• BIST 9902.07
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Uzmar'dan acil müdahaleye dev yatırım

Uzmar'dan acil müdahaleye dev yatırım
Aliağa Körfezi'nde kılavuzluk ve römorkör hizmeti veren Uzmar Uzmanlar Denizcilik, deniz kazalarını önlemek ve olası kazalara daha hızlı müdahale etmek amacıyla 8 milyon dolarlık yatırım yaptı.

Uzmar'dan acil müdahaleye dev yatırım

Aliağa Körfezi ve Nemrut Koyu’nda römorkaj ve kılavuzluk hizmetlerinin yanı sıra denizde acil müdahalede tek yetkili olan Uzmar Uzmanlar Denizcilik, bölgede bulanan petrokimya ve rafineri tesisleri nedeniyle yakıt tankerlerinin sık seferlerinden kaynaklanabilecek deniz kazalarını önlemek ve olası kazalara da hızla müdahale etmek amacıyla 8 milyon dolarlık yatırım yaptı.

Yapılan yatırımlarla Denizcilik Müsteşarlığı tarafından firmalarının sorumluluğuna verilen konularda uluslararası standartları yakaladıklarını belirten Uzmar Uzmanlar Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Altay Altuğ, 18 yıldır verdikleri römorkaj ve kılavuzluk hizmetleri sayesinde bugüne kadar Aliağa Körfezi ve Nemrut Koyu’nda hiçbir kaza olmadığının altını çizdi.

Aliağa Körfezi ve Nemrut Koyu sorumluluk alanında aralarında 72 ton kapasiteli araçların da bulunduğu beş römorkör, biri katamaran olmak üzere üç servis motoru v 2 palamar motoru ile buradaki limanlara gelen gemileri açıktan alarak güvenle limana yanaştırdıklarını söyleyen Altuğ, “Bu bölgede farklı işletmeler tarafından işletilen çok sayıda iskele var. Üniversitede sanal ortamda bölgenin risk ölçümünü yaptık. Buradaki gemi trafiğinin yarattığı kaza olma riski yüzde 45 çıktı. İskelelerden aynı anda birden çok gemi ayrıldığında ya da iskeleye yanaştığında arada bazen 150 metre mesafe kalıyor. Öyle zaman oluyor ki 250 metre uzunluğunda gemiler geliyor. Burası aynı zamanda TÜPRAŞ Rafineri’sine ve Petkim’e kimyasal ve yakıt getiren tankerlerin çok olduğu bir bölge olması nedeniyle deniz güvenliği çok daha önem kazanıyor. Denizde güvenlik her şeyden önce gelir. Bu kadar riskli bir denizde güvenliği ancak bu konuda uzman bir işletme sağlayabilir” diye konuştu.

“Gemilerin tonajlarına paralel römorkör büyüklükleri de arttı”

Aliağa’da kullandıkları römorkör ve hizmet motorlarının Uzmar Tersanesi’nde üretildiğini belirten Altuğ, 10 yıl önce çekme kuvveti 30 ton olan römorkörler kullanılırken, günümüzde gemilerin tonajlarındaki artışa paralel büyüklüklerin de arttığını kaydetti. Altuğ, kendilerinin de Aliağa’da 72 ton kapasiteli römorkörle hizmet verdiklerini aktardı. Altuğ, servis motorları gemilere daha hızlı ulaşsın diye yine tersanelerinde 32 mil hıza çıkan katamaran üreterek, burada hizmete soktuklarını belirterek, “Özellikle büyük tonajlı konteyner gemilerinin geleceğini düşünerek süratli servis motorlarını ve büyük tonaj çekme kapasiteli römorkörleri hizmete soktuk. İyi bir servis vermek için hiçbir yatırımdan kaçınmadık” dedi.

Römorkör ve kılavuzluk hizmetinin yanı sıra denizdeki gemi kazalarına müdahale için acil müdahale konusunda da çok önemli yatırımlar yaptıklarını ve bu konuda uluslararası standartları Aliağa’da oluşturduklarını kaydeden Kaptan Altay Altuğ, acil önlem konusundaki yatırımları hakkında şu bilgileri verdi:

“Müsteşarlık, Aliağa’da deniz kazaları, can ve mala yönelik riskler, denize petrol sızmaları, yangın söndürme ve diğer tüm acil müdahale yetkisini bize verdi. Tanker ve gemi kazalarıyla denize dökülen yakıtın yayılmasını önlemek için döşenen bariyerler konusunda en büyük kapasite bizde var. Türkiye genelinde 2.5 kilometre uzunluğunda bariyer varken, bizim elimizde 4.5 kilometre uzunluğunda bariyer var. En iyi bariyerleri ABD’den getirdik. Bunun yanında deniz yüzeyindeki petrol atığını çeken bir robot satın aldık. Bu araç yüzeydeki petrol atığını vakumlayarak römorkördeki tankere topluyor, bu şekilde hızlı bir şekilde denize bulaşmış petrol ya da yüzeyde kalan başka kimyasallar hızla temizlenerek çevre kirliliğinin önüne geçmeye yönelik müdahaleler yapıyoruz. Acil müdahale konusunda yaptığımız yatırım miktarı 8 milyon doları buldu.”

Denizci bir aile olduklarının altını çizen Altuğ, “Ben ve iki oğlum İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’ni bitirdik. Mesleğimizi yaptığımız için işimizi severek yapıyoruz. Denizden kazandığımızı yeniden denize yatırıyoruz” dedi.

UZMAR RÖMORKÖRLERİ DÜNYA SULARINDA

Kaptan Altay Altuğ, Uzmar’ın Tuzla’daki tersanesinde römorkör ürettiğini ve bu araçları Hollanda gibi römorkör üretiminde dünyanın önde gelen ülkesinin yanı sıra dünyanın her yerine ihraç ettiklerini vurguladı. Altuğ, bugüne kadar 100’e yakın römorkör ihraç ettikleri bilgisini verdi. British Petrol’ün Bakü-Ceyhan Boru Hattı projesi için ihtiyaç duyduğu üç römorkörü Uzmar’dan aldığını kaydeden Altuğ, Avustralya’ya gönderilmek üzere yedi römorkörün ve Suveyş Kanal Otoritesi’ne dört römorkörün üretimde olduğunu kaydetti. 

“HİZMETLERİMİZ SAYESİNDE 18 YILDIR HİÇ KAZA OLMADI”

Yapılan yatırımlarla Denizcilik Müsteşarlığı tarafından firmalarının sorumluluğuna verilen konularda uluslararası standartları yakaladıklarını belirten Altay Altuğ, 18 yıldır verdikleri römorkaj ve kılavuzluk hizmetleri sayesinde bugüne kadar Aliağa Körfezi ve Nemrut Koyu’nda hiçbir kaza olmadığının altını çizdi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim