• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Türk gemi ipoteği sistemi teminat altında

Türk gemi ipoteği sistemi teminat altında
Denizcilik Müsteşarı Naiboğlu, Türk gemi ipoteği sisteminin, Türk yargısının teminatı altında olduğunu belirterek, ''Yeter ki kullanan taraflar doğru bilgilendirilsin'' dedi.

Türk gemi ipoteği sistemi teminat altında

Denizcilik Müsteşarı Naiboğlu, Türk gemi ipoteği sisteminin, Türk yargısının teminatı altında olduğunu belirterek, ''Yeter ki kullanan taraflar doğru bilgilendirilsin'' dedi.

Hasan Naiboğlu, bazı yabancı bankaların Türk bayraklı gemi ipotekleri aleyhine girişimlerde bulunduğu iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bütün dünya hukuklarında tarafların haklarını kullanırken iyi niyet kurallarına ve sözleşmeye uygun hareket etmesi gerektiğini ifade eden Naiboğlu, gemi ipoteği sisteminin Türkiye'de, Türk Ticaret Kanunu ve Medeni Kanun ile düzenlendiğini söyledi.

Türk gemi ipoteği sisteminin işleyişi konusunda herhangi bir sorun olmaması gerektiğini vurgulayan Naiboğlu, ''Türk gemi ipoteği sistemi, Türk yargısının teminatı altındadır. Yeter ki kullanan taraflar doğru bilgilendirilsin, iyi niyetle hareket esasına uyulsun ve baştan kabul edilen hukuk kuralları doğru uygulansın. Cari kanunlarımız bankalara yeterli teminat sağlamakla birlikte 2012'de yürürlüğe girecek kanunlarımızda iddialara konu olan hususlarda sorunları temelinden çözecek daha gelişmiş bir düzenleme de yapılmıştır'' diye konuştu.

ELEŞTİRİLERİ FARKLI VE MAKSATLI YORUMLAMAK MÜMKÜN

İpotek tesisi ile ipotek sözleşmesinin paraya çevrilmesinin çok farklı olgular olduğunu belirten Naiboğlu, şunları kaydetti:

''İmzalanan bir ipotek sözleşmesinin gemi sicilinde tescil edilmesi ile bir ipotek tesis edilir ve bu ipotek ancak borcun ödenmesi halinde alacaklının fek etmesiyle veya borcun ödenmemesi halinde kanunlara uygun bir şekilde ipoteğin paraya çevrilmesi şeklinde işlem görebilir. Ancak ipotek veya başka bir teminat kimseye bu hakkı kötüye kullanarak veya uyması gereken hukuk kurallarına uymayarak o sözleşmenin sağladığı haktan faydalanma yetkisini vermez. Bütün dünya hukuklarında tarafların haklarını kullanırken iyi niyet kurallarına, kanunların emredici hükümlerine ve sözleşmeye uygun hareket etmesi gerektiği açıktır.
Münferit bir olay sebebi ile Türk hukukunun yeteri kadar teminat sağlamadığı yolundaki eleştirileri farklı ve maksatlı yorumlamak mümkündür. Her dava kendi taraflarının yaptığı iddia , savunma ve ibraz edilen deliller çerçevesinde değerlendirilmeli ve bir davadan yola çıkarak bir hukuk sistemi itham edilmemelidir.''

 Naiboğlu, Türk hukukunda, gemi ipoteği için 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun ayrıntılı olarak düzenlediği hükümler, bu kanunda atıf yapılan hallerde ise Medeni Kanun ile İcra ve İflas Kanunu hükümlerinin uygulandığını anımsatarak, 1956 yılında yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanununun o tarihten bu yana tüm banka ve finans kuruluşları bakımından gerekli teminatı sağladığını sözlerine ekledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim