• BIST 9790.46
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Türk Deniz Kuvvetleri 930 yaşında

Türk Deniz Kuvvetleri 930 yaşında
Türk Deniz Kuvvetleri'nin 930'uncu kuruluş yıldönümü kutlanıyor. Deniz Kuvvetleri’nin kuruluş yıldönümü nedeniyle yayınlanan afişte “Denizlere hakim olan cihana hakim olur” sözü yer aldı.

Türk Deniz Kuvvetleri'nun 930'uncu kuruluş yıldönümü kutlanıyor. Eylül ayı aynı zamanda çağdaş Türk donanmasının ilk manevrasını gerçekleştirdiği ay olarak biliniyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı sitesinde ayrıca, Atatürk'ün bizzat yönettiği manevra sonrası telsizle gönderdiği "Manevra Eleştirisi" yer aldı. Mesaj, Atatürk'ün en az kara kadar, deniz stratejileri konusuna da hakim olduğunu gözler önüne serdi.

Genelkurmay Başkanlığı, Türk Deniz Kuvvetleri'nin 930'uncu kuruluş yıldönümü dolayısıyla bir afiş hazırladı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı çeşitli birimlerin faaliyetlerinden görüntülerle bir kolaj şeklinde hazırlanan afişte, "Ulusunun Gurur Kaynağı Türk Deniz Kuvvetleri 930 Yaşında" sloganı kullanıldı. Afişte büyük Türk denizcisi Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa'nın "Denizlere Hâkim Olan Cihana Hâkim Olur" özdeyişi de yer aldı. Köşelerinde Atatürk portresi, Türk Bayrağı, Genelkurmay Başkanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı forsları bulunan afiş, Türk Deniz Kuvvetleri'nin deniz altı ve deniz üstü ve kendisine bağlı hava araçlarıyla gerçekleştirdiği muharebe, savunma, denetim ve kurtarma faaliyetlerinden enstantanelerden oluştu.

-ATATÜRK'ÜN DONANMAYA İLK MANEVRA KUTLAMA MESAJI-

Bu arada Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın "http://www.dzkk.tsk.tr" adresindeki internet sitesinde Atatürk'ün yine bir Eylül ayında gerçekleşen çağdaş Türk donanmasının ilk manevrası sonrası telsizle gönderdiği mesaj yer aldı. Atatürk'ün çizdiği rota üzerinde 2 Eylül 1928 tarihinde Gelibolu Yarımadası'nda sonra da Çanakkale Boğazı'nda varsayımlara dayanarak iki manevra gerçekleştirildi. Atatürk bu manevraları bizzat yönetti. Cumhuriyet Donanması personelinin kısa sürede ulaştığı bu ilerlemeyi ve manevrada gösterdiği başarıyı takdire değer bulan Atatürk ertesi gün telsiz mesajıyla donanma gemilerine aşağıdaki teftiş eleştirisini gönderdi. Mesaj aynı zamanda Atatürk'ün deniz stratejilerine de en az karadakiler kadar hâkim olduğunu ortaya koydu:

"Ertuğrul Yatı, 02 EYLÜL 1928 

Donanma Komutanına 

İstanbul'da bulunduğunuz andan itibaren gereği üzere verdiğim zor durumlarda, 

1.İçinde bulunduğunuz koşullara göre İstanbul'dan hareket için harcadığınız zamanı çok bulmadım.

2.Deniz ve kara ile ilgili olarak Donanmaya verdiğim görevleri başarıyla yerine getirdiniz.

3.Gece harekâtında gösterdiğiniz dikkat, memnuniyet vericidir.

4.Özellikle son verdiğim yeni varsayıma göre çeşitli durumları ve değişim önlemleri kapsamına olan düşüncelerinizi ve kararlarınızı takdire değer buldum.

5.Donanmamızın bugün görmüş olduğum düzen ve mükemmelliğinden çok memnun ve gururluyum. Donanma Komutanlığı'na ve Donanmanın diğer kumandanları ile subaylarına ve bütün askerlerine teşekkür ederim. Bu biçimde hizmet ve çalışmalarınızın milletçe daima takdirle karşılanacağına kuşkum yoktur.

Cumhurbaşkanı 

Gazi Mustafa Kemal" 

1.20110927171450.jpg

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim