• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

"Türkiye'nin bant genişliğini artırması gerekiyor"

"Türkiye'nin bant genişliğini artırması gerekiyor"
BTK eski Başkanı Tayfun Acarer, mobil trafikte inanılmaz bir artış olduğunu ve bu artışın bant genişliği sorununu ortaya çıkaracağını ifade ederek, Türkiye'nin bant genişliğini artırması gerektiğini söyledi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanlığını 40 gün önce bırakan Dr. Tayfun Acarer, Türkiye'de Avrupa'nın 3'te biri olan bant genişliğinin artırılması gerektiğini söyledi. Acarar, önceki gece düzenlediği iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, dünyada internetle ilgili gelişmelerin mobile doğru kaydığını, Türkiye'nin de bu alanda kullanıcı değil, artık aktif bir rol oynaması gerektiğini söyledi. Bu yönde atılacak en önemli adımlardan birinin Avrupa'nın 3'te biri olan bant genişliğinin Avrupa standartlarına getirilmesi olacağını vurgulayan Acarer, "Mobil trafikte son 5-6 yılda inanılmaz artış var. Gelecek 5 yılda da 10 kat artacak. Mobil internet kullanıcıları 1.7 milyardan 7 milyara çıkacak. Bu artış bant genişliği sorununu ortaya çıkaracaktır. Bugün Türkiye'deki bant genişliği toplamı 183 megahertz. Bu rakam Almanya'da 700, İspanya'da 600, İngiltere'de ise 500'lü bantlarda. Verilecek olan yeni megahertz ile bant genişliği 500'lü seviyelere gelerek Avrupa ortalamasını yakalayacak" dedi. 

4G ve 5G ile mobildeki hız sabiti yakalayacak 

Gelecek 4G ve 5G teknolojileri ile mobildeki hızın sabiti yakalayacağını söyleyen Acarer, 4G ile ADSL gibi, 5G ile ise fiber hızında internetin mobil cihazlara sunulacağını söyledi. Bant genişliği olmazsa hızın mümkün olamayacağını söyleyen Acarer, bunu son model spor bir arabanın otoban yerine köy yolunda sürat yapmaya çalışmasına benzetti. Bugün Avrupa'nın 5G standartlarını belirlediğini söyleyen Acarer, buradaki patentlerin neredeyse bitmek üzere olduğunu, Türkiye'nin de bu işin içine girmesi gerektiğini söyledi. İlk nesilde Türkiye'nin farklı bir frekans kullanarak hata yaptığına ve bunun ekstra maliyetlere yol açtığını söyleyen Acarer, yeni nesillerde de uluslararası frekansları kullanmanın yararlı olacağını söyledi. 

Düzenlenen etkinlikte konuşan Utah Üniversitesi Profosörü Bedri Çetiner, 5G konusunda Turkcell ve Aselsan'ın işbirliği yapmasına sevindiği belirterek, Türkiye'nin bu dönüşümde kullanıcı olarak kalmaması gerektiğini vurguladı. 

'Türkiye artık donanıma değil yazılıma önem vermeli' 

Çetiner, ayrıca Türkiye'nin artık donanıma değil, yazılama önem vermesi gerektiğini söyledi. Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin ise, "Dünyada ödemelerin mobil alanda geliştiğini görüyoruz. Türkiye bu zamana kadar dijital dönüşümde ciddi bir aşama kaydetti. Türkiye'nin G20 dönem başkanlığı nedeniyle Washington'da düzenlenen toplantıda dünya ekonomisi için en temel sorunun vasat büyüme olduğu ifade edildi. Toplantıda dünyada büyüme hızının arttırabilmesi için gelecek 10 yılda yapılacak 40 trilyon dolarlık yatırım hacminin yüzde 50 daha arttırılarak 60 trilyon dolara çıkarılması gerektiği konuşuldu. Bu yatırımlar içinde dijital devrimi yaratacak yatırımlar ön plana çıkmalı. Böylece dijital verimlilik sayesinde bu rakama gerek kalmadan 40 milyarla, trilyonla da bu sıçramanın gerçekleşme ihtimali var" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim