• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

Türkiye, rüzgar enerjisinden faydalanamıyor

Türkiye, rüzgar enerjisinden faydalanamıyor
Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Hüseyin Barut, Türkiye'nin rüzgâr ve güneş enerjisinden yeterince faydalanamadığını söyledi.
Türkiye, rüzgar enerjisinden faydalanamıyor

Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Hüseyin Barut, Türkiye'nin rüzgâr ve güneş enerjisinden yeterince faydalanamadığını söyledi.

3 Aralık'ta düzenleyecekleri 'Türkiye'nin Enerji Gerçekleri ve Çıkış Yolları' konulu konferans öncesi basın mensuplarına bilgi veren Hüseyin Barut, Türkiye'de elektrik üretiminin yüzde 48'nin ithal doğalgaz, 19'nun hidrolik santraller, 21'nin linyit, 8'nin taş kömürü ve ithal kömür, 3'nün sıvı yakıtlar ve 1'nin de yenilebilir enerji kayaklarından sağlandığını belirtti.

Barut, Türkiye'nin yüzde 3,57'lik rüzgârlı alanla Avrupa'nın en zengin ülkeleri arasında yer aldığını vurguladı. Rüzgâr enerjisinin Türkiye'de kullanılmasının artırılması gerektiğini söyleyen Barut, ülkede güneş enerjisinden de faydalanılmadığını ifade etti. Türkiye'nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresinin 2 bin 640 saat olduğuna dikkat çeken Barut, "Akdeniz Bölgesi'nde bu enerji 2 bin 956 saate çıkıyor. Türkiye Enerji Raporu'na yansıyan verilere göre Türkiye'ye gelen güneş ışınımının sadece yüz binde 2'sinden yararlanılmaktadır." dedi. Türkiye'de bulunan 22 milyon konutun içerisinde yalnızca 3.5 milyon konutta güneş enerjili sıcak su sisteminin bulunduğunu belirten Hüseyin Barut, bu sistemin ülkeye getirisinin 600 milyon dolara ulaştığını belirtti.

"ANTALYA'NIN DOĞALGAZA İHTİYACI ÇOK"

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın şehre doğalgazın gerekli bir ihtiyaç olmama düşüncesini doğru bulmadığını ifade eden MMO Şube Başkanı Barut, şunları söyledi: "Antalya'ya doğalgazın gelmesi çok gecikti. Şehir merkezine doğalgazın gelmesi daha da gecikecek olursa bu yatırım ölü yatırım olur. Çünkü kısa zaman sonra yavaş yavaş yaygınlaşan ısı pompa sistemi Türkiye piyasasına girdi."

Antalya'da doğal gaza geçilmesi durumunda enerji kullanım oranının 4'te bir oranda düşeceğini de savunan Barut, "Diğer enerji kaynaklarında 10 milyon lira harcanıp dış ülkelere bu para gidiyorsa, doğalgazda 2,5 milyon harcanıp daha az para dış ülkelere gider." şeklinde açıklamalarda bulundu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim