• BIST 8718.11
  • Altın 2248.012
  • Dolar 32.3309
  • Euro 35.1876
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Turizm bu yıl yeniden canlandı

Turizm bu yıl yeniden canlandı
Geçen yıl sayı ve gelir açısı bakımından daralmanın yaşandığı turizm sektöründe bu yıl toparlanma görüldü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre bu yılın ocak-mayıs döneminde turist sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,5 artarak 8 milyon 762 bin 509 kişiye ulaşıldı.

Bu sezon otellerde doluluk oranının yükseldiğine ve yerli turist sayısının arttığını ifade eden Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Orta Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu 2. Başkanı Okan Gökbayır, "Turist sayısında mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16'lık artış görünüyor" dedi.

Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizi nedeniyle Türk turizminin olumsuz etkilendiğini ifade eden Gökbayır, "Rus turistler geçen yıl Türkiye yerine gittikleri ülkelerden memnun kalmadı. Rus hükümeti bu memnuniyetsizliğin farkındaydı çünkü Türkiye'de hizmet kalitesi çok yüksek. Şimdi 'Türkiye ile ilişkiler düzeldi, turist yolluyoruz' diyorlar. Rus turistleri Türkiye'deki olaylar çok etkilemiyor. Zaten şu an Ukrayna ile hala savaş halindeler. O yüzden bu yıl yine Rus turist açısından pik nokta yakalanacaktır" şeklinde konuştu.

Arap turistin gözdesi Karadeniz

Avrupa pazarında ise durumun daha kötü olduğunu anlatan Gökbayır, Avrupalı turistlerin güvenlik konusunu daha fazla önemsediklerini kaydetti.

Mevcut durumda Türkiye'ye gelen turist sayısında Rusya'nın ilk sırada olduğunu dile getiren Gökbayır şöyle konuştu:

"Rusya'nın ardından artış hızı olarak Irak ikinci sırada. İsrail, Azerbaycan, Ukrayna, İran, Suudi Arabistan bu iki ülkenin ardından sıralanıyor. Özellikle Suudi Arabistan'dan gelen turist sayısındaki yaklaşık yüzde 8'lik artış dikkati çekici. Bu turistler sadece güney bölgelerimize gelmiyorlar, son dönemde Giresun'dan Hopa'ya kadar Karadeniz yaylalarında Suudi rüzgarını görüyorsunuz. Ayrıca Avrupalı turistlerden daha fazla girdi sağlıyorlar çünkü Avrupalı turistler otelden dışarı çıkıp para harcamıyor ama Arap turistler öyle değil. Karadeniz'deki oteller 'oda artı kahvaltı' konseptiyle çalıştıklarından bölgeyi ziyaret eden turist otelden dışarı çıkıp esnafa da para kazandırıyor"

Erken rezervasyon sayısı arttı

Erken rezervasyon konusundaki gelişmelere de değinen Gökbayır, geçen yıl 4,2 milyon kişinin erken rezervasyon yaptırmasına karşın yaşanan olaylar nedeniyle bunlardan birçoğunun iptal edildiğini söyledi.

Bu yıl ise mayıs sonu itibarıyla 5,2 milyon kişinin erken rezervasyon yaptırdığını belirten Gökbayır, "Yerli turist pazarında hareketlilik var. Artık kendi insanımız da yurdun çeşitli yerlerindeki turistik bölgeleri geziyor" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim