıyla, müşterimiz postasını internet üzerinden, bizim sitemize, barkot numarasını yazmak suretiyle her aşamasını takip edebiliyor. Bu proje ayrıca, personelimizi kontrol altında tutabilmemize imkan sağlıyor.” dedi.

Tural, geçen sene uygulamaya konulan “birleşik posta yöntemi”nden bahsederek, “Şuanda Türkiye’deki en modern baskı makineleri bizde. Özellikle toplu gönderi veren müşterilerimizin, bize bu gönderileri, basıldıktan, zarflandıktan, adreslendikten sonra teslim etmelerine gerek kalmadan, elektronik ortamda ne tür bir baskı, ne tür bir dizayn, ne tür bir dağıtım öngörüyorlarsa, onların öngördüğü dağıtım, baskı ve dizayna göre bizim tarafımızdan yapılıp, basılıp, zarflanıp, etiketlenip, adreslenip dağıtımının yapılmasına ve dağıtıldıktan sonra da dağıtımla ilgili bilgilerin müşterilerimize rapor edilmesini öngören bir sistem. Bu anlamda, dünyadaki değişik uygulamaların ülkemize getirilmesi açısından önemli bir sistem” dedi.

Hadımköy’e PTT Kompleksi

PTT‘nin İstanbul‘daki yeni hizmet binasından da bahseden Tural, Hadımköy’e yapılan yeni PTT kompleksini bitirdiklerine değinerek, Kompleksin ayın 19‘unda açılacağını ve burada 150 bin adet gönderiye 950 çeşit ayırma yapmaya müsait, optik okuyuculu bir posta ayırma sisteminin kullanılacağını söyledi.

Postanın geç kalıp kalmadığının otomatik takip sistemiyle izlendiğini, ‘‘diagnostik sistem‘‘ ile de yurt dışından gelen gönderilerin hangi sürede ulaştığına ilişkin test işleminin yapıldığını anlatan Tural, ‘‘Postaların yüzde 85‘ini aldıktan 1-2 gün sonra teslim etme gibi bir hedef koymuştuk. Bu hedefi tutturduk. Şimdi ise hedefimiz yüzde 90‘lar‘‘ dedi.

PTT‘nin, toplam gönderi sayısında, bir önceki yıla göre azalma olduğunu belirterek, bunu nedenini bankaların ‘‘e-fatura‘‘ uygulamasını kullanmasıyla açıklayan Tural, şöyle devam etti:

“2002 yılından bu yana 147 kurum ve kuruluşla 172 adet protokol imzaladık. Posta hizmetleri işlem adetinde bir önceki yıla kıyasla azalma olmasına rağmen, gelirdeki yükseliş trendi devam etti. 2010 yılını 838 bin 551 TL’lik gelir artışıyla kapattık.

Binalarımızın bankacılık konseptinde yenilenmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bugün itibariyle bin 997 adet binamızın dönüşümünü bu şekilde tamamlamış olduk. Bu alana 176 milyon 750 bin TL’lik yatırım yaptık. Bunun yorumunu size bırakıyorum. Eskiden insanlar PTT binalarına girmemek için çaba sarf ederlerdi. Şimdi ise çıkmak istemiyorlar.

Pttmatik bizim önemli projelerimizden bir tanesi. Bunu 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet vermek üzere geçen sene 200 adet aldık ve hizmete koyduk. Müşterilerimiz yoğun ilgi gösterdiği içi şuan 830 adet daha aldık. Bini geçeceğiz. Ayrıca çipli kartlar aracılığıyla hem personelimizin işini kolaylaştıracağız hem de sahtekarlık olaylarının önüne geçeceğiz. 1 milyon 586 bin 756 adet çipli kart bastık, sahiplerine yolladık. 1 milyon 528 bin 957 adet posta çeki sahibimiz var. Posta çeki hesabı, dünyanın en ucuz para transfer sistemi. Dünyanın en ucuz bankacılık sistemi” şeklinde konuştu.

İGDAŞ faturaları artık PTT şubelerinden ödenebiliyor

2011 yılı hedeflerinden de bahseden Tural, ‘‘Tüm doğalgaz işlemlerinin artık PTT‘lerde gerçekleştirilebilmesi için bir protokol imzaladık. Çünkü gelen vatandaşlar diğer faturalarını ödeyebilirken, İGDAŞ faturasını ödeyemiyordu. Artık bunu da gerçekleştirebilecek. İSKİ‘yle de buna benzer bir çalışma var‘‘ diye konuştu.

Getirilen e-tebligat zorunluluğu nedeniyle bu sistemin altyapısının kurulup işletilmesi görevinin PTT‘ye verildiğini, 1 ayda bu sistemi hizmete alabileceklerini anlatan Tural, ayrıca e-postalardaki güvenlik sorununa çözüm için PTT tarafından tüm ailelere PTT üzerinden bir e-posta adresi verileceğini, ayrıca kredi kartı kullanmak istemeyen vatandaşlar için ‘‘PayPal‘‘ benzeri alternatif bir ödeme sistemi üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Özelleştirme olmayacak

Tural, Türkiye çapında 4000 iş yeri bulunan PTT‘nin, ek gelir elde etmek için PTT şubelerinin bir kısmının ‘‘PTT Market‘‘ olacağını kaydetti. Osman Tural, şöyle devam etti: ‘‘2002 yılı sonunda 569 milyon liralık yıllık gelir elde ederken, 2010 yılında 1 trilyon 560 milyon lira gelire ulaştık. 2002‘ye göre 3 kat, 1 trilyon 522 milyon lira gelir elde ettiğimiz geçtiğimiz yıla göre de 40 milyon liralık bir gelir artışı söz konusu. 2011 yılının yatırım programını ise 140 milyon lira olarak öngörüyoruz. Öte yandan, PTT‘nin anonim şirket statüsüne geçmesi sadece bürokratik işlemlerin azaltılarak daha hızlı hizmet sağlanması içindir. PTT‘nin şu anda özelleştirilmesiyle ilgili de herhangi bir karar yoktur. Bu siyasilerin vereceği bir karardır, ancak böyle alınmış bir karar bulunmuyor.‘‘

Haber ve Fotoğraflar: Esra SARIKEÇE - Metin KOÇ - Cengiz TEPEBAŞ - İstanbul Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim