• BIST 8718.11
  • Altın 2246.98
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1771
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

"Türk TIR'cılardan geçiş ücreti alınamaz"

"Türk TIR'cılardan geçiş ücreti alınamaz"
Avrupa Adalet Divanı, Macaristan’da Türk TIR'larından geçiş ücreti alınmasının anlaşmalara aykırı olduğunu bildirdi.

Avrupa Adalet Divanı, Macaristan’da Türk TIR'larından geçiş ücreti alınmasının anlaşmalara aykırı olduğuna karar verdi.

Merkezi Lüksemburg’ta bulunan, Avrupa Birliği'nin (AB) en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı, Türk TIRlarından Macaristan'da geçiş ücreti alınması uygulamasına karşı açılan davayı karara bağladı. Mahkeme, İstanbul Lojistik Hiz. Taş. ve Tic. Ltd. Şti’nin, Macar Ulusal Vergi ve Gümrük İdaresi aleyhine açtığı davada, Türk şirketinin haklı olduğuna karar verdi.

Kararda, Türk TIRlarından Macaristan’a her geçişte ücret alınmasının, gümrük vergisine eşdeğer olduğu, dolayısıyla anlaşmalara aykırılık taşıdığı ve uygulanamayacağı belirtildi. Emsal teşkil edecek kararın, konuyu Avrupa Adalet Divanı’na taşıyan Macaristan Mahkemesine gönderileceği bildirildi.

UND: Haklı çıktık

Gelişmeyi değerlendiren Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, "UND olarak, siyasilerin Türkiye'ye ilişkin sık değişen yaklaşımlarına rağmen Avrupa'da hakimler var diyorduk, haklı çıktık" dedi.

Şener şöyle devam etti:

"Avrupa Adalet Divanı, Macaristan'ın aldığı 436 euro alınamaz dedi. Bununla beraber, Yunanistan 1.000 euro, Bulgaristan 86 euro, Romanya 236 euro alıyor. Macar mahkemesi Adalet Divanı'na sordu, Adalet Divanı alınamaz dedi. Kararın diğer ülkelerde emsal teşkilk etmesi için girişim başlatacağız."

Davanın geçmişi

Mart 2015'te Macaristan, 438 euroluk geçiş ücretini ödemediği için bir TIR şoförüne 2 bin 400 euroluk para cezası vermişti. Buzun üzerinde, şoförün çalıştığı İstanbul Lojistik Hiz. Taş. ve Tic. Ltd. Şti, UND ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) desteğiyle konuyu Macar yargısının gündemine getirmişti. Macaristan mahkemesi de, davanın Avrupa Adalet Divanı'na taşınmasına karar vermiş, Adalet Divanı, Ocak 2016'da, üye ülkeler ve AB Komisyonundan görüş istemişti.

19 Ocak 2017'de Lüksemburg'ta görülen duruşmada, AB Komisyonu Türk tezleri çerçevesinde görüş bildirerek, geçiş ücreti alınmasının AB-Türkiye Ortaklık Konseyi Anlaşması 4. ve 5. maddelerine aykırı olduğunu ifade etmişti. Komisyon, geçiş ücreti nedeniyle, AB ve Türkiye arasındaki ticarette yılda 3,5 milyar euro kayıp yaşandığı ve ticarete kısıtlama getirildiğini belirtmişti.

Kaynak: Aysel YÜCEL / DÜNYA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim