• BIST 9880.13
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Türk Gemi İnşa Sektörü'ne Rus müjdesi

Türk Gemi İnşa Sektörü'ne Rus müjdesi
Rusya Parlementosu, Rus gemi filolarının yenilemesi için armatörleri teşvik sağlayan yasa tasarısını onayladı.

Türk Gemi İnşa Sektörü'ne Rus müjdesi

Rusya Parlementosu Rus gemi filolarının yenilemesi için armatörleri teşvik sağlayan  yasa tasarısını onayladı. Tasarı kapsamında Rus gemi filoları, anlaşmalı tersanelerde devlet tarafından sağlanan çeşitli imkanlar kapsamında yenilenecek. Rus hükümetinin bu konuda finansman desteği, vergi indirimi gibi özel fırsatlar sunacağı belirtilirken gemiler anlaşmalı tersanelerden uygun indirimler alınarak inşa ettirilecek.

İçeriği açıklanan yasa tasarısı kapsamında Türk Gemi İnşa sektörü için de yeni bir umut kapısı doğdu. Rus hükümeti, tüm filoları yenileme kararını açıkladıktan sonra yüksek kalitesi ve işçiliğine güveninin tam olduğunu dile getirdiği Türk Gemi İnşa Sanayii ile de işbirliği içine gireceklerini ifade etti. Bu doğrultuda Türkiye'deki tersanelerle anlaşma yapılacağı ve bu yeni tasarısı desteği ile bir çok geminin bu tersanelerde inşa ettirileceği dile getirildi. Verilen siparişlerin Rusya Uluslararası Gemi Sicili'ne (RIRV) kayıt ettirileceği belirtilirken, devletin tüm üretim aşamalarında siparişleri garanti altına alacağı belirtildi.

Tersane ve gemi onarım şirketlerine verilen özel ekonomik bölgelere de ayrıcalık sağlanacak. Yasa tasarısında belirlenen ayrıcalıklar doğrultusunda mülkiyet veya arazi sahibi tersaneler için 10 yıl vergi muafiyeti söz konusu olacak.

Ayrıca yapılan açıklamada, teslim edilen gemilerde çalışan mürettebatlar için de armatörlere bazı kolaylıklar sağlanacak. Armatörlerin mürettebat için 15 yıl boyunca Sigorta primi, Emekli Sandığı, Sosyal Sigorta Fonu ve Zorunlu Devlet Hastanesi Sigorta Fonu'nu ödemeyeceği belirtildi. Buna ek olarak sabit süreli iş sözleşmeleri armatör ve mürettebat arasında iki tarafın da onayı ile sonuçlandırılmış olacak. Böylece süresiz netice ve seyir sözleşmesine izin verilmiş olacak.

Uzmanlar bu teşvik sistemi ile gemi inşa sanayiinin büyük atılım yapacağını ve yaratacağı istihdam hacmi ile tahmini olarak 250 bin kişiye ekmek kapısı olacağı ifade etti. 

Ulaştırma Bakanlığı ve Sanayi Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa, gemi inşa şirketlerinin de desteği ile geçtiğimiz Mayıs ayında onay için oylamaya sundu. Yasa, içeriğinde iç deniz taşımacılığı ve uluslararası taşımacılık, vergi ve işçi kodları ile beraber dört federal yasada değişiklik içeriyor.

Teşvik planlarının bu yıl sonuna doğru aktif hale gelmesi ve önümüzdeki yıl verilen siparişlerin teslimatının yapılması planlanıyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim