• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Yıldız: Kuzey Irak ile petrol ticareti başladı

Yıldız: Kuzey Irak ile petrol ticareti başladı
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'a petrol ürünlerinin verilip karşılığında petrol alınmasına yönelik faaliyetlerin başladığını ve bunun özel sektör tarafından yürütüldüğünü söyledi.

Yıldız, Elektrik Dağıtıcıları Derneği ile yaptığı toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplarken, "Kuzey Irak bölgesel yönetimi ve merkezi hükümet nezdindeki petrol ürünleri ihtiyacının karşılanmasına dönük yapılan bu çalışmalar, bu faaliyetler başladı" dedi.

Yetkililerden edinilen bilgiye göre, geçen hafta perşembe gününden itibaren Türkiye'den şirketler Kuzey Irak'tan tankerlerle petrol ithalatına başlarken, buna karşılık olarak özellikle Kuzey Irak'ın ihtiyaç duyduğu petrol ürünlerini ihraç ediyor. Türkiye ile Kuzey Irak arasında bu ticaretin yapılmasına imkân tanıyan anlaşma geçtiğimiz haftalarda imzalanmıştı. Bakan Yıldız, Irak'tan alınan ham petrolün nerede ve nasıl değerlendirileceği konusunun Tüpraş'ın yani özel sektörün tasarrufunda olduğunu belirterek, "En önemlisi petrol ürünleriyle alakalı ihtiyaçların karşılanmış olmasıdır" diye konuştu.

Merkezi Irak hükümetiyle yapılan görüşmelerde de zaman zaman bazı petrol ürünleri ihtiyaçlarının karşılanmasının talep edildiğini ifade eden Yıldız, "Bölgesel Irak Kürt yönetimiyle alakalı da talepler olmaktadır. O çerçevede yapılan işlemdir... Tüpraş'la veya farklı piyasalarla değerlendiriliyor" dedi. Irak merkezi hükümetiyle bazı siyasi sorunlar yaşayan Türkiye, son dönemde Kuzey Irak bölgesel yönetimi ile enerji alanında işbirliğini artıracak adımlar atıyor. Türkiye ile Irak, Irak'ın tamamında üretilen petrolün Ceyhan üzerinden dünya piyasalarına taşınması için de çalışma başlattı. Bu kapsamda Basra petrolünün de Ceyhan'a iletilmesi yönünde iki hükümet çalışıyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim