• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Yıldız: Basra'nın petrolü Ceyhan'a geliyor

Yıldız: Basra'nın petrolü Ceyhan'a geliyor
İran'ın AB ve ABD ile restleşmesiyle kapatılması gündeme gelen Hürmüz Boğazı Türkiye'yi petrol kavşağı yapacak.

İran'ın AB ve ABD ile restleşmesiyle kapatılması gündeme gelen Hürmüz Boğazı Türkiye'yi petrol kavşağı yapacak. Enerji Bakanı Yıldız, Basra petrolünün Ceyhan'a akıtılacağını, buradan dünyaya pazarlanacağını açıkladı

İran-ABD-AB gerilimiyle Akdeniz'de sular ısınırken, İran'ın uygulanan yaptırımlara karşılık gündemde tuttuğu "Hürmüz Boğazı'nı kapatırım" tehdidi dünya petrol haritasında Türkiye'yi önemli bir merkez haline getiriyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Basra petrolünün Ceyhan'a akıtılacağını, buradan dünyaya pazarlanacağını açıkladı. Petrolün Kerkük üzerinden Ceyhan'a ulaştırılacağını söyleyen Yıldız, bu konuda Bağdat Hükümeti'yle Ankara arasında teknik çalışmaların başladığını vurguladı. Yıldız, Irak merkezi hükümeti ve bölgesel yönetimle yaptıkları toplantılarda ülkede özellikle petrol ürünleriyle alakalı ihtiyacın karşılanamadığı konusunun kendilerine iletildiğini belirtti.

ÖN ÇALIŞMA YAPILDI

Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'nın kapasitesinin arttırılması için ön çalışma yaptıklarını ifade eden Yıldız, "Bağdat'ta ve Türkiye'de toplantılar yapılacak. Öncelikle hedefimiz 15 yıllığına anlaşmasını uzattığımız hattın kapasitesinin artırılmasıdır. Bu kapasiteyi tam olarak kullandıktan sonra eğer varsa talep bunu arttırırız. Aynı zamanda bin 200 kilometrelik Irak içindeki boru hattının kapasitesinin arttırılmasına dönük bir çalışmaya da Türkiye sıcak bakmaktadır" dedi.

TÜRKİYE'NİN ÖNEMİ ARTACAK

Bu çalışmanın Türkiye'nin stratejik boru hatlarıyla alakalı önemini güçlendirdiğini söyleyen Yıldız, "Dost ve kardeş ülkemiz Irak ile yapacağımız projelerin geliştirilecek olması bizim için de fayda vericidir. Irak'ın normalleşmesine sağlanacak katkıyı daha da artıracaktır. Heyetlerimiz bu teknik çalışmaları tamamladıktan sonra kamuoyu ile paylaşacağız" diye konuştu

BORU HATTI YÜZDE 35 KAPASİTE İLE ÇALIŞIYOR

Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı'ndan 2011'de 25 milyon ton petrol akışı oldu. Hattın kapasitesi 70.9 milyon ton. Bu da hattın yüzde 35 kapasiteyle çalıştığını gösteriyor. Basra petrolü Kerkük-Yumurtalık'tan taşınırsa hat tam kapasiteyle çalışmış olacak. Ceyhan enerji pazarı haline gelecek. Türkiye petrol taşımadan yıllık 450 milyon dolardan fazla para kazanacak.

PETROLÜ HÜRMÜZ TEHDİDİ YÜKSELTTİ

Hürmüz Boğazı tehdidi nedeniyle petrol fiyatlarının spekülatif olarak arttığını söyleyen Yıldız, "Türkiye'nin çevresindeki ülkelerin bir kısım istikrarsızlıklarından kaynaklanan sebeplerin faturasını Türkiye ödemek durumunda değildir. O yüzden ben gerçek fiyatlarına yani 91 milyon varil civarındaki dünya tüketiminin tüketim noktaları ve tüketimleri artmadan yapılacak fiyat artışının doğru olmadığına ve spekülatif olduğuna inanıyorum" dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim