• BIST 9079.97
  • Altın 2324.961
  • Dolar 32.3581
  • Euro 34.9
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Ucuz petrol fiyatları Süveyş Kanalı'nı bitirdi

Ucuz petrol fiyatları Süveyş Kanalı'nı bitirdi
Düşen petrol fiyatları ticaret ve yük gemilerinin rotalarını değiştirmesine sebep oldu. Şirketler Süveyş Kanalı’na yüksek geçiş ücreti ödemek yerine Ümit Burnu’nu dolaşarak ulaşımı sağlıyor.

Süveyş Kanalı 19. yy'da ticaret ve ekonomi alanında büyük bir devrim niteliği taşıyordu. Gemicilik firmaları yıllarca Mısır'a ait bir devlet kuruluşu olan Süveyş Kanal İdaresi'ne kanaldan geçiş amacıyla milyarlarca dolar ödemek zorunda kaldı. Ancak günümüze gelindiğinde petrol fiyatlarındaki düşüş Süveyş Kanalı'nın önemini yitirmesine sebep oldu. 

Ortaçağ'a geri dönüyoruz 

Deniz ticareti uzmanı SeaIntel şirketinin yayımladığı rapora göre, Ekim ayından Şubat sonuna kadar Asya'dan demir alarak Avrupa ve ABD'ye yük taşıyan 115 gemi Süveyş Kanalı yerine, Güney Afrika'da Ümit Burnu'nu geçerek rotasını tamamladı. Uzun rotayı yüksek hızla kat etmenin Süveyş Kanalı'nı geçerken harcanan zamana yaklaştığı belirtildi. 

Sealnet'e göre Güney Afrika rotasını tercih edenlerin her defasında 235 bin dolar kar ettiği görüldü. Rapor, kanal idarelerinin rota tercih ekonomisinde değişiklik yapacaksa geçiş ücretlerinin Süveyş'te yüzde 50 oranında indirime gitmesi gerektiğini söyledi. 

Panama da nasibini aldı 

Düşük petrol fiyatları Süveyş Kanalı'nın yanı sıra Panama Kanalı'nı da etkiledi. Asya'dan ve özellikle Londra, Rotterdam, Hamburg gibi Avrupa'nın Atlantik Okyanusu'na bakan işlek limanlarından kalkan gemiler, Amerika kıtasının Pasifik Okyanusu'ndaki limanlarına ulaşmak için Panama Kanalı'ndan geçiş ücreti ödemek yerine, ucuz petrol nedeniyle Amerika'nın en güneyinden Macellan Boğazı'ndan dolaşmayı tercih ediyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim