• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Türk Telekom, geleceğe yatırım yapıyor

Türk Telekom, geleceğe yatırım yapıyor
Türk Telekom Kurumsal Müşteri Başkanı Mehmet Ali Akarca, fiber altyapıda geçiş hakkı ve altyapı paylaşımı konuları hakkında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin iletişim altyapısını en ileri teknolojilere hazır hale getirmek ve geleceğin akıllı yaşam teknolojilerini halkın hizmetine sunmak hedefi doğrultusunda fiber genişbant teknolojilerine odaklanan Türk Telekom, bu alandaki yatırımlarını sürdürerek ülkemizde büyük bir dönüşüm gerçekleştiriyor.

Türk Telekom’un fiber altyapı alanındaki çalışmaları ile ilgili bir açıklama yapan Türk Telekom Kurumsal Müşteri Başkanı Mehmet Ali Akarca, dijital dünyanın sağladığı en son yeniliklerin genişbant iletişim altyapısı sayesinde kullanıcıya ulaştığını belirtti. Akarca şöyle devam etti: “Türk Telekom olarak Türkiye’yi layık olduğu çağdaş haberleşme altyapısına ve fiber teknolojisine kavuşturmak için çalışıyoruz. Sadece bugünü değil, geleceği de düşünerek yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Türk Telekom olarak Türkiye’nin 81 ilinde gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla fiber altyapımızı 174 bin kilometreye ulaştırdık. 2013 yılının ilk 9 ayında yaklaşık 1.4 milyar TL konsolide yatırım yaptık. Son 7 yılda gerçekleştirdiğimiz konsolide yatırım miktarı ise 13 milyar TL’yi aştı. Bugüne kadar yaptığımız yatırımlarla güçlü bir iletişim altyapısına kavuşan ülkemiz, Avrupa’nın en modern ve en yaygın fiber altyapılarından birine sahip olmuştur.”

Sektördeki tüm işletmeciler geçiş hakkı hizmetinden eşit şartlarda faydalanıyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK),  fiber altyapı yatırımlarının hızlandırılmasını teşvik eden “Fibere Erişim” kararı doğrultusunda fiber abone sayısının hızla arttığına dikkat çeken Akarca, Türkiye’nin bu hızlı gelişme sayesinde Avrupa Birliği karşılaştırmalarında ilk sıralarda yer aldığını vurguladı. Akarca açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ülkemizde işletmecilerin fiber hizmeti vermesini sağlayan “Fibere Erişim” düzenlemesi ile 2011 öncesinde sadece bir işletmeci fiber hizmet sunarken, Türk Telekom’un fiber yatırımları sayesinde bugün, BTK tarafından yetkilendirilen toplam 246 işletmeci eşit şartlarda fiber internet hizmeti sunma yetkisine kavuşmuş durumda. Hâlihazırda, 11 işletmeci, Türk Telekom şebekesi üzerinden aktif olarak fiber internet hizmeti sunuyor. Fiber genişbantın daha da yaygınlaşması için BTK ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalar sonucunda geçiş hakkı ve altyapı paylaşımına ilişkin düzenlemeler tamamlandı. Şirketimiz de dâhil olmak üzere, sektörümüzdeki bütün işletmeciler geçiş hakkına ilişkin düzenlemelerden eşit şartlarda sorumluluk sahibi.”

Türk Telekom’un işletmecilere sunduğu aylık kullanım teklifleri AB ortalamasının altında

Sektörün gündeminde olan tesis paylaşımında aylık kullanım ücretleri konusuna da değinen Akarca, “Altyapının paylaşımı konusunda Türk Telekom tarafından işletmecilere teklif edilen aylık kullanım ücretlerini Avrupa ile karşılaştırdığınızda, ortalamanın altında olduğunu açıkça görüyorsunuz.  Avrupa’da göz paylaşımı için talep edilen, fiber bakımı hariç minimum ücretlerin ortalaması yaklaşık 182 Euro iken Türk Telekom’un BTK’ya sunduğu teklifte bu ücret 127 Euro’dur. Benzer şekilde Türk Telekom, altyapı paylaşımının daha yoğun olarak gerçekleşmesi beklenen büyükşehir sınırları içerisinde 1 km paylaşım için BTK onayına 548 TL’ye varan ücretler sunmuşken, alternatif işletmeciler ortalama 1375 TL talep etmektedirler. Türk Telekom’un altyapısı çok daha yüksek kalitede olmasına rağmen altyapı paylaşımında kilometre başına sunduğu fiyatlar, diğer operatörlere göre çok daha düşüktür” dedi.

Altyapı maliyetleri yatırımların sürdürülebilirliği için büyük önem taşıyor

Türkiye’de her geçen gün artan genişbant trafiği ihtiyacını karşılamak adına, yatırımlarını hız kesmeden sürdüreceklerini ifade eden Akarca, BTK tarafından belirlenecek ücretlerin de bu yatırımlarının sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.  Akarca, açıklamasına şöyle devam etti: “Şirketimizin maliyetlerin altında satış yapmaya zorlanması; sektörümüzün, Türk Telekom’un ve ülkemizin menfaatine değildir. Fiber altyapı konusunda sürdürdüğümüz yüksek kalitede ve dolayısıyla yüksek maliyetli çalışmalar nedeniyle sunduğumuz maliyetlerin önemle dikkate alınmasını bekliyoruz.”

Rakamlarla Türkiye’nin fiber genişbant altyapısı ve Türk Telekom’un bu alandaki yatırımları

·         Türk Telekom, Türkiye’nin 81 ilinde gerçekleştirdiği yatırımlarla fiber altyapısını 2013 yılı 3. Çeyrek itibari ile 174 bin kilometreye ulaştırdı.

·         2013 yılının ilk 9 ayında yaklaşık 1.4 milyar TL konsolide yatırım yapan Türk Telekom’un son 7 yılda gerçekleştirdiği konsolide yatırım miktarı 13 milyar TL’yi aştı.

·         Türk Telekom’un 30 Eylül 2013 itibarıyla 7,2 milyon genişbant (toptan) müşterisi, 446 bin fiber müşterisi bulunmaktadır.

·         BTK 2013 yılı 3. çeyrek raporuna göre; 2008 yılında Türkiye’de 6 milyon genişbant internet abonesi bulunmaktayken bu rakam yaklaşık beş yıllık bir süre içerisinde dört buçuk kattan fazla bir artış kaydederek 2013 yılı üçüncü çeyrek sonu itibarıyla 33,7 milyona yaklaştı.

·         Ülkemizde sürdürülen çalışmalarla 2011 yılı sonu itibariyle 267.144 olan fiber abone sayısı 2013 yılı 3. çeyreği itibariyle 967.309’a ulaştı.

www.ulasimonline.com

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim