• BIST 8718.11
  • Altın 2240.877
  • Dolar 32.3243
  • Euro 35.1697
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Turizmde 'indirim tuzağına' dikkat

Turizmde 'indirim tuzağına' dikkat
Turizmde Rusya pazarı sayesinde geçen yıldan daha iyi bir duruma gelinse de fiyatların çok düşük olduğu ve 'fiyat indirimi rekabeti' tuzağına düşüldüğü ifade edildi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkan Yardımcısı ve turizmci Yusuf Hacısüleyman, turizmde Rusya pazarı sayesinde geçen yıldan daha iyi bir duruma gelindiğini söyledi. Ancak geçen yıla göre iyileşme olsa da fiyatların çok düşük olduğuna dikkat çeken Hacısüleyman, "Defalarca uyarı yaptık, fakat yanlış fiyat indirimlerini engelleyemedik ve fiyat indirimi- fiyat rekabeti tuzağına girdik" dedi.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı da, 2017 ve sonrası için hedeflerinin turist sayısını ve fiyatı iyi bir düzeye çıkarmak olduğunu söyledi.

Rus uçağının Suriye sınırı yakınlarında düşürülmesiyle Türkiye ile Rusya arasındaki gerginliğin iki ülke liderleri arasında yapılan görüşmelerle giderildiğini anımsatan Hacısüleyman, "Rusya bu yıl kurtarıcı oldu. Geçen yıl Antalya'ya gelen toplam turist sayısı 6 milyonu biraz geçmişti, bu yıl 8 milyonu aşacağımız görülüyor, fakat önceki yılların 12 milyon sayısının gerisinde kalmaya devam edeceğiz" dedi.

Rus turist sayısının geçen yıla göre artmasına rağmen, esas rakamların 2015 yılına göre değerlendirilmesini isteyen Hacısüleyman, "Almanya pazarında iyileşme yok, İngiltere yatay, Hollanda, Danimarka, İsveç, Norveç, Avusturya pazarları düşmeye devam ediyor. 19 Mayıs itibariyle Antalya'ya 2015'te 1 milyon 981 bin 240 turist gelirken, 2016 yılında 1 milyon 245 bin 781, bu yıl ise 1 milyon 464 bin 28 turist ziyaret etti. Turist sayısında aylık yüzde 52, yıllık yüzde 18 oranında bir artış söz konusu. Önümüzdeki ay durum biraz daha netleşecektir. Siyasi sakinlik devam ederse Avrupa'da son dakika satışları artabilir" diye konuştu.

Turizmde geçen yıla göre iyileşme olsa da fiyatların çok düşük olduğuna dikkat çeken Hacısüleyman, "Defalarca uyarı yaptık, fakat yanlış fiyat indirimlerini engelleyemedik ve fiyat indirimi-fiyat rekabeti tuzağına girdik" dedi.

"Fiyatları artırmak kolay olmayacak"

AKTOB Başkanı Erkan Yağcı da, 2017 ve sonrası için hedeflerinin turist sayısını tekrar artırmak ve fiyatı iyi bir düzeye çıkarmak olduğunu söyledi. Ancak bunun kolay olmayacağına dikkat çeken Yağcı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Antalya'da turist sayısı 12 milyondan 6.5 milyona geriledi. Turist sayısı azalınca gelir de düşüyor. Bizim 2017 ve sonrası için hedefimiz, turist sayısını tekrar artırmak. Belli bir talebi oluşturduktan sonra fiyatı artırmak. Bu kolay olmayacak. 2-3 yıl içerisinde gelirimizi de artırma durumuna gelmemiz lazım. Çünkü, Türkiye'nin rekabet avantajının en güçlü olduğu konumu kalitesi. Bu rekabet avantajını kaybetmemek lazım. Siyasi söylemler ve popülist politikalardan uzak durulmalı. Bu yıl Antalya'daki büyüme oranı yüzde 30-40 olması gerekir. 2017 Türkiye'nin ve Antalya'nın turizmde büyüyeceği bir yıl olacak."

Türkiye Rusya'da yine popüler oldu

Rusya'da yapılan son tatil anketi verilerine göre, Türkiye Rusya'da yeniden popüler destinasyon oldu. Merkezi Antalya'da bulunan Turizm databank şirketi tarafından yapılan açıklamada, Rus araştırma kurumu VCIOM tarafından duyurulan 2017 yaz dönemi seyahat eğilimleri anketine göre, yurt dışı çıkışlarda iyileşme var ancak evde/ yurt içinde tatil geçirme oranları artma eğiliminde. Nisan ayında 18 yaş üzeri 1.600 kişiyle yapılan ankete göre, Türkiye algısı ve talebi, Rusya'nın büyük kentlerinde daha iyi konumda.

Anket verilerinin değerlendirildiği açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "Rus tatilcinin en gözde tatil ülkesi Türkiye ve özellikle Moskova, Petersburg gibi nüfusu 1 milyonun üzerindeki kentlerde algı ve talep açısından iyi konumda. Anket sonuçlarına göre, en yüksek seyahate gitme isteği, en olumlu Türkiye algısı bu kentlerde toplanıyor. Diğer yandan Türkiye'ye karşı Güvenlik Algısı da ortalama 2.66 (5 üzerinden) puanla ortalamanın biraz üzerinde."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim