• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Türk Loydu'nda operasyon başladı

Türk Loydu'nda operasyon başladı
Türk Loydu Yürütme Kurulu, aldığı skandal bir kararla, Türk Loydu’nda 15 Yıldır başarılı bir şekilde görev üslenen Plan Kontrol ve Araştırma Bölüm Başkanı Ercan Güç ile Deniz Endüstrisi Bölüm Başkanı Tansel Timur’un görevlerine son verdi.

TÜRK LOYDU’NDA BÜYÜK KIYIM

Türk Loydu Vakfı İktisadi İşletmesi Yürütme Kurulu, 22 Temmuz 2011 tarihinde aldığı skandal bir kararla, Türk Loydu’nda 15 Yıldır başarılı bir şekilde görev üslenen Plan Kontrol ve Araştırma Bölüm Başkanı Ercan Güç ile Deniz Endüstrisi Bölüm Başkanı Tansel Timur’un, 31 Temmuz 2011 tarihi itibariyle görevlerine son verdi.

Bugüne kadar yabancı klâs kuruluşlarının kurallarını kullanan Türk Loydu’na milli ve kendine özgün kurallar oluşturmasını sağlayan ve kendi alanında bir otorite olan Ercan Güç’ün işine son verilmesi ve 15 yıllık bir Türk Loydu tecrübesi olan Tansel Timur’un da aynı akıbete uğraması akıllarda soru işareti oluşturdu.

Gemi Mühendisleri Odası’nın yaptığı “Hileli Operasyonla” Türk Loydu Yönetimini ele geçiren Prof. Dr. Tamer Yılmaz Başkanlığı’ndaki Türk Loydu Yürütme Kurulu, 15 yıldır Türk Loydu’nda görev yapan Plan Kontrol ve Araştırma Bölüm Başkanı Ercan Güç ile Deniz Endüstrisi Bölüm Başkanı Tansel Timur’u görevlerinden aldı.

Türk Loydu Yürütme Kurulu üyesi ve Genel Müdür Şevki Bakırcı, 15 yıldır Türk Loydu’na başarı ile hizmet eden iki ismin “işten atılma” kararına muhalefet şerhi koydu. Ancak, Türk Loydu Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tamer Yılmaz, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mesut Güner ve Yürütme Kurulu Üyesi Şaban Tolga Cihangiroğlu, "Türk Loydu’nda yeni çalışma yöntemleri uygulanacak” gerekçesiyle iki ismin Türk Loydu’ndan atılmasına imza attı. Alınan bilgiye göre, Türk Loydu’nun Yürütme Kurulu’na muhalefet ettiği iddiası ile Genel Müdür Şevki Bakırcı’nın da Plan Kontrol ve Araştırma Bölüm Başkanı Ercan Güç ile Deniz Endüstrisi Bölüm Başkanı Tansel Timur’un akıbetine uğrayacağı, sektörde yoğun bir şekilde konuşulmaya başlandı.

Türk Loydu’nda yandaşlık başladı

Türk Loydu’nun faaliyetlerini kendi özgün kuralları ile yürütmeye başlayacak noktaya gelmiş olması ve Türk Loydu filosunu bir milyon GRT’a ulaşmasında büyük emeği ve katkısı bulunan Plan Kontrol ve Araştırma Bölüm Başkanı Ercan Güç ile Deniz Endüstrisi Bölüm Başkanı Tansel Timur’un, tam da Türk Loydu’nun klas kuruluşu statüsünün IACS Konseyi tarafından teyit edilerek IACS’a üyeliğin son aşamasına gelindiği bir zamanda işten çıkarılmaları tepki ile karşılandı.

Türk Loydu Yürütme Kurulu’nun işine son verdiği Ercan Güç ve Tansel Timur’un yerine, Gemi Mühendisleri Odası seçimlerinde Tamer Yılmaz ve Osman Kolay ekibine destek veren ve hiçbir yöneticilik deneyimi olmayan bir sörveyin getirilmesi sektör temsilcileri tarafından liyakat yerine, yandaş tercihlerinin yapıldığı yorumlarına neden oldu.

Türkiye’nin tek milli klâs kuruluşu olan Türk Loydu’nu Paris Memorandumu performans listesinde “Beyaz Liste”ye yükseltilmesini sağlayan ve Türk Loydu’nun performansının her geçen gün daha da arttıran başarılı yöneticilerin tasfiye edilmesi “Türk Loydu’nda Neler Oluyor” sorusunu akla getirdi.

Skandal seçimin ardından gelen işten çıkarmalar

20 Mart 2011 tarihinde TMMOB Gemi Mühendisleri Odası’nda Türk Loydu Yönetim Kurulu adaylığı seçimleri gerçekleşmişti. TMMOB Gemi Mühendisleri Odası’nın (GMO) Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu’nda temsil edecek 5 asil, 5 yedek üyenin seçiminde, Gemi Mühendisleri Odası’nın Ana Yönetmeliği ihlal edilerek skandal bir olaya imza atılmıştı. Gemi Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği’nde açıkça belirtilen “Seçici heyet üyeleri içinde halen diğer klas kuruluşlarında çalışan kişiler var ise, bu kişilerin heyet üyeliği askıya alınır” maddesi işletilmeyerek, başka klas kuruluşlarında çalışan 3 kişiye oy kullandırılmış ve bu seçimin sonunda yeni yönetim şekillenmişti.

Şimdi ne olacak?

Türk Loydu’nun, IACS sürecini ve Türk Loydu’nun çalışma prensiplerini çok iyi bilen uzun yıllarını Türk Loydu’na adamış olan Genel Müdür Şevki Bakırcı ile de yollarını ayırması durumunda, stratejik önemdeki 3 ismin yerleri boşalmış olacak. Ulusal klas kuruluşumuz olan Türk Loydu’nun başarı performansının sekteye uğramasının sorumluluğu kimlerin üzerinde olacağı ve IACS sürecinin nasıl sonuçlanacağı da ayrı bir merak konusu.

ERCAN GÜÇ VE TANSEL TİMUR’UN BAŞINDA BULUNDUĞU EKİBİN BAŞARI HİKÂYESİ

Türk Loydu Yürütme Kurulu tarafından işine son verilen Plan Kontrol ve Araştırma Bölüm Başkanı Ercan Güç ve Deniz Endüstrisi Bölüm Başkanı Tansel Timur’un 15 yıllık Türk Loydu macerası başarılar ile dolu.

Bu iki ismin 15 yıl dolayındaki görev süreleri boyunca;

- Kuruluş çalışmalarına 1950’lerin ortalarında özgün Ahşap Tekne Kuralları’nın hazırlanması ile başlanılan Türk Loydu’nun bugüne kadar diğer klas kuruluşlarının kurallarını kullanarak sürdürdüğü faaliyetlerini kendi özgün kuralları ile yürütmeye başlayacak noktaya gelmiş ve ilk özgün kural kitabı yayınlandı.

- Yaklaşık 4 yüz bin GT toplam büyüklüğündeki Türk Loydu filosu,1 Milyon 50 bin GT’a ulaştı. Çalışan sayısı ise 3 katına çıktı.

- Türk Loydu gemilerinin taşıdıkları bayraklar arasına Türk Bayrağının ardından 12 başka ülke bayrağı daha eklendi.

- Türk Loydu’nun üstelik ortalama yaşı 25 dolayında olan bir filo ile bazı IACS üyesi klas kuruluşlarını da geride bırakarak, Paris MoU klas performans listesinde “yüksek performans” grubunda yer almaya başladı ve son 5 yıldır bu konumu muhafaza etti.

- Uluslararası sigorta kuruluşları ve yük brokerlerinin hemen tümünün “IACS üyesi klas kuruluşu” ifadesinin yanına “ve Türk Loydu” ifadesini de artık eklemeye başlandı.

- Dünya devi ana makine üreticileri, Türk Loydu tip Onay Sertifikası alabilmiş olmalarını kendi yayınlarında ilan etti.

- Türk Loydu’nun IMO’nun liman devleti kontrollerine ilişkin dataların harmonizasyon amacıyla oluşturduğu EQUASIS’e IACS üyeleri dışında veri sağlayan tek klas kuruluşu oldu.

- Türk Loydu’nun “Klas Kuruluşu Statüsü’nün IACS Konseyi tarafından da teyid edilerek, IACS’a üyeliğin son aşamasına ulaşma noktasına geldi.

Kaynak: Ayşe OLCAY - Kara&Deniz Gazetesi

NOT: Kara&Deniz Gazetesi'nin diğer sayılarını okumak için www.kara-deniz.com internet sietsini ziyaret edebilirsiniz.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim