• BIST 8718.11
  • Altın 2240.946
  • Dolar 32.3295
  • Euro 35.1655
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

"Türk Akımı'dan sonra Yunanistan, BOTAŞ ile masaya oturacak"

"Türk Akımı'dan sonra Yunanistan, BOTAŞ ile masaya oturacak"
Güneydoğu Avrupa Enerji Enstitüsü İcra Direktörü Stambolis, "Türkiye Türk Akımı üzerinden doğalgaz almaya başladığında Yunanistan, BOTAŞ ile müzakere etmek zorunda kalacak. Rusya'dan aldığımız gazı Türkiye'den almak durumunda olacağız" dedi.

Güneydoğu Avrupa Enerji Enstitüsü İcra Direktörü Kostis Stambolis, Rusya'nın Ukrayna üzerinden geçen doğalgaz boru hattını kapatıp Türk Akımı hattı üzerinden transfere başlaması halinde, Yunanistan'ın doğalgaz ithalatı için Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ile masaya oturması gerekeceğini belirtti.

Stambolis, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 Aralık'ta Atina'ya düzenleyeceği ziyarette bu konunun gündeme gelebileceğini söyledi.

Yunanistan ve Türkiye arasındaki doğalgaz boru hattının kapasitesinin 6 milyar metreküp olduğunu ancak bunun 0,75 milyar metreküplük kısmının kullanıldığı bilgisini paylaşan Stambolis, "Buradaki fazla kapasite Türkiye'den Yunanistan'a, hatta diğer bölge ülkelerine doğalgaz ticaretinde önemli bir rol oynayabilir" dedi.

Stambolis, Yunanistan'ın yıllık ithal ettiği 4 milyar metreküplük doğalgazın yaklaşık 2,3 milyar metreküpünü Rusya'dan aldığını ifade ederek Türk Akımı boru hattı faaliyete başladıktan sonra Rusya'nın Yunanistan'a doğalgaz transferini sağlayan Trans-Balkan Boru Hattı'nı iptal etmeyi planladığını aktardı.

"Rusya'dan aldığımız gazı Türkiye'den almak durumunda olacağız"

Türk Akımı üzerinden gelecek doğalgazı alabilmek için Yunanistan'da yeni bir boru hattı inşasının söz konusu olmadığını söyleyen Stambolis, "Türkiye Türk Akımı üzerinden doğalgaz almaya başladığında Yunanistan, BOTAŞ ile müzakere etmek zorunda kalacak. Rusya'dan aldığımız gazı Türkiye'den almak durumunda olacağız" diye konuştu. 

Stambolis, bu durumun Yunanistan için oluşturacağı zorluğun Yunan yetkililer tarafından da teyit edildiğine dikkati çekerek "Bu durum Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan ziyaretinde ele alınabilir. Her durumda Türkiye'nin rolü kritik. Türkiye ve Yunanistan önünde sonunda ortaya çıkacak bu doğalgaz meselesini çözmek için birlikte çalışmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Yunanistan ve Türkiye arasındaki iş birliğini artırmak için iki tarafın da irade ortaya koyduğuna işaret eden Stambolis, "Erdoğan'ın ziyareti bu iradenin bir göstergesi. Türkiye ve Yunanistan kartları elinde tutuyor ama oyunu oynayabilmek için birlikte hareket etmeliler" ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim