• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

'Yerli Radyolink' Turkcell’le hayata geçti

'Yerli Radyolink' Turkcell’le hayata geçti
Turkcell, geliştirilmesine katkı yaptığı yerli üretim radyolink cihazlarını şebekesinde kullanarak, bir ilke daha imza atıyor.

 “Yerli Radyolink” ilk kez Turkcell’le hayata geçiyor 

Turkcell, geliştirilmesine katkı yaptığı yerli üretim radyolink cihazlarını şebekesinde kullanarak, bir ilke daha imza atıyor.  BTK’nın desteği ile hayata geçen ve TÜBİTAK BİLGEM”in tasarladığı yerli radyolink cihazları,  ilk kez Turkcell şebekesinde kurulacak.  Simpro Ltd. Şirketi tarafından üretilen yerli radyolink cihazları, Turkcell müşterileri için kaliteli iletişim çıtasını yükseltirken, teknolojinin ülke içinde geliştirilmesi ve Türkiye ekonomisine sağlayacağı katkı açısından büyük değer taşıyor.

Türkiye’nin lider iletişim ve teknoloji şirketi Turkcell,yerli üretim radyolinkleri şebekesinde kullanan ilk operatör olacak. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) desteği ile iletişim ünitelerinin santrallerle bağlantısını sağlayan radyolink cihazlarının Türkiye’de üretilmesi ve tasarlanması için hayata geçirilen “Yerli Radyolink Projesi”nde uygulama sürecine başlanıyor. Projeyi başından itibaren benimseyen Turkcell,  2,1 milyon TL lik yatırımla yerli üretime destek oluyor.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu-Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (TÜBİTAK-BİLGEM) tarafından 2 yıllık çalışma sonucunda tasarlanan ve geliştirilen yerli üretim radyolink cihazları, İstanbul-Kartal’da Simpro Ltd. Şirketi tarafından üretildi. Proje kapsamında ihtiyaç analizi ve ürün testleri sırasında Turkcell mühendisleri de bilgi birikimleri ile Ar-Ge çalışmalarına katkı sağladı. Yerli üretim radyolink cihazları ilk etapta ülke çapında 51 ilde 150 lokasyonda Turkcell şebekesine entegre edilecek. 7 GHz bandında çalışan yerli üretim radyolink cihazları özellikle yağmurlu hava koşullarında kesintisiz iletişim ve servis sürekliliği için büyük katkı sağlayacak.

Terzioğlu: “İletişim kalitesinde çıtayı bir kez daha yükseltiyoruz”

Turkcell - TÜBİTAK ve Turkcell - Simpro arasında  “Yerli Radyolink Projesi” için imzaların atıldığı  basın toplantısı,  BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer, TÜBİTAK BİLGEM Başkanı V. Dr. Hasan Palaz, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu ve  SimPro Genel Müdürü Alaeddin Gülbüken’in katılımlarıyla gerçekleşti.

Turkcell Şebeke Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, toplantıda yerli üretimi desteklerken Türkiye’ye yeni iletişim kaleleri kazandırılacağını söyleyerek, projeye ilişkin görüşlerini şöyle dile getirdi:

“Sektörümüzün düzenleyici kuruluşu BTK’nın öncülüğünde hayata geçirdiğimiz Yerli Radyolink Projesi ülkemiz adına, teknolojinin içeride üretilmesi ve  üretimden sağlanacak  ekonomik fayda anlamında büyük değer taşıyor. TÜBİTAK tarafından tasarlanan ve geliştirilen, Simpro tarafından ise üretilen yerli üretim Radyolink cihazlarının ülkemize kazandırılmasında Turkcell mühendislerinin de önemli katkısı oldu..

Yeni radyolink cihazlarımızın tasarım aşamasından başlayarak Simpro tarafından üretilmesine kadar her aşamada yerli üretime destek verdik.  2,1 milyon TL lik yatırımla Türkiye ekonomisine sağladığımız katkının yanı sıra müşterilerimiz için iletişim kalitesinde de çıtayı bir kez daha yükseltiyoruz. Yerli üretim şartını karşılayarak bu proje ile 7GHz bandında ses ve data iletimine başlıyoruz. Böylece  şebeke kalitesi ve sürekliliğini daha da geliştirmiş olacağız”

Gülbüken: “KOBİ’ler üretiyor, istihdam büyüyor”

Simpro Genel Müdürü Alaeddin Gülbüken , “Türkiye’de bir ilk olan bu projede yer almanın gururunu yaşıyoruz. İletişim teknolojilerinde KOBİ  olarak yerli üretim gerçekleştirmemiz, bu alanda dışa bağımlılığı ortadan kaldırıyor. Böylece yatırımlar ülke içinde kalıyor ve teknoloji sektörünün yarattığı istihdam her geçen gün daha da büyüyor. Yerli Radyolink Projesi’nin gerçekleştirilmesinde emeği geçen kurumlarımız BTK ve TÜBİTAK’ı  ve yerli üretime destek veren Turkcell’i bu öncü girişimlerinden ötürü kutlamak isteriz. Üretim kalitemiz ve iletişim altyapısına sağlayacağımız katkı umarız sektörün diğer aktörleri için de örnek teşkil eder” dedi. 

Palaz:”Yerli Radyolink’i ülkemize kazandırmaktan gurur duyuyoruz”

TÜBİTAK BİLGEM Başkanı V. Dr. Hasan Palaz, “Ülkemizde telekomünikasyon alanında yerli sanayinin desteklenmesi ve Ar-Ge projelerinin gerçekleştirilmesi amacıyla BTK tarafından atılan adım, TÜBİTAK BİLGEM tarafından radyolink cihazlarının ve yönetim merkezi yazılımının geliştirilmesi ile sonuçlandı. Ar-Ge çalışmaları 2008 yılında başladı ve herhangi bir mali yardım alınmadan tamamıyla TÜBİTAK BİLGEM kaynakları ile 2010 yılında tamamlandı. KOBİ’lerimizin de katkısı ile yerli tasarım radyolink cihazları 2011 yılında seri üretime hazır hale getirildi. Esnek yapısı, maliyet etkin olması ve TÜBİTAK BİLGEM’in üretime yönelik ürün geliştirme deneyimi sayesinde, SRC155-A cihazı %100 yerli sanayi tarafından, KOBİ’lerimiz tarafından üretiliyor. Bugüne kadar yüksek teknoloji gereken durumlarda sadece ithal cihazların kullanıldığı bu alanda yerli kaynaklarla geliştirilen ve üretilen radyolink cihazını ülkemiz envanterine kazandırmanın haklı gururunu taşıyoruz. Araştırmacılarımıza, mühendislerimize ve öncelikle BTK  olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür ederiz.  Yönetim merkezi sistemi, garanti ve destek konularında Turkcell ve TÜBİTAK BİLGEM arasında imzalanan bu sözleşmenin ülkemiz için hayırlı olmasını dileriz” dedi.

BTK Başkanı Acarer: “Bilgi temelli bir toplum yapısı önemli”

BTK Başkanı Dr.Tayfun Acarer, toplantıda yerli teknolojinin iletişim sektörü için önemini vurgulayarak şunları söyledi: “Günümüzde, sanayi ve kaynak temelli bir toplum yapısından, bilgi temelli bir toplum yapısına dönülmesinin önemini hepimiz kabul ediyoruz. Ar-Ge kuruluşları ve üniversiteler tarafından ortaya konan temel yetkinliklerin sektörde ürün ve hizmet üretenler tarafından teknolojiye dönüştürülmesi gerekir. Böyle olmadığı zaman birçok değerli çalışma, teknoloji transferi ile yurt dışında patenti de alınan yeni ürünlere dönüşebiliyor. Bu nedenle, fikri mülki hakların en güçlü rekabet kaynağı olduğu günümüzde, bu konuya tüm ilgili tarafların dikkatlerini yoğunlaştırmaları gerekiyor”.

Radyolink nedir?

Radyolink cihazları, iki nokta arasında yüksek frekanslı radyo dalgaları ile havadan bağlantı kurmayı sağlayansayısal transmisyon sistemleridir. Radyolink sistemleri,3G  ve GSM altyapılarında iletişim üniteleri ile santral merkezleri arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. TÜBİTAK tarafından tasarlanan ve SimPro tarafından Turkcell’in kullanımı için üretilen yerli radyolink cihazı SRC155A, 155Mbps hızında veri iletişimi sağlıyor. Cihazlar, havadan uzun mesafeli bağlantı için en uygun frekans olan 7 GHz frekansını kullanıyorlar.Yerli tasarım ve üretim radyolink cihazları yağmurdan daha az etkilendiği için kaliteli iletişimi artırırken, servis sürekliliği ve yedekliliğine de katkı sağlıyor.

2.20120206150740.jpg

3.20120206150747.jpg

4.20120206150755.jpg

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim