• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

Yıldırım: Kruvaziyer turizmi önem taşıyor

Yıldırım: Kruvaziyer turizmi önem taşıyor
“Seatrade İstanbul 2. Kış Kruvaziyer Forumu”, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla Çırağan Oteli'nde başladı.

Yıldırım: Kruvaziyer turizmi önem taşıyor

“Seatrade İstanbul 2. Kış Kruvaziyer Forumu”, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla Çırağan Oteli'nde başladı.

Konuşmasına ingilizce başlayan Bakan Yıldırım, toplatının Akdeniz bölgesindeki kruvaziyer turizminin geleceği bakımından çok büyük önem taşıdığını söyleyerek başladı. Şüphesiz ki kruvaziyer turizmin son 20 yıldır çok fazla arttığını düşünüyorum diyen Yıldırım, 80'li yıllarda artan 90'lı yıllarda artışı devam eden bir turizm faliyeti olduğunu söyleyerek, yaklaşık olarak dünyada 19 milyon insanın misafir olarak ağırlandığını belirtti.

Sektöre finansal olarak 90 milyon dolar bir gelir getirdiğini ifade eden Yıldırım, büyüme oranında kruvaziyer sektörün de çok daha büyük katkısı olduğunu söyledi. Sektörün yüzde onluk bir büyümeyi yakaladığını ifade eden Yıldırım, kruvaziyer turizminin bölgesel turizmde Akdeniz havzasına hakim haline geldiğini belirtti. Akdeniz havzasında 2006 yılına kadar ortalama 50 gemi dolaştığı belirten Yıldırım, 2011 yılıyla birlikte bu rakamı 80'in üzerine çıktığını ifade etti. Akdeniz havzasını paylaşan 23 ülkeden en büyük ilgiyi Türkiye'nin gördüğünü ve Türkiye'nin bu konuda çok ciddi bir zenginliğe sahip olduğunu belirten Bakan Yıldırım, özellikle, Kuşadası, İstanbul, İzmir, Marmaris, Alanya, Antalya, Çanakkale'de yoğunlaşmanın yaşandığını dile getirdi.

Türkiye'deki kruvaziyer turizminin gelişiminin 2000'li yılların başında daha görünür hale geldiğini ifade eden Yıldırım, bu büyümedeki en önemli etkenin limanlarda bazı ücretlerde indirime gidilmesi olduğu belirtti. Yıldırım, bu indirimler sayesinde kruvaziyer turizmindeki büyüme dikkat çekici bir seviyeye ulaştığını söyledi. Yıldırım kruvaziyer turizmindeki gelişmeyi örneklendirerek, 2003 yılında toplam gelen yolcu sayısının 581 bin iken 2010 yılında üç katı artarak bir buçuk milyonu aşmış, 2011 yılında bu artış daha da yükselerek ilk on ayda  iki milyon yolculuyu aşmış durumda olduğunu ve bu gemilerin de git gide büyüdüğü gerçeğini gösterdiğini ifade etti. Sözlerine devam eden Yıldırım:

"Başlangıçta kruvaziyer gemi sisteminde İzmir'in adı çok fazla geçmezken, Deniz Ticaret Odası'nın ve diğer denizci kuruluşlarımızın özel gayretiyle ve bizimde kendi uyguladığımız bazı teşvik tedbirleriyle İzmir artık İstanbul ile başa baş hale gelmiştir. İstanbul, izmir, Kuşadası artık kruvaziyer turizminde ağırlıklı alanlar haline gelmiştir." dedi.

İzmir'de yapılacak olan kruvaziyer limanından da bahseden Yıldırım, "İzmir kent içindeki kruvaziyer alanını geliştirilerek 3 milyon yolcuyu ağırlayacak bir tek kruvaziyer limanı yapılacak. Yap-İşlet-Devret mantıklı bir alan olacak olan limanın ihalesi Mart ayında başlayacak." dedi.

Antik Efes Limanı'nının tekrar denizle buluşacağını söyleyen Yıldırım, "Efes Antik Kenti'nin Hristiyan alemi için önemini bildigimiz için, denizi Efes'e getirmeyi planlıyoruz. Bütün Efes alanları aslına uygun olarak elden geçirildikten sonra, küçük gemilerle Antik Efes Limanı'na yanaşacak olan misafirler Efes'i eski zamanlardaki gibi görme ihtimali yaşacaklar." dedi.

Kruvaziyer sektörü git gide büyüse de Türkiye için yeterli değildir. 2012 yılı kruvaziyer sektörü için çok önemlidir, 2008 yılında Amerikada başlayan kriz daha tam sonlanmadan şimdi Avrupa bölgesinde oluşan daha büyük bir krizin gelişmesi ile sektör çok zorlanmaktadır. Krizin çok daha hafif atlatılması için bölgesel kardeşlik ve dayanışmalı yatırım yapılması gerekmektedir. 2009 yılında biz bunu denedik ve çok başarılı olduk. Bu sebeple umuyorum ki 2012 yılı bütün dünya için çok iyi geçer.

Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusundan turizm strateji çalışmalarından bahseden Yıldırım bu süreç içerisinde yapılması planlanan projeleri şöyle sıraladı:

"Türkiye her alanda olduğu gibi turizm alanında da 2023 hedeflerini ortaya koymuş bir dev. 2023 planlarına göre yapılan turizm strateji çalışmasına baktığımızda, 9 kültür ve turizm gelişim öğesi, 7 turizm gelişim koridoru, 10 büyük turizm kenti, 11 kruvaziyer limanı, 9 yat limanı, 27 balıkçı artı yat limanı , 4 havaalanından oluşmaktadır. Bütün bunlar gerçekleştirilirken yapmamız gereken, kruvaziyer turizmini dahada yaygınlaştırmak amacıyla sezonu daha da yaygınlaştırmak. Turizm sezonu olsun, taşımacılık sezonu olsun, en büyük sıkıntımız sezonun kısa olmasıdır. Türkiye şartlarını göze alırsak bu sezonun 365 güne yayılması mümkündür. Özellikle Ege ve Akdeniz sahil bandında hava şartları ve iklimi yılın her günü kruvaziyer turizmi yapmaya uygundur. Bu bakımdan belki kruvaziyer turizmle uğraşan bu güzide topluluk sezonun daha da yıl boyuna yaygınlaşması konusuna öncelikle eğilmesinin, bölgenin kalkınmasa önemli katkı sağlayacaktır."

İzmir Ticaret Odası tarafından 14 Ekim'de düzenlenen 'Kruvaziyer Turizminin Dünü Bugünü Yarını' konulu toplantıda, turizmciler özellikle kruvaziyer sektörünün gelişmesi için bir Kruvaziyer Birliği oluşturulması  fikrini benimsemiş ve bu sebeple Türkiye'de bir kruvaziyer turizmi birliği kurulmasını düşünüldüğünü, bu birlik sayesinde kruvaziyer turizminin gelişmesi ve ülke ekonomisine katkısının artırılacağını belirten Yıldırım, hep birlikte hareket etmenin sektörü güçlendireceğini dile getirdi. Sözlerine devam eden Yıldırım, "Yine 14 Ekim İzmir toplasında konuşulanlar çerçevesinde, kılavuz, römorkör ücretleriyle ilgili Bakanlığımız yüzde 50'ye varan indirimler yapmaya karar vermiştir. Bunun anlamı sektöre 1 yıl içerisinde 10 milyon dolar destek sağlanmıştır." diyerek turizmcilere müjdeyi vererek konuşmasını tamamladı.

1.20111206142926.jpg

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim