• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Türkiye Kömür İşletmeleri gaz üretecek

Türkiye Kömür İşletmeleri gaz üretecek
Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), kömürden gaz üretimi ve biyoteknoloji projesi için ABD'li iki firma (Arctech Inc ve LLNL Ulusal Laboratuvarı) ile anlaştı.

Enerji Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre TKİ "Yer Altı Kömür Gazlaştırma Projesi" için ABD LLNL Ulusal Laboratuvarı ile Şubat 2011'de sözleşme imzaladı. Sözleşme kapsamında "Türkiye linyit rezervlerinin yer altı kömür gazlaştırması için uygunluğunun araştırılması ve pilot sahaların seçimi" yapılacak. Bunun için TKİ'ye ait bazı sahaların bilgileri LLNL'ye gönderildi. Amerika'dan gelecek sonuçlara göre proje genişletilecek. Enerji Bakanlığı yetkilileri proje hedeflerini "Yerli enerji kaynaklarını harekete geçirerek dışa bağımlılığı azaltmak" olarak açıkladı. Kömür zengini Türkiye, çalışmalardan olumlu sonuç alırsa dışarıdan alınan ve milyarlarca dolar ödenen doğalgaza bağımlılığı önemli oranda azaltmış olacak.

Kömürün gazlaştırma çalışmaları dünyada son yıllarda hızla yaygınlaşıyor. Birçok ülke kömürün yer altı ve yer üstü gazlaştırmasıyla elektrik, yakıt (sıvı ve gaz), metanol, amonyak gibi çeşitli kimyasal maddeler ve hidrojen üretimi yapıyor. TKİ, kömürün gazlaştırılmasıyla ilgili çalışmalarını Ar-Ge birimiyle yürütüyor. İlk olarak Gazi ve Hacettepe üniversiteleriyle işbirliği yapan TKİ, projeyi genişleterek bu yılın içerisinde ABD'li firmalarla da çalışmaya başladı. Amaç, plazma yöntemiyle kömür gazlaştırma pilot tesisinin kurulması ve Türk linyitlerinin pilot tesiste deneme ve test çalışmalarının yapılarak fizibilite raporunun hazırlanması. Proje kapsamında, laboratuvar ölçeğinde 1'er adet 1,5 kW ünite ve 3 kW gücünde pilot tesis tamamlanarak her iki tesiste gazlaştırma yapılarak gerekli test çalışmalarına başlandı. Yapılan test çalışmalarında, Türk linyitlerinin gazlaştırılması sonucunda elde edilen gazda yüzde 75'e varan oranda hidrojen üretimi gerçekleştirildi. TKİ benzer bir çalışmayı Yeraltı Kömür Gazlaştırma Deneyi adıyla Kösice Teknik Üniversitesi ile yaptı ve hazırlanan rapor TKİ tarafından inceleniyor.

Biyoteknoloji pilot tesisi tamamlandı

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), kömürün gazlaştırılması ve biyoteknoloji projesi kapsamında yine ABD'li Arctech firması ile anlaşma imzaladı. Anlaşma kapsamında kurulan pilot tesis Gazi Üniversitesi Teknopark'ına yerleştirildi. Enerji Bakanlığı kaynakları konuyla ilgili şu bilgiyi verdi: "TKİ tarafından ABD'ye gönderilen linyit numuneleri dikkate alınarak, ABD'de firma tarafından tasarlanan ve montajı gerçekleştirilen pilot üniteler tamamlandı. Pilot ünitenin Türkiye'ye taşınmadan önceki son ayarları yapıldı. 18 Nisan 2011 tarihi itibarı ile pilot üniteler Gazi Teknopark'a yerleştirilmiş olup; ünitelerin devreye alınması çalışmaları devam ediyor."

Gelişmiş ülkeler, kömür gazı üretimine yoğun ilgi gösteriyor. Kömür gazı potansiyelinde Rusya Federasyonu, Kanada, Çin, Avustralya ve ABD ilk sıralarda yer alıyor. Sadece ABD'nin kömür gazı üretimi 2010 yılında 50 milyar metreküpü geçti. Kömür zengini Endonezya da kısa bir süre içerisinde kömür gazı üretimine başlayacak. Uzmanlar, Türkiye'nin zengin linyit kaynaklarına vurgu yaparak üzerinde ciddi durulması halinde çalışmalardan son derece olumlu sonuç alınabileceğine dikkat çekiyor. Öte yandan Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve EÜAŞ verilerine göre Türkiye'nin tespit edilen kömür rezervleri 12,9 milyar tonu buldu. En büyük linyit rezerv Afşin Elbistan'da olup bu sahada belirlenen rezerv 4,5 milyar ton. MTA'nın devam eden arama çalışmalarıyla rezerv rakamlarının daha da yukarı çıkabileceği belirtiliyor.

İSTANBUL HABER AJANSI

www.istanbulhaber.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim